Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Αιωνία η μνήμη του π. Βασιλείου Χριστοδούλου

Θεοφάνεια διάλεξε ο Άγιος Θεός, μετά τον εσπερινό της Συνάξεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ώρα 20.15 να καλέσει κοντά του στο Επουράνιο Θυσιαστήριο 
τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Χριστοδούλου
Συνταξιούχο ιερέα – πρώην προϊστάμενο του Αγίου Δημητρίου Πατρών.
Χειροτονία του Μητροπολίτη Πατρών και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεοκλήτου. Τον διάλεξε ως συνεργάτη του, συνεφημέριό του, και τον κάλεσε στον Άγιο Δημήτριο ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, του οποίου υπήρξε γνήσιος μαθητής και κράτησε την σειρά του. Υπηρέτησε τους Μητροπολίτες Πατρών Κωνσταντίνο Πλατή και Νικόδημο Βαλληνδρά όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Τον τίμησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος Σκλήφας με το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου.
Με τον Μητροπολίτη Πατρών κ Χρυσόστομο
Με τον επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο
Με τον μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο 
Με τον Επίσκοπο Ευκαρπίας κ. Ιερόθεο
Με τον π. Γαβριήλ Αθανασιάδη και π. Ανδρέα Πολίτη 
Με τον π. Σωτήριο Τσάφο
Με τον π. Δανιήλ Παπαδημητράκη και π. Μάρκο Τζανακάκη
Με τον π. Χριστοφόρο Μυτιλήνη

Ο καλός μας π. Βασίλειος υπήρξε ευγενής, αξιοπρεπής, έντιμος, ταπεινός, απλός, φιλακόλουθος έκανε καθημερινά και τώρα στα γεράματά του όλες τις ακολουθίες -από Μεσονυκτικό ως Απόδειπνο- στο δωμάτιό του ή με άλλους τροφίμους της Αγίας Σκέπης, έψαλε παρακλήσεις στους Αγίους, ήταν ιεροπρεπής, απαράμιλλος λειτουργός προσηλωμένος στο Ιερό θυσιαστήριο, στην Προσκομιδή διάβαζε ονόματα ονομάτων, κυριαρχούσε στην ζωή του το ήθος και το φρόνημα το Εκκλησιαστικό. Ο Ναός ήταν το σπίτι του, πρωί-βράδυ και ώρες πολλές περνούσε ως εφημέριος στα σκηνώματα του Κυρίου.
Τι κι αν δεν έκανε κηρύγματα; Οι ενορίτες τον θαυμάζανε, τον τιμούσαν, εμπνέονταν από την ιεροπρέπειά του. Με την παρουσία και την ευλάβειά του δίδασκε, ήτανε μία σιωπώσα παραίνεση.
Ο π. Βασίλειος με την εύγλωττη σιωπή του, με το ιλαρό πρόσωπό του, με την καλοσυνάτη συμπεριφορά του, με την ανεπιτήδευτη και ανέγκλητη ζωή του κήρυττε συνεχώς αγάπη, γι΄ αυτό και αγαπήθηκε. Ως Πνευματικός ήταν της παλαιάς σχολής, αυστηρός αλλά δίκαιος. Πολλές φορές μου έλεγε: Τάσο ήμουνα σκληρός στην Εξομολόγηση, πόνεσα ψυχές. Ο Θεός να τις παρηγορήσει.
 
Ευλογημένη η Ενορία του Αγίου Δημητρίου και το παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης, που επί πολλά συναπτά έτη διακονήθηκε και αγιάστηκε από τις προσευχές και τις λειτουργίες του, λειτουργίες ανεπανάληπτες, που θα μείνουν ζωντανές, ζωηφόρες στη μνήμη των παλαιών ενοριτών, ως μία γλυκιά ανάμνηση της Μορφής και της παρουσίας του στην Εκκλησία. Υπήρξε άκακος και αμνησίκακος. Ποτέ δεν κακολόγησε μπροστά ή πίσω του όποιον τον πίκρανε. Η εκδίκηση, ούτε ως λέξη δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο της καρδιάς του. Το μεγαλύτερο μέρος της συντάξεώς του το πρόσφερε ως ελεημοσύνη σε πτωχούς. Με έστελνε σε διάφορα σημεία της Πάτρας για να ρίξω κάτω από την πόρτα ένα φάκελο αγάπης. 
 
Η εξαίρετη οικογένειά του τον πρόσεξε και τον επιμελήθηκε με αγάπη ως το τέλος του, να είναι υπερήφανοι εν Χριστώ για τον πατέρα και παππού τους. Να τον θυμούνται πάντοτε προσευχόμενο, με το κομποσχοίνι του, που δεν αμέλησε ποτέ στην προσευχή του τα όνομα της οικογένειάς του, όποιες κι αν ήταν οι συνθήκες.
 
