Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

"Έλξη και πάθος, Μια διεπιστημονική προσέγγιση της ομοφυλοφιλίας" του πρωτοπρεσβυτέρου Βασιλείου Θερμού Βιβλιοπαρουσίαση στην Πάτρα


"Έλξη και πάθος, 
Μια διεπιστημονική προσέγγιση της ομοφυλοφιλίας"
του πρωτοπρεσβυτέρου Βασιλείου Θερμού

Βιβλιοπαρουσίαση στην Πάτρα 10-11-2017
Από το intv.gr εδώ

53 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άκουσα την εκδήλωση από την αρχή ως το τέλος. Τελικά ο όχλος κάνει κάκιστη δουλειά και κάνει θόρυβο με αρνητικές εντυπώσεις. Γιατί τόσος θόρυβος από τους γνωστούς που μόνο την απόρριψη γνωρίζουν. Ο λόφος του π. Βασιλείου και οι απαντήσεις τους με κάλυψαν και μου έλυσαν απορίες και ερωτηματικά. Σκεπτόμουν αν έπρεπε να το αγοράσω και να το διαβάσω. Τώρα θα διαβάσω και αυτό και τα καινούργιο που είπε ότι θα εκδώσει. Στην άνυδρη εποχή μας που δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός γόνιμος ή άγονος στον κλήρο υπάρχουν και φωτισμένοι κληρικοί όπως ο π. Β. Θερμός που μας προσφέρουν από το ύδωρ το ζων και μας ξεδιψούν.
Συγχαρητήρια στους εισηγητές και στους ερωτήσαντες ακροατές.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό το ταξίδι στο βιβλίο αυτό όπως μας τα παρουσίασαν οι δύο εισηγητές παρουσιαστές και ο συγγραφέας.

Ανώνυμος είπε...

Έκαναν τόσο θόρυβο και ανέντιμο πόλεμο οι γνωστοί προβληματικοί ακραίοι θορυβοποιοί για μια παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου που στέφθηκε από επιτυχία με κοινό ώριμο όπως είδα στο βίντεο και στην συζήτηση.
Ο π. Βασίλειος είναι μια χαρισματική προσωπικότητα με θεολογική εκτός από ιατρική παιδεία. Στα όσα είπε διευκρίνισε αγιογραφικά που ποτέ δεν είχα ακούσει την ερμηνεία αυτή. Έχει πολλά να μας προσφέρει η πολεμική εναντίον του να του δίνει δύναμη για συνέχιση της προσφοράς του. τον έχει ανάγκη η Εκκλησία και η Θεολογία της.
Νίκος Μακρίδης
Βέροια

Ανώνυμος είπε...

Ως άνθρωπος που προσπαθεί να μετέχει στο δύσκολο άθλημα της πίστης αγανακτώ και θλίβομαι όταν ακούω μεγαλόσχημους ιερείς, και ευσεβείς χριστιανούς να απομακρύνουν με τα λόγια τους πρόσωπα που σεβόμενοι και αποδεχόμενοι τον εαυτό τους δεν το βάζουν κάτω και προσπαθούν να χτίσουν έναν αληθινό δεσμό με τον Χριστό. Είναι εκείνοι που δεν ψάχνουν ασφαλώς στην θρησκεία απαντήσεις ραμμένες στα μέτρα τους, αλλά απαντήσεις που θα εκφράζουν τη γνήσια στοργή μιας μάνας όπως είναι αυτή της Εκκλησίας. Μάταια όμως, γιατί δυστυχώς αυτή τη μάνα κάποιοι θέλουν να τη μετατρέψουν σε μητριά. Και σε πολλές περιπτώσεις το έχουν πετύχει. Την φωνή, την αγάπη και την στοργή της μάνας Εκκλησίας προσφέρει ο π. Βασίλειος Θερμός με προσωπικό κόστος κόντρα στο ρεύμα το εκκλησιαστικό που αντιμετωπίζει μόνο με αφορισμούς τα διάφορα πάθη.
Αναρωτιέμαι, πότε ο ίδιος ο Χριστός καταδίκασε την ομοφυλοφιλία αυτή καθ’ αυτή ως κατάσταση; Αντίθετα τον είδαμε να οργίζεται με τους φιλάργυρους εμπόρους έξω από τον Ναό του Σολομώντα. Εάν θέλουμε παράτολμα να πούμε ότι ο Χριστός είχε κάποια «εμμονή» αυτή σίγουρα ήταν με το χρήμα και την υποδούλωση του ανθρώπου στα υλικά αγαθά.
Πότε θα σταματήσει την επιδερμική αντιμετώπιση της πραγματικότητας καθένας από εμάς;
Ο π. Βασίλειος Θερμός προσπαθεί με την χάρη του Θεού να προσεγγίσει το πρόβλημα παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει από ολίγους αλλά με δύναμη ανθρώπους της συντήρησης.
Βλέποντας την προβολή του βίντεο με την εκδήλωση δόξασα τον Θεό που αν και δέχθηκε πολεμική μέσα από το διαδίκτυο που παρακολουθώ κατάφερε να γίνει και να έχει επιτυχία. Αναρωτιέμαι όμως, οι κληρικοί οι οποίοι ως πνευματικοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που ήταν;
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Θαύμασα την εκροή του λόγου σου Γιώργο και την ουσία των λεγομένων σου. Με την εισαγωγή συμφωνώ και άξια έκανες αναφορά. Σε θαυμάζω για τις γνώσεις σου και για την τόλμη σου. Ο π. Βασίλειος ανεπανάληπτος να τον έχει ο Θεός καλά για να προσφέρει στην εκκλησία και στην επιστήμη.
Π.

