Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Αγγελικής Μπότσαρη, Αιωνία η μνήμη

"Μακαρία η οδός, ή πορεύει σήμερον,
ότι ητοιμάσθη σοι τόπος αναπαύσεως".
 
Σήμερα πέταξε για ον Ουρανό η μακάρια ψυχή της
Αγγελικής Μπότσαρη

Για εμένα που την γνώρισα από τα νεανικά μου χρόνια στην Χριστιανική Εστία Πατρών, και μετά την είδα ως εργάτη του Ευαγγελίου στην Κύπρο με έδρα την Λεμεσό, είναι μεγάλη η απώλειά της, και δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει. Αρκετοί  σήμερα θα νιώθουν πόνο  σε όλη την Κύπρο μας, την οποία τόσο αγάπησε και πέρασε τα καλύτερα αγωνιστικά χρόνια της ζωής της.
Στο κτίριο του Μεγάλου Βασιλείου Λεμεσού θα απουσιάζει πλέον η φωτεινή παρουσία της, ο γλυκός της λόγος, η φιλοξενία και η ανεπανάληπτη εγκάρδια αγάπη της.
Η δ. Μπότσαρη μιλούσε πάντα σε κάθε ψυχή που την πλησίαζε με γλυκύτητα, πηγαία καλοσύνη και πραότητα από τον πλούτο των πολλών αρετών της. Πώς να ξεχάσω το καλωσόρισμά της με Λεμεσιανή κυπριακή ντοπιολαλιά -αν και η ίδια πατρινιά-, όταν συναντιόμαστε στην Κύπρο, πάντα μ’ ένα γλυκό χαμόγελο όχι προσποιητό αλλά καρδιακό.
Τον πλούτο των αρετών της τον μοιραζόταν με κάθε ψυχή που την πλησίαζε. Ἡ όμορφά της ψυχής της καθρεφτιζόταν στο μόνιμα χαρούμενο πρόσωπό της. Είχε βαθιά πνευματική καλλιέργεια και πολλές γνώσεις. Δίδασκε με τη γνησιότητα της ζωής της. Έκανε σε κάθε βήμα της τον λόγο του Θεού πράξη και έργο ζωής.
Ήρεμη, επιβλητική, αρχοντική, γαλήνια, με ανεξάντλητη υπομονή. Έδινε τη μαρτυρία αυτού που ήταν: Άνθρωπος της ολοκληρωμένης αγάπης, της εσωτερικής πνευματικής τελείωσης. Ὁ λόγος της ήταν πάντα ενωτικός  και μετρημένος. Τίποτα περιττό, τίποτα φλύαρο. Φρόντιζε να γίνονται όλα με ευπρέπεια, με τάξη. Αθόρυβη, διακριτική πάντα..
"Μακαρία η οδός, ή πορεύει σήμερον, ότι ητοιμάσθη σοι τόπος αναπαύσεως".
Αιωνία της η μνήμη.

Αναστάσιος Κωστόπουλος


20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ἀγαπημένη μας, Θὰ εἶστε πάντα παροῦσα στὴ ζωή μας.

Ανώνυμος είπε...

Καλό Παράδεισο αγαπημένη μας. Άλλο ένα στεφάνι σας ετοίμασε ο Άγιος Θεός. Φέρνω στο νου μου όλα όσα προσφερατε στη ΧΦΔ Πατρών. Είμαστε ευλογημένες που
Βρεθήκατε στο δρόμο της ζωής μας.
Θερμά συλλυπητήρια στην αδελφότητα ΟΙΚΟΔΟΜΉ.

EfiK είπε...

Ισχυρή η παρουσία της στο έργο της Χριστιανικής Εστίας Πατρών, πιλυ αγαπημένο πρόσωπο, μεγάλη η καρδιά της και ανοιχτή για όλους, δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει. Αιώνια της η μνήμη και καλό Παράδεισο να έχει!!!

Ανώνυμος είπε...

Θλιβερό αυτό το άγγελμα. Θλιβερότερο το ότι δεν θα μπορέσω να της πω το ευχαριστώ στην νεκρώσιμο ακολουθία λόγω των μέτρων. Δεν έχει ανάγκη προσευχών ήταν αγία ψυχή. Ας πρεσβεύει αυτή για μας.

Unknown είπε...

Ανεπανάληπτες τέτοιες προσωπικότητες! καλό κατευόδιο,μάνα,αδερφή μας και φίλη μας!

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ,ΤΑΠΕΙΝΗ ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΑΦΑΝΗΣ ΚΑΤΗΧΗΤΡΙΑ, ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΚΥΚΛΑΡΧΙΣ!!! ΕΝ ΥΠΑΚΟΗ, ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΕΝ ΕΥΓΕΝΕΙΑ, ΕΝ ΠΡΑΟΤΗΤΙ ΔΙΗΓΕΝ ΑΥΤΗΣ ΤΟΝ ΒΙΟΝ!!! ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΩΤΕΡΕΣ!!

Ανώνυμος είπε...

