Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑΥΡΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗ


ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΣΤΑΥΡΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΚΑΛΑΜΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ    2014

Αμαλία Φαραζουλή
Τασία Θεοφιλάκη
Θεοδούλη Κούνδουρου
Μαρία Μαστρογιαννοπουλου
Γαβλιηλία Παπαγιάννη

Πρόλογος της 2ης Έκδοσης

1.  Προτάσσω με ολόθερμες ευχαριστίες ως «Μαρτυρία αγάπης και τιμής» για το βιβλίο τη λακωνική, πλην περιεκτική σύσταση του λίαν σεβαστού μου λόγιου Αρχιμανδρίτη π. Ηλία Μαστρογιαννόπουλου, υπολογίσιμης μορφής και υπογραφής της ήρεμης Ορθοδοξίας και ειρηνικής, στον οποίο άλλωστε ανήκει και η πνευματική πατρότητα των πιο πολλών γραπτών μου.
2.  Το βιβλίο «Γυναίκες Άλλης Αγάπης» - Εκδόσεις «Τήνος», 1997 – ανατυπώθηκε το 2011 σε χίλια ακόμα αντίτυπα χάρη στη θερμή αγάπη και τον ευλαβικό σεβασμό δυο κυριών προς την Αδελφή Γαβριηλία, μια ορθόδοξη μοναχή άλλου επιπέδου! Με, διαχριστιανική πνευματική εμβέλεια και διανθρώπινη ακτινοβολία χριστιανικής αγάπης! Πράγμα που ενόχλησε, και όχι μόνο, κάποιους «Φιλολοίδωρους… και αφ’ εαυτών μη δυναμένους φαίνεσθαι, αλλ’ εκ του ψέγειν τους εαυτών κρείττονας δείκνυσθαι βούλονται» - Σωκράτης Ε.Ι. 6,3)

3.  Οι ίδιες τώρα, με τη συνεργασία πολλών φίλων, και στο όνομα πολύ περισσοτέρων που τη γνώρισαν και ωφελήθηκαν πνευματικά από την ατμόσφαιρα και το λόγο της, θέτοντας στη διάθεσή μου νέα στοιχεία για τη ζωή της , προκαλούν την παρούσα ουσιαστικά 3η έκδοση, και έχουν τις θερμές ευχαριστίες μου. Όπως τις θερμές ευχαριστίες μου έχει η Ζωγράφος Μάρθα Καπετανάτου-Ξυνοπούλου, για τη διακριτική διακόσμηση, και τις ιδιαίτερες, η Πανοσιότατη Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμίου Αργολίδας μοναχή Μελάνη με τη συνακόλουθη Αδελφότητά της, που προσφέρθηκε να αναλάβει την πνευματική υποστήριξη της Έκδοσης.
4.  Στο βιβλίο δίνεται νέος τίτλος «Γυναίκες Σταυρικής Αγάπης», για να γίνει πιο ξεκάθαρο περί τίνος πρόκειται, και, να Βοηθήσουν ίσως κάποιοι, να μην προσπερνούν αφελώς το ουσιαστικό όλο της Εκκλησίας, δηλαδή ότι: Ιησούς ο Χριστός και Θεός μας, παραδίδει αξεπέραστα και δείχνει αδιάσειστα «λόγω τε και έργω» την Αγάπη ως το Α και Ω της χριστιανικής Αλήθειας και Ζωής, Ορθόδοξης, Ρωμαιοκαθολικής, Προτεσταντικής …  Το ίδιο κάνει ο Απόστολός Παύλος, και η χρυσή αλυσίδα των κορυφαίων Πατέρων της Εκκλησίας.
5.  Σέβομαι τα πνευματικά όρια κάθε ορθοδόξου αδελφού! Αλλά! Στοιχίζομαι στο, «αληθεύοντες εν αγάπη» του Απ. Παύλου! Ήγουν σε μια Ορθοδοξία, ανοιχτή αγκαλιά Αγάπης Χριστού! Του Χριστού που, έπλυνε τα πόδια του προδότη του, απέρριψε το μαχαίρι του Πέτρου και συγχώρεσε την άρνησή του… Και, όπως θέλει ο Ντοστογιέφσκυ, απάντησε με ένα φιλί στο Μέγα Ιεροεξεταστή, που τον φυλάκισε και θα έφτανε να το κάψει! 

Αθ. Κοτταδάκης  

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει και αυτές οι γυναίκειες πνευματικές προσωπικότητες να μένουν στην ιστορία. Από την άλλη είναι και ένα παράδειγμα για τις σύγχρονες «χειραφετημένες;» γυναίκες.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα συναξάρια του κ.Κοτταδάκη έχουν μεγάλη αξία. Τα άλλα τα έχω διαβάσει.