Ιερατικές προσωπικότητες σαν τον π. Βασίλειο σπανίζουν και θα σπανίζουν τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερο. Στην «Αγία Σκέπη» ήταν ευγενικός με το προσωπικό, τους δίδασκε με την αγάπη του, την υπομονή του, τις ευχές του, και τα καλά του λόγια. Κοινωνούσε όλους όσους δεν μπορούσαν να εκκλησιαστούν τις Κυριακές καθώς και σε κάθε Θεία Λειτουργία. Τους επισκεπτόταν καθημερινά στα δωμάτια, τους εξομολογούσε, τους νουθετούσε και τους διάβαζε την ευχούλα.
 
Τον ευχαριστώ με ευγνωμοσύνη για την αγάπη του. Προχθές πήγα στο δωμάτιό του, τον πλησίασα, έσκυψα το κεφάλι μου, και ανέβασε το χέρι του για να με ευλογήσει, και να πει την καθιερωμένη ευχή. Δεν με λύπησε όλα αυτά τα χρόνια ποτέ. Ήταν συγκοινωνός των παθημάτων, των πειρασμών και των δοκιμασιών μου. Πόσο με ανέπαυε η ιλαρότητά του προσώπου 
και των λόγων του.
Δοξάζω τον Θεό που καθυστέρησα σήμερα να φύγω από την Αγία Σκέπη,  και ήμουν δίπλα στο σκήνωμά του, την ώρα που παρέδωσε το πνευμα του, ώστε να ανάψω θυμίαμα και να προσευχηθώ για την ανάπαυση της ψυχής του και να μου δώσει την ευλογία του.
 
Πατέρα Βασίλειε συνέχισε την προσευχή υπέρ ημών και στον Ουρανό, είσαι μαζί με τον π. Γαβριήλ μεσίτης μας.

Αναστάσιος Κωστόπουλος
6-1-22

Η Εξόδιος Ακολουθία θα πραγματοποιηθεί το Σαββατο 8 Ιανουαρίου και ώρα 12η από το Α’ Κοιμητήριο Πατρών. 













































































7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανακάλεσες στην μνήμη μου τα παιδικά μου χρόνια ο π. Βασίλειος ήταν συνεπής ως ιερέας και με αγάπη στα παιδιά. Ήταν έξυπνος και ταυτόχρονα παιδαγωγός. Πολλά του οφείλω όπως και η ενορία μας.
Η μνήμη του να είναι αιώνια
Άγγελος

Ανώνυμος είπε...

Πόσο ανάγκη έχουμε από λευίτες κληρικούς, όπως ο π. Βασίλειος..
Να έχουμε την ευχή του...
Αιωνία η μνήμη αυτού.(π.Κ.Τ.).

Ανώνυμος είπε...

Έρχονται στην μνήμη μου στιγμές με τον π. Βασίλειο και θυμάμαι (πριν εισέλθει στην Αγ.Σκέπη) με πόσο ζήλο παρακολουθούσε όλες τις λατρευτικές συνάξεις στην Αγ.Βαρβάρα Πατρών.
Συμμετείχε σε όρθρους εσπερινούς Θ. Λειτουργίες.Παρακλήσεις,απογευματινά κηρύγματα κλπ και μετά στον καθιερωμένο καφέ στο δωματιάκι μας ομιλούσε με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον για τον καθένα χωριστά.
Πάντα μας ευλογούσε στο κεφάλι και μας φιλούσε.
Ας είναι αιωνία του η μνήμη και να πρεσβεύει για όλους μας.
Πάντα θα τον θυμόμαστε με αγάπη.
Αιωνία σου η μνήμη.
Ν.εανια.Σ

Ανώνυμος είπε...

Πόσο ευλογημένοι ήμασταν, που είχαμε τον πατήρ Βασίλειο στην Αγία σκέπη. Μας συμβούλευε και μας ευλογούσε μέχρι και τις τελευταίες του ημέρες. Την ευχή του να έχουμε. Αιωνία του η μνήμη.

Ευτυχία Μάστορα είπε...

Αφήνει στην Αγία Σκέπη τη χάρη και την ευλογία της πολύχρονης εκεί παρουσίας του και την παρά του Κύριου μισθαποδοσία για την πληθωρική αγάπη, τη φροντίδα και τον σεβασμό που του προσφέρατε όλοι, διακονώντας τις πολλαπλές ανάγκες των γηρατειών του.
Ευτυχία Μάστορα

Ανώνυμος είπε...

Τάσο υπέροχη ανάρτηση

Βοντα Κωνσταντίνα είπε...

Νιώθω τυχερή και ευλογημένη που έχω γνωρίσει και έχω ζήσει από κοντά τόν πάτερ Βασίλειο!!!
Να είναι πάντα στα δεξιά του Κυρίου!