Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Χριστούγεννα στην ΤΑΪΒΑΝ 2009 - π. Ιωνάς


Με την χαρη του Θεου και τις προοσευχες σας εορτασαμε και φετος τα χριστουγεννα. οπως ξερετε εδω Δεν ειναι αργία, ειναι κανονικη εργασιμη μερα. καναμε πολυ πρωι τις ωρες και την λειτουργια του Μ Βασιλειου. το απογευμα κατα τις 7.30 αρχισαμε να τα διαβαζουμε ΟΛΑ στα αγγλικα και κινεζικα.( η εικονα αριστερα ειναι τυπικη κινεζικη απεικονηση της γεννησης. ισως να σας αρεση)

βεβαια δεν ειχαμε τις ωραιες ψαλμωδιες που εχουμε συνηθισει στην ελλαδα. ομως , το οτι τα διαβασαμε ολα, ολοι μαζι νομιζω ειναι κατι που αξιζει τον κοπο. δεν ξερω αν ολοι γνωριζεται τους υπεροχους υμνους των χριστουγεννων, που διαβαζοντας τους κανεις γεμιζει απο χαρα , απο βαθυτατες εννοιες και καταλαβαινει καπως το μυστηριο της ενανθρωπησεως του Λογου.

πολλοι που πρωτη φορα ειδαν το κειμενο , μου το ζητησαν να το παρουν σπιτι τους να το μελετησουν και φυσικα το εδωσα. ευχομαι και στην ελλαδα να μελεταμε σοβαρα τα κειμενα των εορτων , ειναι η αληθινη κατανοηση των χριστουγιεννων και των μεγαλων εορτων και βαθυτατη μελετη αγιας γραφης. αν δη κανεις πως συνδιαζουν την παλαια και την καινη διαθηκη οι μεγαλοι πατερες της εκκλησιας θα θαυμαση αλλα και θα αρχιση να κατανοη.

βεβαια δεν εχουμε καλαντα κτλ εδω. ισως και ναναι καλυτερα ετσι. τα εθιμα και οι αγιοβασιληδες νοθεουν πολλες φορες το νοημα της εορτης και το υποβιβαζουν σε τυπικες εκδηλωσεις.
σκεφτομαι ομως πως ο χριστος Δεν εχει γεννηθη ακομα για δισεκατομυρια ανθρωπων η καλυτερα , αγνοουν την γεννηση του.
σκεπτομαι , με κινδυνο να γινω μονοτονος και αντιπαθης στους ευσεβεις, οτι καρφι δεν μας καιγεται για το γεγονος αυτο. μενουμε στα ωραια μηνυματα των χριστουγεννων……
και ξεχναμε τον ιδιο τον χριστο. το οτι ο θεος εγινε ανθρωπος χωρις να του ζητηθη, ετσι απο αγαπη και μονο απο αγαπη, για να γινη οικογενεια μας. χρησιμοποιω ενα απλο ισως κακο παραδειγμα. αν εχεις ενα σκυλι και το αγαπας , το ταιζεις το χαιδευεις, τι παραπανω μπορεις να κανης γιαυτο? μονο αν γινης σκυλι μπορει να γινης οικογενεια του!!!! αυτη ειναι η αγαπη του θεου.
ειναι πολυ δυσκολο να εξηγησης σε αλλο πολιτισμο, σε αλλους λαους , με διαφορετικο τροπο σκεψης την σημασια της γεννησεως του χριστου. πολυ δυσκολοτερο γιατι εχουν ενσαρκωσεις και μετενσαρκωσεις θεων και ανθρωπων.
ευχεστε ομως καποτε η εκκλησια και οι θεολογοι μας να ενδιαφερθουν σοβαρα για την ιεραποστολη και την κατηχηση, διοτι μονο τοτε και οι ελληνες θα καταλαβουν την πιστη μας και θα γινουν αληθινοι χριστιανοι.
σας ευχαριστω και παλι για την αγαπη σας και την στηρηξη σας με καθε τροπο και κυριως με τις προσευχες σας για μας εδω.
τις εχουμε αναγκη και ειναι η συμμετοχη σας στην ιεραποστολη και εχοθν αποτολεσμα. χαρις σε σας υπαρχουμε ακομα.
καλα χριστουγεννα
——————————-
οπως ξερετε σε παλαιοτερο τευχος του περιοδικου μας ειχαμε γραψη (αναδημοσιευση) την εντυπωσιακη πληροφορια οτι οι κινεζοι αστρονομοι καταγραφουν ενα αστρο , μαλλον κομητη στο 5μχ (λαμβανομενου υπ οψην του λαθους το Διονυσιου του μικρου που καθορησε την εποχη της γεννησεως του χριστου νωριτερα. )
σας δινω μερικα και αν θελετε κοιταξτετα και μεταφραστε τα σχετικα κινεζικα και κορεατικα αρχεια.
ισως να ενδιαφερουν
http://www.astrosurf.com/comets/cometas/Star/Visibility_Star.htm
http://books.google.com/books?id=_ISv1gPQJV4C&pg=PA220&lpg=PA220&dq=chinese+astronomy+record+start+bethleem&source=bl&ots=WsfP05KEOP&sig=pQN64NEhvlzPabyVT8Z-Rx2hCf0&hl=en&ei=JK00S6WpCtCHkAWdx-XuCA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=10&ved=0CCMQ6AEwCQ#v=onepage&q=&f=false

http://www.sinorama.com.tw/en/show_issue.php?id=200199009006e.txt&table=2&h1=About%20Taiwan&h2=Slices%20of%20Life

Από το "Άρωμα Ασίας"

1 σχόλιο:

Αναστάσιος είπε...

Στο Βιβλιοπωλείο της «ΖΩΗΣ» στην Πάτρα, Παντανάσσης 61, τηλ. 2610274802, υπάρχει πάντα μπλοκ της «Χριστιανικής Στέγης Πατρών» για δωρεές στην Ιεραποστολή της ΤΑΪΒΑΝ. Όσοι επιθυμούν ας συνδράμουν.