Ανώνυμος είπε...

Τον Χριστό τον καταδίκασαν επειδή έλεγε την Αλήθεια ενάντια στο θρησκευτικό κατεστημένο. Τον π. Β. θερμό τον πολεμούν επειδή μας υπενθυμίζει τις αλήθειες και μας βάζει εμπρός των ευθυνών μας ως χριστιανών.

Ανώνυμος είπε...

Οταν ενας Κληρικος ειναι γιατρος, δικηγορος, μηχανικος, τραπεζικος υπαλληλος η οτιδηποτε αλλο, και ομιλει, ειναι φανερο ποτε ομιλει ως Κληρικος και ποτε ως γνωστης μιας επιστημης.
Οταν ειναι ψυχιατρος, δηλαδη ασχολειται με την ψυχη, ειναι δυσκολο να γινη διακριση αν ομιλει ως κληρικος η ως ψυχιατρος, με αποτελεσμα η κριτικη μερικες φορες να ειναι αδικη.
Θα ηταν χρησιμο, λοιπον, να δηλωνεται, ποτε ομιλει και γραφει με την μια η την αλλη ιδιοτητα, ωστε να μην γινωνται παρεξηγησεις.
Η Ψυχιατρικη ως επιστημη και η Θεολογια δεν ταυτιζονται απαραιτητως.

Ανώνυμος είπε...

Η Ορθοδοξία Εκκλησία είναι μπροστά σε επιλογές. Υπάρχουν πολλές ζώσες φωνές, ώριμες και αγαπητικές μέσα στην ίδια την Εκκλησία που βροντοφωνάζουν γνήσια μηνύματα αγάπης και Ανάστασης, μακριά από «κουσούρια», πέρα από αναθέματα. Και άλλες που θέλουν να συνεχίζουν να της προσδίδουν έναν ρόλο άτεγκτου κριτή, ανέραστου μετρητή αμαρτιών ή σεμνότυφου κατηχητή. Ένα είναι βέβαιο. Ο θόρυβος είναι πολύς. Και η επιλογή που πρέπει να γίνει κρίσιμη. Ας σιγήσουν λοιπόν οι φωνές και τα πάθη, να κάνουν χώρο στην χριστιανική καρδιά να αποφασίσει…

Ανώνυμος είπε...

Την άκουσα την παρουσίαση και την έστειλα να την δουν και φίλοι μου γιατί αξίζει πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Οι κληρικοί απουσίαζαν το μόνο που γνωρίζουν είναι να επιβάλουν επιτίμια χωρίς να γνωρίζουν τα θέματα. Αλήθεια όταν κάποιος παίρνει την λεγόμενη πνευματική πατρότητα ποια προσόντα έχει; Σε ποια πνευματικά σεμινάρια έλαβε μέρος;
Άστα να πάνε!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω να πω κάτι το πρωτότυπο απλά ένα συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στους ομιλητές και ένα ευχαριστώ διότι μπόρεσα να ακούσω από εδώ την εκδήλωση.

