Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2009 ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πατρών κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες ένα εξαιρετικό φυλλάδιο αφιερωμένο στην Μεγάλη Εβδομάδα και την εορτή της Αναστάσεως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παραθέτει στο φυλλάδιο αυτό και τον συνολικό Οικονομικό Απολογισμό της Ενορίας του έτους 2009. Συγχαίρω για την πρωτοβουλία αυτή. Κρίνω σκόπιμο να δημοσιεύσω τον απολογισμό ώστε ο λαός να δει πως διατίθενται τα χρήματα των πιστών. Ας είναι η πρωτοβουλία αυτή του ναού μια καλή απαρχή ώστε να τον μιμηθούν και άλλοι.


«Έτοιμοι αεί προς απολογίαν παντί τω αιτούντι υμάς λόγον…»
(1 Πέτρ. 3, 15)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2009
ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


Υπήκοοι στην αποστολική προσταγή «έτοιμοι αεί προς απολογίαν παντί τω αιτούντι υμάς λόγον» καταθέτουμε σε εσάς, τους ενορίτες μας, συνοπτικό οικονομικό απολογισμό της διαχείρισης της ενορίας μας με την επισήμανση ότι είμαστε πάντοτε στη διάθεση του οποιουδήποτε να παράσχουμε και περαιτέρω διευκρινήσεις :

Τα ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΣΟΔΑ της Ενορίας μας ανήλθαν στο ποσό των 172.405,89 ευρώ. Το ποσό αφορά και στα τρία ταμεία : ταμείο Ναού (100.990,56 €), Κέντρου Ενοριακής Διακονίας (28.082,00 €) και Φιλοπτώχου Ταμείου (43.333,33 €).
Τα ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΞΟΔΑ της Ενορίας μας ανήλθαν στο ποσό των 154.135,12 ευρώ. Το ποσό αφορά και στα τρία ταμεία : ταμείο Ναού (83.056,35 €), Κέντρου Ενοριακής Διακονίας (28.034,55 €) και Φιλοπτώχου Ταμείου (43.044,22 €). Αναλυτικότερα τα ποσά αυτά διατέθηκαν ως ακολούθως :
α. 43.044,22 € για οικονομική ενίσχυση απόρων από το Φιλόπτωχο Ταμείο. 27,93 % *
β. 30.361,31 € για λειτουργικά έξοδα Ναού και Πνευματικού Κέντρου. 19,70 % *
γ. 27.965,90 € για μισθοδοσία προσωπικού Ι. Ν. Αγ. Νικολάου (νεωκόρου και δύο ψάλτων) και Ι.Ν.Εισοδίων (νεοκόρος και ένας ψάλτης) και ένσημα ΙΚΑ νεωκόρου. 18,14 % *
δ. 27.417,90 € για επισκευές-συντήρηση κτηρίων και πληρωμή δόσεων δανείων. 17,79 % *
ε. 13.545,13 € για κατηχητικό έργο. 8,79 % *
στ. 11.226,26 € για φορολογία – εισφορές του Ι. Ναού υπέρ Δημοσίου και ΝΠΔΔ. 7,28 % *
ζ. 574,40 € για διάφορα έξοδα. 0,37 % *

* : ποσοστό επί των συνολικών δαπανών της ενορίας

Μελετώντας λίγο προσεκτικά τον πίνακα των εξόδων είναι προφανές ότι η σημαντικότερη δαπάνη της ενορίας μας (αγγίζει το 30%) προσφέρεται στο φιλανθρωπικό τομέα, για την οικονομική ενίσχυση οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Βρισκόμαστε συχνά σε αμηχανία μπροστά σε συμπολίτες μας, όταν μετά από έρευνα διαπιστώνουμε ότι πραγματικά δεν έχουν να αγοράσουν ούτε τα προς το ζειν. Αυτή η τραγική πραγματικότητα μας αναγκάζει να προσφεύγουμε συνεχώς στη δική σας αγάπη και στο ενδιαφέρον σας για την πρόοδο και ανάπτυξη της ενορίας μας και να σας ικετεύσουμε : Σας παρακαλούμε και πάλι στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας να συνεχίσετε να συνδράμετε το φιλανθρωπικό έργο της με όποιο τρόπο ο καθένας μπορεί. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν δυσκολέψει. Αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι σε δυσχερέστερη θέση από ότι εμείς. Αυτοί μας καλούν, ή πιο σωστά ο Χριστός μας μέσω αυτών μας προσκαλεί, να σηκώσουμε και εμείς για λίγο το σταυρό τους. Εμείς μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ενώπιον του Θεού ότι αγωνιζόμαστε ώστε και το τελευταίο ΕΥΡΩ που προσφέρετε να πιάνει τόπο στους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας.

Ένα μικρό μέρος από τα διανεμηθέντα τρόφιμα τα Χριστούγεννα 2009.
Η συνολική ποσότητα τροφίμων που προσφέραμε σε οικογένειες κατά το παρελθόν έτος 2009 ανέρχεται σε 4.407 κιλά, συνολικής αξίας 8.400 €, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από τη δική σας προσφορά.


ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους να και ένας ναός που μας είπε πόσα λεφτά μαζεύει και που τα χρησιμοποίησε. Τώρα με περισσότερο πάθος οι ενορίτες πρέπει να συνδράμουν οικονομικά τον ναό αξίζει γιατί γνωρίζουν που πάνε τα χρήματά τους.

