Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Ἀντίλογος γιά τό “Ἐπίδομα τρίτου παιδιοῦ” στή Θράκη - π. Ἐλευθέριος Χαβάτζας


 
Ἀντίλογος γιά τό  “Ἐπίδομα τρίτου παιδιοῦ” στή Θράκη
 
Ἀκούω συχνά πολύτεκνη μητέρα νά διαμαρτύρεται γιά τό ἐπίδομα τρίτου παιδιοῦ στή Θράκη.
Θεσμοθετήθηκε ἀπό τόν μακαριστό Ἀρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο καί συνεχίζεται κάθε χρόνο μέ δίσκο στούς Ναούς τά Χριστούγεννα.
Τά ἐρωτήματα πού προκαλοῦν τή συγκεκριμένη πολύτεκνη μητέρα (ἡλικιωμένη πιά καί χωρίς προσωπικό συμφέρον) εἶναι τα παρακάτω:
1) Πῶς εἶναι δυνατόν, στή Θράκη πάντα, μιά γυναῖκα νά γεννᾶ τό πέμπτο ἤ καί τό δέκατο παιδί καί νά μή δικαιοῦται τό ἐπίδομα πού παίρνει τό τρίτο παιδί;
 Καί φυσικά ὄχι μόνο στή Θράκη, ἀλλά καί σέ ὅλη τήν Ἑλλάδα.
2) Νά θεωροῦνται ἄραγε ἀνόητοι οἱ γονεῑς πού ἀποκτοῦν παιδιά πέραν τοῦ τρίτου;
3) Καί ἐπί τέλους ἐπιτρέπεται στήν Ἐκκλησία νά κάνει τέτοιες διακρίσεις καί νά προκαλεῖ τούς πολύτεκνους καί ὑπερπολύτεκνους γονεῖς;
 
  Φρονοῦμε, λέει ἡ πολύτεκνη μητέρα, ὅτι τό πρόβλημα τῆς τεκνογονίας γιά τήν Ἐκκλησία εἶναι θέμα Πνευματικό.
  Ὡς Δημογραφικό τό πρόβλημα εἶναι θέμα τῆς Πολιτείας.
  Μέ τή φροντίδα γιά τό τρίτο παιδί εἶναι σάν νά συνιστᾶ ἡ Ἐκκλησία στούς πιστούς νά ἀρκοῦνται στή γέννηση τρίτου παιδιοῦ.
  Εἶναι ἀπαράδεκτο σέ κάθε πολύτεκνο.
 
Πρωτοπρ. Ἐλευθέριος Χαβάτζας
  συνταξιοῦχος Ἐφημέριος

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν τα γνώριζα τούτα. Αν είναι να παίρνουν μόνο οι τρίτεκνες και όχι οι με περισσότερα παιδιά δεν μου αρέσει. Το δημογραφικό είναι θέμα της Πολιτείας και ποτέ της Εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να φροντίζει να μαθαίνει την πραγματικότητα κάθε ένας. Γνώριζα την προσπάθεια αυτή, αλλά όχι τον συγκεκριμένο σκοπό. Υπάρχει διάκριση αν συμβαίνει τούτο το οποίο μα λέει ο γνωστός μας π. Ελ. Χαβάτζας που είναι από τους καλούς και συνετούς ιερείς μας.

Ανώνυμος είπε...

Θεμιτός ο αντίλογος και αντικειμενική η διαμαρτυρία της κυρίας.

Ανώνυμος είπε...

Ίσως γίνεται αυτό επειδή είναι πολλές οικογένειες με ένα - δύο παιδιά... πάντως εύλογα τά ερωτήματα...

Ανώνυμος είπε...

Αλλόκοτο να επιδοτεί η Εκκλησία το τρίτο παιδί και όχι κατά αναλογία τα παραπάνω. Η συγκεκριμένη κυρία δεν διαμαρτύρεται για ιδιοτελής λόγους αλλά γιατί αυτό είναι αδιανόητο. Τελικά η Εκκλησία με επιδότηση θα σώσει την Ελληνικότητα της Θράκης έναντι των μουσουλμάνων ή η Πολιτεία θα πάρει στα σοβαρά τον ρόλο της; Κάπου μπερδεύτηκαν οι ρόλοι.

Ανώνυμος είπε...

Ως γνωστό οργιάζουν στις μέρες μας με τη συγκατάθεση της πολιτείας, οι εκτρώσεις, τα αντισυλληπτικά και ο σοδομισμός, με αποτέλεσμα τη γενοκτονία του έθνους μας! Η εκκλησία έδωσε ένα μικρό κίνητρο στους νέους γονείς που περιορίζοντο στα δυο παιδιά, με τη δικαιολογία της οικονομικής ένδειας, να αποκτήσουν και τρίτο παιδί. Στόχος της να ενισχυθεί ο πληθυσμός στις παραμεθόριες περιοχές που υφίσταται και ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τους "καλούς μας" γείτονες... Που το μεμπτό;
Ακριβώς επειδή η Εκκλησία δεν είναι Υπουργείο Πρόνοιας, ούτε η πλέον αρμόδια σε γενικότερο επίπεδο, να επιλύει τέτοια θέματα (όπως το συγκεκριμένο, της επιδότησης τριτέκνων, πολυτέκνων), περιορίστηκε σε αυτή και μόνο την κίνηση. Δεν έπαψε όμως ποτέ, να εμπνέει και να επιστηρίζει ηθικά και υλικά και άλλες πολύτεκνες οικογένειες μέσα από διάφορους Εκκλησιαστικούς συλλόγους και Οργανώσεις... Οπότε που είναι το πρόβλημα;
Γιατί δεν απευθύνονται στους υπευθύνους φορείς της κυβερνήσεως, να το τολμήσει και αυτή; Πάντως η προσπάθεια αυτή έφερε πολύ θετικά αποτελέσματα. Στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος, είχα διαβάσει ότι: η έκτακτη ενίσχυση τριτέκνων οικογενειών των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου από το 1999, με μηνιαίο επίδομα 120,00 Ευρώ προς αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην ακριτική περιοχή της Θράκης.(από εισφορές όλων των ενοριών τις Ελλάδος). Είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε δυο χρόνια, να αποκτήσουν τρίτο παιδί 574 οικογένειες.
Μέχρι το 2010, επιδοτήθηκαν συνολικά 2.433 τρίτεκνες οικογένειες και το ύψος της δαπάνης ανήλθε στο ποσό των 10.559.638 €.

π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Βοήθεια πραγματική έχουν οι υπερπολύτεκνες οικογένειες. Όχι ενίσχυση για το τρίτο παιδί και μετά τέλος χωρίς συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ μου 4:53 μ.μ. "Το μη χείρον βέλτιστον". Αν μπορείς να πείσεις τα σημερινά ανδρόγυνα να κάνουν 4 και 5 παιδιά(!), σου βγάζω το καπέλο! Εσείς αλήθεια πόσα παιδιά έχετε; Οι εκκλησιαστικοί παράγοντες μιλούν συχνά υπέρ της πολυτεκνίας, αλλά χωρίς να βοηθούν ούτε με το μικρό τους δακτυλάκι στα πολλαπλάσια βάρη που σηκώνουν οι πολύτεκνοι σε όλες τις πτυχές της ζωής τους!