Ανώνυμος είπε...

Οἱ φαρισαῖοι εἶναι οἱ πρῶτοι στὴν Ἱστορία ποὺ ἐφάρμοσαν μεθοδικὰ ἕνα ἀπάνθρωπο σύστημα ἐξόντωσης «ἐχθροῦ». Πρῶτον κατασκεύασαν τὴν κατηγορία, δεύτερον βρῆκαν τοὺς ἀπαραίτητους ψευδομάρτυρες, τρίτον ἐξαγόρασαν τὸν προδότη μαθητή, τέταρτον ὀργάνωσαν ὁμάδα πίεσης ἀπὸ ἐγκάθετους, γιὰ νὰ πιεσθεῖ ἡ πολιτικὴ ἐξουσία, πέμπτον μὲ ἀδίστακτο τρόπο ἐξεβίασαν τὸν φορέα τῆς ρωμαϊκῆς ἐπικυριαρχίας, νὰ στέρξει στὴν ἐξόντωση τοῦ «ἐχθροῦ» τους καὶ τέλος ὀργάνωσαν τὴ φύλαξη τοῦ τάφου Του, γιὰ νὰ ἐξασφαλίσουν ὅτι τελείωσαν ὁριστικὰ μαζί Του… Οἱ φαρισαῖοι ἔπεσαν ἔξω. Οἱ μεθοδεύσεις τους ἀπέτυχαν καὶ ἡττήθηκαν…
Οἱ φαρισαῖοι ἀποτελοῦσαν τὴν «ἀστυνομία» ἐφαρμογῆς τοῦ Νόμου. Ὁ Χριστὸς τοὺς κατέκρινε μὲ τὰ «οὐαί» του, ὡς ὑποκριτές, μωρούς, τυφλοὺς καὶ δυνάστες τοῦ λαοῦ. Ἔκτοτε ἡ κάθε ἐποχὴ ἔχει τοὺς φαρισαίους της καὶ διῶκτες τοῦ Χριστοῦ. Σημειώνεται ὅτι τὰ «οὐαὶ» προηγοῦνται τῆς συλλήψεως καὶ καταδίκης του Χριστοῦ καὶ ἡ σχετικὴ περικοπὴ τοῦ κατὰ Ματθαῖον Εὐαγγελίου ἀναγιγνώσκεται τὸ βράδυ τῆς Μεγάλης Δευτέρας.
Οἱ σύγχρονοι φαρισαῖοι ἐπανέρχονται στὶς μεθόδους τῶν προγόνων τους, τῆς ἐποχῆς τοῦ Χριστοῦ. Κατασκευάζουν ἀνύπαρκτες κατηγορίες, ὡς γνήσιοι ὑποκριτὲς διαστρέφουν τὴν ἀλήθεια καὶ τὴν φύση τῶν πραγμάτων βρίσκουν προδότες ἐντός του Χριστιανισμοῦ, δημιουργοῦν λόμπι πίεσης τῆς ἐξουσίας γιὰ νὰ περνοῦν τὴν ἰδεολογία τους καὶ πιστεύουν ὅτι ἔτσι θανατώνουν τὸν Χριστό….Ὅμως καὶ αὐτοὶ ἀπατῶνται. Θὰ ἡττηθοῦν.

Ανώνυμος είπε...

Τέλος καλό όλα καλά, «ο λόγος του Θεού ου δέδεται» πάντα θα νικάει.

Ανώνυμος είπε...

Η επίσημη εκκλησία στη χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με το λαό της και την ορθοδοξία. Βλέπουμε να περιφέρονται χρυσοστολισμένοι με κομπασμό να μας μαλώνουν.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Βασίλειος αρθρώνει πάντοτε λόγο καίριο και θεολογικό για ζητήματα ιδιαίτερα σημαντικά.
Η διοικούσα Εκκλησία κάνει πολιτική και όχι αλληλεγγύη

Ανώνυμος είπε...

