Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ο Θεός να δώσει να γίνει σύντομα το πανηγύρι στα Εισόδια της Θεοτόκου στα Αλάτσατα


Ω Παναγιά Αλατσατιανή, εσέ σου πρέπει πένθος,
γιατί δε λειουργήθηκες στη Χάρη σου κι εφέτος!

Θα έλθει το πλήρωμα του χρόνου που θα γεμίσει χαρά και αγαλλίαση όχι μόνο τους Αλατσατιανούς όπου γης, αλλά και όλους τους απογόνους των προσφύγων από τις μαρτυρικές Ερυθραιώτικες πατρίδες. Κάτι που φαίνεται ανέφικτο, απίθανο και απραγματοποίητο ακόμη και στον πιο ευφάνταστο ανθρώπινο νου, θα πάρει σάρκα κα οστά και τα τελεσθεί ξανά η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία της «πατρίδας» της αξέχαστης. 
Ο Θεός να δώσει να γίνει σύντομα.
Αναστάσιος Κ.  Κωστόπουλος
Αλατσατιανός 3ης γενιάς (οικογένεια Μακριδάκη-Κοτσαμπάση)


"Ήλθαμε εδώ όλοι, Αλατσατιανοί και μη, προσκυνηταί της Μεσοσπορίτισσας, όπως ερχόταν τα παλιά εκείνα χρόνια κατά χιλιάδες οι προσκυνηταί στη χάρη της από ολόκληρη την χερσόνησο της Ερυθραίας, από τα χωριά της Σμύρνης, από την απέναντι μυροβόλο Χίο, από το Ρεΐσντερε, από την Αγριλιά, από τα Λίτζια, από παντού. Και ο άγιος Κρήνης, ο ποιμενάρχης τούς ευλογούσε και χαιρόταν για τα πλήθη των πιστών που συνέρρεαν και τους ευχόταν υγεία και προκοπή. Και ήσαν πράγματι όλοι τους προκομμένοι εδώ στην Ιωνία.

Ήλθαμε, πατέρες και αδελφοί, για να πατήσουμε τα ξακουστά άσπρα και μαύρα βότσαλα της αυλής της μεγαλόπρεπης αυτής βασιλικής με τα υπέροχα γεωμετρικά σχήματα και το δικέφαλο αετό που κατασκεύασαν μερακλήδες μάστορες πριν από 170 χρόνια. Και αν δεν σώζονται όλα στην αρχική τους μορφή, σώζονται όμως οι μνήμες, ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα που συνεχίζουν οι εν Ελλάδι και οι απανταχού Αλατσατιανοί, μέχρι και της Αμερικής, όπου ο συμπατριώτης σας αδελφός Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ιάκωβος συχνά ταξιδεύει με τη σκέψη του και με την προσευχή του νοσταλγικά εδώ στον τόπο της καταγωγής των προγόνων του.
Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω,
δεν ημπορώ παρά να εκφράσω για μία ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη μου στον άγιο Θεό για τη μεγάλη αυτή ημέρα που μας χάρισε. Πολλά πράγματα – όπως και η λειτουργία μαςστην Παναγία Σουμελά – πριν από λίγα μόνο χρόνια μας ήσαν αδιανόητα και ανέλπιστα και μας φαινόταν απρόσιτοι ευσεβείς πόθοι. Σήμερα είναι ευφρόσυνες και ευτυχείς πραγματικότητες. Γι΄ αυτό έχουν δίκιο όσοι δεν απογοητεύονται, δεν απελπίζονται, δεν αποθαρρύνονται, αλλά επιμένουν, αισιοδοξούν, ελπίζουν, καρτερούν, προσεύχονται. Γρηγορείτε, λοιπόν, κι εσείς και προσεύχεσθε. Ο κόσμος αλλάζει. Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας."
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος


Ομιλία στον Μεγάλο Εσπερινό (28 Μαΐου 2011) στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Αλατσάτων  ύστερα από 89 χρόνια σιωπής και πένθους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι ένα καλό όνειρο. Εύχομαι κάποτε να αξιωθείς να πας φίλε ιστολόγε. Στο πανηγύρι.