Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Οι ξένοι τιμούν τους Έλληνες - Ν.εανία.Σ


«Η Αλεξάνδρεια, η πόλη που ενέπνευσε τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον τιμά και πάλι. Έτσι, στις 10 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα η μετονομασία του δρόμου μπροστά από το σπίτι του ποιητή στην Αλεξάνδρεια, από οδό Σαρμ Ελ Σέιχ, σε οδό Κ. Καβάφη.
Τα εγκαίνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν από κοινού από τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας Άντελ Λαμπίμπ, παρουσία του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ και του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας (ΕΚΑ) Γιάννη Σιόκα.
Την ίδια ημέρα, θα διαβαστούν έργα του μεγάλου ποιητή, στο σπίτι όπου έζησε, από μαθητές και φοιτητές, στα ελληνικά και τα αραβικά, ενώ ο Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παραρτήματος Αλεξανδρείας Μανόλης Μαραγκούλης θα ξεναγήσει τους παρισταμένους στο σπίτι του Καβάφη.
Μάλιστα, για το θέμα συζήτησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας σε συνάντησή του στην Αθήνα με την αντιδήμαρχο Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων, Σόφη Δασκαλάκη- Μυτιληναίου. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της ΕΚΑ, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές της Αλεξάνδρειας.

Ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Άντελ Λαμπίμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να μετονομαστεί η οδός Σαρμ ελ Σέιχ σε οδό Καβάφη, στις 27 Οκτωβρίου 2009, στο Στάδιο της Ελληνικής Κοινότητας, κατά τη διάρκεια των εορτασμών που πραγματοποιήθηκαν για τα 100 χρόνια του Ζερβουδακείου Μεγάρου, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι.»

Αυτό διάβασα -στην Καθημερινή- και ντράπηκα για την σημερινή κατάντια μας και συνάμα σκέφτηκα γιατί δεν σηκώνουμε επιτέλους το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου σε κάποια πλατεία της Αθήνας που είναι έτοιμο εδώ και χρόνια αλλά το έχουμε σε σκοτεινά υπόγεια και μουχλιάζει!
Ντρεπόμαστε μάλλον.
Φωτεινό παράδειγμα οι ξένοι...
Ας είναι.
Οι ξένοι τιμούν τους Έλληνες και οι Έλληνες δεν τιμούν τους Έλληνες...
Ν.εανία.Σ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστός ο Ν.εανία.Σ!

Ανώνυμος είπε...

Δεν ντρεπόμαστε αγαπητέ, φοβόμαστε.
Εχει διαφορά!

Ανώνυμος είπε...

Πολυ σωστη η παρατηρηση σου νεανια!
δεν το ηξερα οτι εχουμε ηδη ετοιμο το αγαλμα του Μεγαλέξανδρου...

κ.π.