Αφιερωμένο σε αυτούς που δέχθηκαν την αγάπη των σκληροπυρηνικών:
‘’Άκου να σου πω, και να το θυμάσαι αυτό...
Η ζωή είναι ωραία!!!
Φτάνει να μην την πάρεις ποτέ σοβαρά.
Τρελή αυτή; δυο φορές τρελή εσύ!!!
... Μόνο έτσι βγαίνει, καμάρι μου...
(Αλκυόνη Παπαδάκη)’’

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να μας προβληματίσουν οι επισημάνσεις του Μαρκάκη (από 13:20΄ έως 14:50’ ) Πικρές και πραγματικές αλήθειες. Κάθε λέξη του έχουν ουσία.
Σαύλος

Ανώνυμος είπε...

Τα θέματα δεν τα συζητούν γιατί η αλήθεια είναι πάντα πίσω από την σκηνή… μπροστά παίζεται το παραμύθι...
Συγχαίρω συγγραφέα και τους εκλεκτούς εισηγητές που μιλάνε για την ζωή στην σκηνή.

Ανώνυμος είπε...

Καλά όσοι πήγαν στην παρουσίαση μαζί με τους διοργανωτές και τους παρουσιαστές γέμιζαν μισό λεωφορείο;
Είστε μια θλιβερή μειοψηφία που κάνει μεγάλη ζημιά στο εκκλησιαστικό σώμα.
Ευτυχώς ο τοπικός κλήρος διέσωσε την αξιοπρέπεια του σχήματός του και δεν πάτησε εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είδα το αδιαχώρητο 5,12. Ακόμα και σε σκαλοπάτια καθόντουσαν είδα στο βίντεο. Μάλλον δεν θα έχεις πάει σε παρουσίαση βιβλίου.
Την απουσία του κλήρου ας την αφήσεις στην άκρη. Επειδή τον σέβομαι σιωπώ και δεν κρίνω την απουσία του. Αν τολμούσαν ας πήγαιναν όπως ο ‘’Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας’’ που ήταν ‘’κεκρυμμένος δε διά τον φόβον των Ιουδαίων’’

Ανώνυμος είπε...

Όσοι εθελοτυφλούν προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην Εκκλησία. Ο π. Βασίλειος προσφέρει θέσεις προς συζήτηση. Θέσεις τις οποίες μελέτησε επί 5 χρόνια. Η απόρριψη δείχνει τουλάχιστον επιπολαιότητα από την μερίδα αυτών που κατοχυρώνονται πίσω από μια κριτική ενός κληρικού που την έκαναν σημαία.

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε 5.12 την επανάσταση της αγάπης την έκαναν δώδεκα Μαθητές του Κυρίου. Το μισό λεωφορείο μπορεί να κάνει πολλά. Τα σιγανά ποταμάκια να φοβάσαι γιατί θα γίνουν χείμαρροι ζωογόνου ύδατος.
Άγγελος

Ανώνυμος είπε...

«θλιβερή μειοψηφία που κάνει μεγάλη ζημιά στο εκκλησιαστικό σώμα» δεν θα πέσω στο επίπεδό σας το αντιπαρέρχομαι.

Ανώνυμος είπε...

«Τις διάφορες θεωρίες των θεολόγων να τις περνάτε από το "Πατερικό κόσκινο". Πρέπει να τις κοσκινίζετε με βάση τούς Πατέρες και ότι είναι σκουπίδια ή πίτουρα να τα πετάτε. Να ψάχνετε με βάση τούς Πατέρες. Προσέξτε ένα παράδειγμα. Υπάρχει το μπακίρι, ο μπρούντζος και ο χρυσός. Ακόμη και μπακίρι καλό και άσχημο, μπρούντζος καλός και άσχημος, χρυσός 12 καρατίων και χρυσός 24 καρατίων. Εσείς να διαλέγετε το χρυσό των 24 καρατίων. Και τα άλλα χρειάζονται, άλλα όλοι να προτιμάτε το χρυσό» (Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης)

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως ο Αγιος Παισιος και γενικα οι Πατερες ειναι ντεμοντε σημερα, για μερικους, φιλε 6-28.
Σημερα μετραει το πλουσιο Βιογραφικο, οι Δημοσιες σχεσεις, οι "ριζοσπαστικες" ιδεες, οι "πρωτοτυπες" αποψεις, που φερνουν "ανανεωση" στην Εκκλησια, και το "δεν πειραζει αυτο, δεν πειραζει εκεινο, δεν πειραζει το αλλο" ......

