Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Τιμήθηκαν οι ήρωες της Μάχης της Κόνιτσας


 Η μνήμη των πεσόντων στην μάχη της Κόνιτσας
Με λαμπρότητα τιμήθηκε η 72η επέτειος του ιστορικού γεγονότος
Μέσα σε μία άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα και με παρουσία πολλών πολιτών από όλες τις περιοχές της Ηπείρου, τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής 12 Ιανουαρίου 2020 η επέτειος της ιστορικής μάχης της Κονίτσης, στην ακριτική πόλη της Ηπείρου. Η όλη σεμνή εκδήλωση έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κονίτσης, όπου παρουσία του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέα και πλήθους ιερέων τελέστηκε το ιερό μνημόσυνο. Για το χρονικό των γεγονότων του Δεκεμβρίου του 1947, που οδήγησαν στην επίθεση των κομμουνιστικών δυνάμεων κατά της πόλεως της Κόνιτσας, ανήμερα τα Χριστούγεννα, μίλησε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ιωαννίνων της Ε.Α.Α.Σ. Αξιωματικός ε.α. κ. Δημήτριος Κωστούλας.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Ο κ. Δ. Κωστούλας περιέγραψε με σαφήνεια τα ταραγμένα γεγονότα που αφορούν την Κομμουνιστική Ανταρσία των ετών 1946-1949 και την προσπάθεια των Κομμουνιστών να βρούνε μαζί με την «κυβέρνηση του βουνού» υπό τον Μάρκο Βαφειάδη, την οποία ανακοίνωσαν στις 23 Δεκεμβρίου 1947,  και μία πόλη για «πρωτεύουσα» τους. Για τον σκοπό αυτόν επελέγη η Κόνιτσα, που δέχθηκε επίθεση 2 ημέρες μετά, το πρωινό της 25ης Δεκεμβρίου 1947. Η Κόνιτσα πολιορκήθηκε από υπέρτερες δυνάμεις και για μέρες ήταν αποκλεισμένη, αλλά τόσο το θάρρος της 75ης Ταξιαρχίας, με τα Τάγματα Πεζικού 582 και 584  που την υπεράσπιζαν, όσο και οι ενισχύσεις που μέσα σε συνθήκες βαρέος χειμώνα κατάφθασαν έφεραν την νίκη στον Ελληνικό Στρατό. Η όλη επίθεση έληξε με αποτυχία για τους επιτιθεμένους κομμουνιστές. Η νίκη στην Κόνιτσα ήταν σπουδαίο γεγονός των χρόνων εκείνων.
Στην δική του σύντομη παρέμβαση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας τόνισε την σημασία της αποδόσεως τιμής στους ήρωες της Πίστεως και της Πατρίδος, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις πολιτικές των Ελληνικών Κυβερνήσεων, που αγνοούν τις αξίες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού και οδηγούν τον Λαό σε απώλεια εθνικής ταυτότητος.
ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
Ακολούθως, κλήρος και λαός μετέβησαν στο Κοιμητήριο της πόλεως, όπου βρίσκονται πολλοί τάφοι των πεσόντων της μάχης. Εκεί τελέστηκε στο Ηρώον της Μάχης επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στέφανοι από φορείς και Σωματεία. Στεφάνια κατέθεσαν στο Ηρώον η  Ε.Α.Α.Σ. Ιωαννίνων, το Παράρτημα Αποστράτων Χωροφυλακής και Αστυνομίας Νομού Ιωαννίνων, η ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος των αντιστασιακών οργανώσεων Μακεδονίας ΠΑΟ-ΕΣΕΑ,  ο εκπρόσωπος της Οργανώσεως Εθνικής Αντιστάσεως Ναπολέοντος Ζέρβα, οι Βασιλικές Ενώσεις των Παραρτημάτων  Ιωαννίνων, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας και άλλοι.
Την όλη τελετή πλαισίωναν νέοι και νέες της περιοχής με παραδοσιακές στολές, ενώ ανάμεσα στους άλλους το παρών έδωσαν ο  Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Νικόλαος Εξάρχου, ο Βουλευτής Γρεβενών κ. Ανδρέας Πάτσης, ο τ. Ευρωβουλευτής κ. Ελευθέριος Συναδινός, ο Πρόεδρος της Βασιλικής Ενώσεως κ. Διονύσιος Βουλγαρόπουλος, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Α. Ηλείας κ. Σωτήριος Γαραντζιώτης, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, ο τ. Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Ανδρέας Παπασπύρου κ. ά., ενώ σχολιάστηκε από πολλούς η απουσία τοπικών βουλευτών της Ηπείρου.  







Δεν υπάρχουν σχόλια: