Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009

Διατηρούμε αυτή την σώζουσαν πίστιν - Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

«Ευγνωμονούμε τον Θεό των μας πατέρων μας διότι μας αξίωσε να γεννηθούμε μέσα σ’ αυτήν την Εκκλησία και να βαπτισθούμε μέσα στην κολυμβήθρα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και διατηρούμε αυτή την σώζουσαν πίστιν της Ορθοδόξου Εκκλησίας ακαινοτόμητον και ακατάτμητον. Πολλές φορές, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν οι εντός εισαγωγικών «υπερΟρθόδοξοι», οι οποίοι κατηγορούν το Πατριαρχείο μας και τας άλλας Ορθοδόξους Εκκλησίας διότι διεξάγουν διαλόγους με τους μη Ορθοδόξους Αδελφούς μας, διότι έχουμε διαφόρους επικοινωνίας και ανταλλαγές επισκέψεων.
Και πως θα γινόταν διαφορετικά στον 21ο αιώνα, να μέναμε απομονωμένοι μέσα στο κέλυφος μας ο καθένας με αυτάρκειαν και αυταρέσκειαν, χωρίς να επικοινωνούμε, χωρίς να διαλεγόμεθα, χωρίς να δίδουμε μαρτυρία της Ορθοδόξου Πίστεως μας;
Τελευταίως αυτοί οι αδελφοί μας, οι οποίοι διαπνέονται από υπερβάλλοντα ζήλον, εκυκλοφόρησαν μιαν «Ομολογίαν Πίστεως» στην Ελλάδα, εις την οποίαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, λένε ότι αυτοί που δεν υπογράφουν αυτήν την Ομολογίαν, αυτοί που έχουν διαλόγους και επικοινωνίαν με τους ετεροδόξους, αυτομάτως θέτουν εαυτούς εκτός Εκκλησίας. Τους ευχαριστούμε πολύ διότι μας εξωεκκλησιάζουν. Προσεχώς θα πάρουν την δέουσαν απάντησιν από το Οικουμενικό Πατριαρχείον, διότι αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα.


Όταν όλη η Ορθόδοξος Εκκλησία και όχι μόνον το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, αλλά εν Πανορθοδόξω Συνόδω, αποφασίζει να διεξάγει θεολογικούς διαλόγους και να έχει επικοινωνία με τους ετεροδόξους για να βρούμε που συναντώμεθα και πως μπορούμε να επανέλθουμε εις την ενότητα της πίστεως της πρώτης χιλιετίας, όταν -λέγω- όλοι οι Ορθόδοξοι, οι επίσημες Εκκλησίες, εν Συνόδω αποφασίζουν υπέρ αυτών των διαλόγων, πως μπορεί ένα άτομο ή πλείονα άτομα να διαφοροποιούνται από τας αποφάσεις των Συνόδων των Εκκλησιών των και να επικρίνουν τας Συνόδους και τους Προκαθημένους ότι έχουν αποκλίνει από την Ορθόδοξον πίστιν;».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eυχαριστούμε Παναγιώτατε για την σύντομη , θεολογική και επίκαιρη απάντησή σας στους "σωτήρες" της Ορθοδοξίας.Δυστυχώς πολλοί χριστιανοί κατανοουν την ορθόδοξη πίστη ως το ιδεολογικό ανάχωμα κάθε πραγματικού ή φανταστικού εχθρού και αγνοούν ότι η ορθ.πίστη είναι μια συνεχής έξοδος προς συνάντηση του απωλολότος κατά μίμησιν Ιησού Χριστού που κατήλθεν μέχρις άδου ταμείων "ίνα αναστήση παγγενή τον Αδάμ".Όσο πονηροί κι αν είναι οι αιρετικοί, η στάση της Εκκλησίας καθορίζεται απο την θεολογικκή και πνευματική της αυτοσυνειδησία με σκοπό τη σωτηρία των πάντων, και όχι απο την υπαρκτή ή φανταστική δολιότητα των άλλων.Η Εκκλησία εισέρχεται σταυρούμενη στον Άδη του κόσμου, για να τον μεταποιήσει σε βασιλεία του Θεού.Το εύκολο είναι να σταυρώνεις, το δύσκολο να σταυρώνεσαι!Ποιό σώζει;
Υάκινθος.

Ανώνυμος είπε...

Ναι όντως τον ευχαριστούμε τον Πατριάρχη μας γιατί βάζει πάντα τα πράγματα στην σωστή τους βάση. Έπρεπε να εκφράσει την άποψή του για αυτή την προσπάθεια που κάποιοι κάνουν με σκοπό να μας διαιρέσουν. Το μόνο το οποίο κάνουν είναι να σπέρνουν την διχόνοια. Διάβασα ότι υπέγραψαν και επίσκοποι, τι κατάντια Θεέ μου!!!!
Η ουσιαστική παρέμβαση του Υάκινθου με ενίσχυσε.
Μαίρη