Ανώνυμος είπε...

Παρακολούθησα τις εισηγήσεις την συζήτηση και αποκόμισα τα καλύτερα για την σπουδαία αυτή εργασία του π. Βασιλείου. Ο κ. Μαρκάκης ήταν υπέροχος.

Ανώνυμος είπε...

Μαθήτευσα παρακολουθώντας το βίντεο αυτό. Ο π. Βασίλειος Θερμός είναι το κάτι άλλο. Συγχαίρω και τον κ. Μαρκάκη για την παρουσίαση καθώς και για τις θέσεις του. Με τέτοιους πνευματικούς ανθρώπους υπάρχει ελπίδα.

Ανώνυμος είπε...

Γραφουν κάποιοι ότι είναι θλιβερό να απουσιάζουν οι ιερείς-πνευματικοί, και όντως έτσι είναι. Γιατί όμως απουσίαζαν; Γιατί θεωρούν ότι το θέμα είναι λυμένο: Τα είπαν όλα οι Πατέρες. Γιατί φοβούνται να εκτεθούν και στον κόσμο και εντός του χώρου της Εκκλησίας. ( Η Εκκλησία μόνο στα λόγια είναι ανοιχτή...).
Κάποιοι χαιρέκακα και πικρόχολα σχολίασαν ότι δεν είχε κόσμο. Ε!και; Το πλήθος κάνει την διαφορά; Στην Εκκλησία δεν στρατεύεται κάποιος δίκην ολοκληρωτικών κομμάτων και ιδεολογικής προπαγάνδας. Προσέρχεται ελεύθερα και αυτό έχει αξία! Αν ταυτίσουμε την Αλήθεια με τα ποσοστά τότε η Εκκλησία είναι αποτυχία με βάση το ποσοστό των καθ εκάστην Κυριακήν εκκλησιαζομένων..είναι όμως έτσι;
Αρεσκόμεθα σε μια Εκκλησία κλεισμένη στον ¨Βυζαντινισμό και την φουστανέλα¨....αλλά τότε το χάσαμε το τρένο.
Θα έπρεπε τέτοιες εκδηλώσεις να είναι υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως και με την φροντίδα της.
πρβ

Ανώνυμος είπε...

Στο Ευαγγέλιο γράφει;
"Μή φοβοῦ τό μικρόν ποίμνιον"
"ουκ οίδατε ότι μικρά ζύμη όλον το φύραμα ζυμοί"

Ανώνυμος είπε...

Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει και δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Οι τοποθετήσεις του π. Βασιλείου είναι ορθοδοξότατες γεμάτες αγάπη προς τον άνθρωπο. Τολμώ να πω ότι είναι καλός ποιμένας και σπουδαίος Κήρυκας του λόγου του Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Είχα την ευκαιρία να δω την παρουσίαση από εδώ. Έμεινα ενθουσιασμένη από την όλη παρουσίαση και θα διαβάσω το βιβλίο μια και το θέμα το οποίο διαπραγματεύεται είναι επίκαιρο στην εποχή μας. Έχω φιλικά πρόσωπα που έχουν τέτοιες τάσεις και θα επιθυμούσα να γνωρίσω περισσότερα περί του θέματος.

Ανώνυμος είπε...

Η παρουσίαση του κ. Μαρκάκη νομίζω ότι αξίζει να δημοσιευθεί στο μπλοκ διότι μιλάει για πολλά συνοπτικά.

Ανώνυμος είπε...

Το νέο μικρότερο βιβλίο για το ίδιο θέμα που ανακοίνωσε ο π. Βασίλειος το περιμένω με αγωνία για να το διαβάσω.

Ανώνυμος είπε...