Στα έξι γυμνασιακά μας χρόνια ήταν η ομαδάρχης μας, η δεσποινίς Κική.
Με απέραντη αγάπη και εξ ίσου μεγάλη διάκριση έσπειρε και καλλιέργησε στις εφηβικές μας ψυχές τον λόγο του Θεού και στάθηκε με στοργή μητρική δίπλα στην κάθε μια και μας διακόνησε στις μεγάλες και πολλαπλές ανάγκες μας.
"Επιλείψει με ο χρόνος" για να απαριθμήσω τις αμέτρητες ευεργεσίες που
δέχτηκα από μέρους της κατά τη δύσκολη εκείνη εποχή της δεκαετίας του '50, αλλά και τις πολλές αρετές και τα χαρίσματά της, που φανερώνονταν, όσο και αν η σεμνότητα και η ταπεινοφροσύνη της τα εκάλυπταν.
Και τώρα μας άφησε... Πορεύεται στον Παράδεισο του Θεού, ο οποίος θα της αποδώσει τον στέφανο της δικαιοσύνης Του.
Γονατίζω νοερά μπροστά στο τίμιο λείψανό της και ασπάζομαι με δάκρυα αγάπης και ευγνωμοσύνης το χέρι της.
Καλό Παράδεισο και καλή αντάμωση αγαπημένη δεσποινίς Κική...
Ευτυχία Μάστορα

Αλεξανδρεύς είπε...

Άνθρωπος αρετής,
υπόδειγμα ταπεινώσεως
πρότυπο υπομονής!
Τώρα "εν αγαθοίς αυλισθήσεται"
Ας έχουμε τις (προσ)ευχές της!

Ανώνυμος είπε...

Η Δασκαλα της καρδιας μας.Εγινα δασκάλα με πρότυπο εσένα! Καλον παραδεισο! Μια μαθήτριά σας

Ανώνυμος είπε...

Ξεχωριστός άνθρωπος με αναρίθμητα χαρίσματα, αλλά τόσο ταπεινή! τι ευκαιρίες δημιουργούσες για να βιώσουμε την εν Χριστώ ζωή! Με ευγνωμοσύνη Μια κατασκηνώτρια

Ανώνυμος είπε...

Μανούλα μας γλυκειά, σε ευχαριστούμε για το παράδειγμά σου και την αγάπη σου.Σε όλη μας τη ζωή, ακόμα και από την Κύπρο, ήσουν δίπλα μας. Αυτό θα κάνεις και από κει ψηλά.Θα μας λείψεις πολύ!ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΦΔ Πατρων

Ανώνυμος είπε...

Σεβαστή μου Δασκάλα κ. ΜΠΌΤΣΑΡΗ, ήσουν μοναδική παιδαγωγός. Γέμισεςτις καρδιές μας και το Αρσάκειο ελληνικά γράμματα και φως Χριστού. αιωνία σου η μνήμη! μια ΑΡΣΑΚΕΙΆΔΑ

Ανώνυμος είπε...

Καλή μου Κυρία Αγγελική Μπότσαρη,Αγγελική σε ονόμαζαν,αληθινός άγγελος ήσουν! Τώρα θα ψέλνεις με τους αγγέλους και θα μας προσέχεις από τον ουρανό.Θα σε αγαπώ πάντοτε!

Θάλεια είπε...

Τι όμορφη, σεμνή, φωτεινή παρουσία μας υποδέχθηκε τη χφδ Πατρών στην εκδρομή μας στην Κύπρο!
Θαύμασα την καλοσύνη, την φιλοξενία, την αρχοντιά και τον γλυκό και μεστό λόγο της.
Αιώνια σας ή μνήμη και να ευχεσθε για την προκοπή μας, δεσποινίς Μπότσαρη.
Καλόν Παράδεισο!

Ανώνυμος είπε...

Η Αρχόντισσα πάει στον Ουρανό για να απολαύσει τους κόπους που επί σειρά ετών πρόσφερε για να μας κάνει καλύτερες ψυχές.

Unknown είπε...

Χάσαμε την μανούλα μας. Ήταν για μας μια ζεστή αγκαλιά.Πάντα με αγάπη μας συμπεριφερόταν ακόμα και στις αδυναμίες μας. Πώς μπορούμε να την ξεχάσουμε; Να μιμηθούμε το παράδειγμα που μας άφησε.Αιωνία της μνήμη.

Unknown είπε...

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της αγαπημένης μας δεσποινίς Μπότσαρη.🙏
Θα είναι πάντα μέσα στην καρδιά μας.

Ανώνυμος είπε...

Οι παλαιές κατηχήτριές μας και κυκλάρχισες φεύγουν όχι για άλλη πόλη αλλά για τον Ουρανό. Η αείμνηστη Μπότσαρη η δεσποινίς Κική υπήρξε για εμένα καταλυτικός παράγοντας στην πορεία της ζωής μου. Είχε τον τρόπο της να με συμβουλεύει το σωστό χωρίς να με πιέζει. Είχε την αρετή της διάκρισης.
Κοπίασε αρκετά τώρα ας αναπαυθεί πλησίον Αυτό που υπηρέτησε.
Μαίρη

Unknown είπε...

Αναπαυου αρχόντισσα δ.Κική κοντά σε Εκείνον που αγαπήσατε και διακονισσατε σε όλη σας τη ζωή. Φτωχά τα λόγια μας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το φωτεινό πρόσωπο σας, το ζεστό χαμόγελο σας και την γεμάτη αγάπη καρδιά σας. Σας ευχαριστούμε για όσα μας δώσατε

Λευκή Μαυρικίου είπε...

Μεγάλη απώλεια η κοίμησης της αγαπητής μας Δεσποσύνης Μπότσαρη... Η κατηχήτρια των παιδιών μας και εμάς ... Μια γνήσια εργάτης της Ορθόδοξης μας πίστης μία γνήσια Ελληνίδα έφυγε αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό.. Αιωνία η μνήμη αγαπημένη μας