Περιφερόμενε γυρολόγε ας γράφεις ότι θέλεις στα ιστολόγια που σε λανσάρουν. Εσύ τα γράφεις από φανατισμό δεν μπορώ να γνωρίζω και για πιο άλλο συμφέρον…. αλλά να ξέρεις ότι οι άλλοι καταλαβαίνουν τις στρεβλώσεις που παρουσιάζεις. Η τακτική του Γκαίπμελς που έχεις ως στρατηγική σου είναι ξεπερασμένη. Τίποτα από όσα γράφεις δεν επηρεάζουν. Η κριτική που άσκησε ο εκ των εισηγητών για μερίδα πνευματικών πατέρων είναι σωστή. Γράψει ότι θες σε λίγο θα γνωρίζουν οι περισσότεροι πως είσαι ισάξιος της τηλεοπτικής εκεινής γυναίκας που οι κάμερες την προβάλουν για να κάνουν χαβαλέ. Απουσίαζε κάποιος από τα μπλοκ. Σου εύχομαι και σε θεατρικές επιθεωρήσεις στο Περοκέ.
Άγγελος

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ένας σχολιαστής σε άλλο μπλοκ «Ἡ ὁμοφυλοφιλία συνιστᾶ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ πάθος. Πάθος κτηνῶδες καὶ βδελυρό. Καὶ αὐτὴν τὴν ἀλήθεια θὰ πρέπει νὰ προβάλλει στὴ διαπασῶν καὶ ὁ σύγχρονος ἐκκλησιαστικὸς λόγος στοιχούμενος στὴν ἀκλινῆ γραμμὴ τῆς Βίβλου, τῆς συμφωνίας τῶν πατέρων καὶ στοὺς θείους καὶ ἱεροὺς κανόνες.»
Ναι! Έτσι είναι και το Ιερό Πηδάλιον αναφέρει: «Και ο μεν Ιουστινιανός, κατά τον Ζωναράν, και ο μέγας Θεοδόσιος πρότερον εγύμνωναν τους αθέους αρσενοκοίατας από όλα των τα υπάρχοντα, έπειτα τους επόμπευον, και ούτω τους έδιδαν πικρόν θάνατον. Ο δε Ουαλεντιανός ενώπιον πάντων κατέκαιε τους αρσενοκοίτας. Και Λέων δε και Κωνσταντίνος οι Βασιλείς εν τη εκλογή των νόμων λέγουσι να θανατώνωνται με ξίφη οι ασελγείς, και ο ποιών και ο υπομένων. Εάν δε ο υπομένων είναι παρακάτω από τους ιβ΄ χρόνους, να συγχωρήται διά το ανήλικον.»
Εμπρός να γίνει η Ελλάδα κράτος Θεοκρατικό για να μπει αυτή η κοινωνία σε μία τάξη!!!!!
Ώστε να χαρούν και μερικού νάνοι που θα πάρουν επίσημα την θέση του ιεροεξεταστού.

Ιεροπηδαλιούχος

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τοσος θορυβος μόνο για την ομοφυλοφιλία; Μήπως πρέπει να γίνει πρόγραμμα εξόντωσης και των πορνείων-συγγνώμη, οίκων ανοχής ήθελα να πώ-γιατί, σε τί διαφέρουν; Ω! της υποκρισίας!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Με έχει προβληματίσει η ρητορεία με ύβρεις και χαρακτηρισμούς ενάντια στον π. Βασίλειο από μια μερίδα ιδίων ανθρώπων σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο προβληματισμός μου μεγάλωσε όταν στο τελευταίο τεύχος της Σύναξης το απόγευμα διάβασα το παρακάτω:
«Έχει πολύ ενδιαφέρον να εξεταστεί, κάποια στιγμή, το εξής: Στη δεκαετία του 1970 η ηγουμένη της Μονής Αναλήψεως Κοζάνης Μαγδαληνή επιδόθηκε σε λυσσαλέο αγώνα κατά του αγίου Νεκταρίου. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος ενός από τα βιβλία της: Ο Νεκτάριος Κεφαλάς είναι εικονομάχος, είναι λατινόφρων, είναι οικουμενιστής (1974). Η Μαγδαληνή αφορίστηκε τελικά το 1976. Η ρητορική της συνίστατο σε καταιγισμό ύβρεων, μπαράζ χαρακτηρισμών.»
Από το να εγκαλούν αυτοί οι λαϊκοί μετά πάθους και ανάρμοστο λεξιλόγιο τον π. Βασίλειο ως ένοχο παρερμηνεύοντας τα όσα λέει ως κληρικός θεολόγος και ιατρός επιστήμονας, μήπως θα έπρεπε οι επίσκοποι των να τραβήξουν το αυτί αυτών των ανάγωγων «σκληροπυρηνικών» υβριστών;
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Προ πολλών ετών όταν ήμουν φοιτητής στην Πάτρα σας απολάμβανα κ. Μαρκάκη εσάς και τον κ. Κωστόπουλο στον ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως Πατρών. Αν δεν κάνω λάθος κάθε Κυριακή σε μια εκπομπή πρωινή υπήρχε σχολιασμός σας στη επικαιρότητα και σε άλλα. Τα όσα άκουγα μου έκαναν πάντα εντύπωση. Τώρα από εδώ σας άκουσα ξανά και βλέπω ότι κάθε λόγος σας έχει αξία. Υπήρξα εξάλλου θαυμαστής σας. θα σας έκανα μια πρόταση. Να υπάρχει από αυτό το κανάλι στο intv μια εκπομπή που ο λόγος θα είναι δικός σας. Νομίζω ότι θα μας ωφελούσαν οι προβληματισμοί σας. Είσθε καλός χειριστής της γλώσσας και το λόγου. Σας παρακαλώ μην απορρίψτε την σκέψη. Μπορεί κάποια στιγμή να υπάρξει ανταπόκριση για περιοδικές εμφανίσεις σας.
Ένας θαυμαστής του χθες και του σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Άκουσα τη παρουσίαση και δεν το μετάνιωσα. Έμαθα πολλά από αυτά που είπε ο π. Β. Θερμός. Τον διαβάζω αλλά και όταν μιλάει είναι πηγή γνώσεως. Ο άνθρωπος παράγει θεολογία.

Ανώνυμος είπε...

Το πήρα και το διαβάζω. Αξίζει πολλά. Σπουδαία εργασία. Πραγματική έρευνα. Μυρίζει και ορθόδοξη Πατερική Θεολογία εκτός από την ιατρική επιστήμη. Ο π. Βασίλειος κουράστηκε μεν πρόσφερε όμως μια πρωτότυπη εργασία για ωφέλεια του ορθοδόξου πληρώματος της Εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

Διαφωτιστικά άπαντα όσα εκλέχθηκαν στην παρουσίαση του μοναδικού αυτού βιβλίου με τέτοια βιβλιογραφία και πολλά παραθέματα και απόψεις στο ζήτημα το οποίο είναι από τα φλέγοντα της εποχής μας. Οι θέσεις του παπά Θερμού εξαιρετικές και βαδίζουν στην μέση και ουσιαστική οδό τόσο της αλήθειας όσο και της προσέγγισης. Συγχαίρω τους οργανωτές και τους εισηγητές. Να τονίσω ότι και οι ερωτήσεις ήταν υψηλού επιπέδου.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Μαρκάκης τα είπε με την γλώσσα της ειλικρίνειας, της ευγένειας, και της σύνεσης. Είναι μια μεγάλη προσωπικότητα του πνεύματος. Το ότι τα είπε μετά από τον πόλεμο που δέχθηκε αυτός και ο κ. Αναστάσιος σημαίνει ότι το λέει η καρδιά του και πως πάνω από τις ιδιοτέλειες βάζει την αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

http://www.profitisilias.gr/enoria/index.php/2010-09-25-10-59-13/121-2010-02-25-12-31-43
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για την ομοφυλοφιλία.

Ανώνυμος είπε...

Τα όσα γράφει ο ι. Χρυσόστομος 1.19 πμ τα λέει εύγλωττα και ο π. Β. Θ. στο βιβλίο του στο οποίο γράφει με πάσα λεπτομέρεια τις Πατερικές πηγές. Δεν χρειαζόταν το σχόλιο να πάρει να διαβάσει το βιβλίο ο 1.19 πμ για να μάθει περισσότερα.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και χρειαζόταν το σχόλιο. Μάθαμε τι λέει ο ιερός Χρυσόστομος πάνω σε αυτό το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα με προσοχή τον λόγο αυτό του «Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου»(;). Εντύπωση μου έκανε «Ἀλλά μολονότι λοιπόν ἡ χώρα ἐκείνη ἐπί δύο χιλιάδες ἔτη βοᾶ διά τῆς ὄψεώς της λαμπρότερον καί ἀπό φωνήν, πρός ὅλην τήν οἰκουμένην, διά νά μή ἀποτολμήση παρόμοιον ἁμάρτημα,…»
Επιθυμώ να μάθω στους Ε.Π.Ε. σε ποιον τόμο και ποια η ομιλία αυτή. Δεν αμφιβάλω για τις θέσεις αλλά στο ότι αυτό το κείμενο είναι όπως γράφει ο Ναός «Ἅγιος Ἰωάννης Χρυσόστομος: Λόγος γιά τήν ὁμοφυλοφιλία»
Με ευγνωμοσύνη αναμένω από τον 1.19 π.μ. απάντηση

Ανώνυμος είπε...

Η παρουσίαση είναι υψηλού περιεχομένου. Οι εισηγητές και ο συγγραφέας διασαφήνισαν πολλά κατά την διάρκεια των ομιλιών και έλυσαν απορίες και μύθους.

Ανώνυμος είπε...

Την διαφήμιση-δυσφήμηση σήμερα την παρέλαβαν άλλοι. Κρίμα διότι κάποτε είχαν μια ευπρέπεια στην κριτική τους και στα γραφτά τους. Τώρα νέοι διευθυντές νέα νοοτροπία. Δεν γράφω ονόματα αφού και αυτοί ανώνυμα έγραψαν….
Ακροατής της εκδήλωσης και αναγνώστης του περιοδικού με το νέο ήθος…

Ανώνυμος είπε...

Μου έστειλαν ένα λιγκ με τις κρίσεις άγνωστης σε εμένα ιστοσελίδας διότι δεν συχνάζω προς τα μέρη τους. Διάβασα αυτό που γράφουν στην ιστοσελίδα τους ως σχόλιο. Γράφουν αόριστα χωρίς να τολμήσουν να αναφέρουν ονόματα αλλά ζωγραφίζουν με έντονες πινελιές την εκδήλωση. Είναι και αυτό «χριστιανικό» ήθος-άηθες της εποχής (τους). Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν μάθει επί δεκαετίες να κάνουν τις επιθέσεις τους. Στην περίοδο του εξήντα τα έγραφαν σε πολυγράφους και τα διακινούσαν ανώνυμα εναντία σε αυτούς που είχαν συστρατευθεί για μια χριστιανική Ελλάδα. Δεν τους αξίζει κάτι παραπάνω να γράψω. Μου θύμισε το άρθρο τους το βιβλίο «Ο Θεός στο Παρίσι» του Βιργκίλ Γκεοργκίου το οποίο είχα διαβάσει απνευστί στα νιάτα μου. Μόνο που εκεί είχε να κάνει ο Κομουνισμός με την Ορθοδοξία. Εδώ το αντίθετο. Τα κτυπήματα είναι ενάντια αδελφού από την ίδια κολυμβήθρα της Εκκλησίας.
Μια συμβουλή… π. Βασίλειε άστους να λένε… πέρασε η μπογιά τους… αυτοί τα γράφουν αλλά….
Άγγελος

Ανώνυμος είπε...

Να αγιάσει το στόμα του κ. Μαρκάκη. Μια χαρά τα είπε και η κριτική του προς τους ανώνυμους συκοφάντες ήταν πολύ ευγενική. Κρίμα που οι σωτηρικοί παρεξήγησαν τον ξεκάθαρο λόγο του. αυτοί όμως όλους τους παρεξηγούνε τους αρέσει να πικραίνουν τους συνεργάτες τους.

Ανώνυμος είπε...

Το ότι απουσίαζαν ιερείς από την εκδήλωση, μήπως έχει να κάνει ότι έπεσε σήμα άνωθεν να μην πατήσει κανείς εκεί;;;;
Ένα μεταμεσονύχτιο αλυχτόν ον

Ανώνυμος είπε...


Σπουδαία εργασία. Άριστη και αληθινή παρουσίαση. Η σημερινή Κυριακή του Ασώτου προσφέρει απάντηση αγάπης και στοργής του Θεού Πατέρα στους ελάχιστους επικριτές αυτής της παρουσίασης.

Ανώνυμος είπε...

https://www.protothema.gr/life-style/article/1174639/mihalis-oikonomou-giorgos-makris-vaftisan-ton-monakrivo-gio-tous/#Comments