Ανώνυμος είπε...

Στα οικονομικά των εκκλησιών υπάρχει πάντα ένα πέπλο σιωπής. Βλέποντας αυτά τα νούμερα που αντιστοιχούν σε ευρώ νιώθει χαρά ο καθένας μας διαπιστώνοντας την καλή αναλογική διαχείριση των χρημάτων.

Ανώνυμος είπε...

Καλώς έπραξε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού και δημοσίευσε τον οικονομικό απολογισμό του οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν πως όλα μέσα στον ναό δουλεύουν με αυτόματο πιλότο. Θεωρούν πως όλα τα χρήματα είναι κέρδος χωρίς ποτέ να σκεφτούν πως υπάρχουν αναγκαία λειτουργικά έξοδα. Βέβαια αυτοί που ασκούν κριτική είναι οι αλεξιπτωτιστές των μεγαλογιορτών και όχι αυτοί που εκκλησιάζονται συχνά. Πρέπει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τέτοιου είδος απολογισμοί και όχι μόνο οι πνευματικοί.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην σου είπε πόσα μαζεύει..
Αφελή.

Ανώνυμος είπε...

Η Εκκλησία πρέπει πλέον να προβάλλει το κοινωνικό της έργο. Ζούμε στην εποχή της προβολής. Όλοι οι ναοί της Ι.Μ. Πατρών θα έπρεπε να έχουν ως προϊστάμενο άγαμο κληρικό αν ήταν δυνατόν. Δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να αφιερώνουν πολλές ώρες στο Ναό. Βλέπε: π. Χρύσανθος,π. Ειρηναίος, π. Αμβρόσιος, π. Θεοδόσιος, π. Νεκτάριος κ.α.
* Άριστος των αρίστων από πλευράς πνευματικής διακονίας ο π. Μιχαήλ Καραμπατάκης. Όλη η Πάτρα έχει ασπασθεί το πετραχήλι του. Όμως,ο π. Αμβρόσιος έδωσε άλλη οντότητα στον Μητροπολιτικό Ναό. Χιλιάδες πιστοί στον διήμερο εορτασμό. Εκατοντάδες στις Ιερές Ακολουθίες. Έγινε πραγματικά Μητροπολιτικός Ναός η Ευαγγελίστρια.
* Μεγάλα ιερατικά αναστήματα οι κληρικοί του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών. Ο π. Θεοδόσιος με την προσωπικότητά του, την ήρεμη σκέψη που τον διακρίνει,την νυχθημερόν εργατικότητά του, προσέδωσε κάτι που έλειπε στην ενορία, δίδοντας σε μας σήμερα την ευκαιρία να σχολιάζουμε όλους όσοι διακονούν το Ναό θετικά.
* Ο ηγούμενος του Ομπλού, ο π. Νεκτάριος, από τα κατηχητικά σχολεία του Αγίου Δημητρίου μέχρι και τον Οικουμενικό Θρόνο εμπλούτισε με κληρικούς την Εκκλησία. Όλοι αδάμαντες χαρακτήρες.
* π. Χρύσανθος, π. Ειρηναίος προϊστάμενοι σε μικρές ενορίες αλλά με δεκάδες παιδιά στα Κατηχητικά Σχολεία, με δραστηριότητα ξεχωριστή στην Φιλανθρωπία και την δημιουργία. Είναι πραγματικά πνευματικές κυψέλες.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον υπερβάλεις με τους αγάμους φίλτατε σχολιαστή. Μπορώ να σου αναφέρω δύο εγγάμους κληρικούς εκ Πατρών νέους στην ηλικία που προσφέρουν πολλά και υπέροχα στις ενορίες που διορίσθηκαν ο) π. Παναγιώτης Θωμάς και ο π. Ιωάννης Δημητρόπουλος. Και από τους παλαιότερους ο π. Κωνσταντίνος Στελλάτος. Ας μην αναφέρω άλλους αυτοί φτάνουν για να καταρρίψουν την λατρεία συ προς τους αγάμους.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι πρέπει να ενημερώνουν όλα τα εκκλησιαστικά συμβούλια. Προ καιρού είδα σε κάποιο ιστολόγιο μια μητροπόλεως τους απολογισμούς πολλών ναών της. Μπράβο στον ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου που ενημερώνει τα μέλη του περί των οικονομικών.

Ανώνυμος είπε...

Καλά έτσι εύκολα ξεχνούν κάποιοι το δημιουργικό πρωτοποριακό έργο του π. Αναστάσιου Γκοτσόπουλου στον Άγιο Νικόλαο. Ποιος αναστήλωσε τον ναό; Ποιος έφτιαξε το πνευματικό κέντρο; Τα κατηχητικά άνθισαν και επί των ημερών του. Τα έδωσε και αυτός όλα για την εκκλησία. Ας μην υπάρχουν διαχωρισμοί μεταξύ αγάμων και εγγάμων. Όλοι πρέπει να είναι υπηρέτες του θυσιαστηρίου και διάκονοι των ανθρώπων και όχι να εργάζονται για την προβολή τους. Οι των "κινήσεων" είναι πρότυπα αθόρυβης εργασίας και προσφοράς. Άντε και καλό μεγαλοβδόμαδο.

Ανώνυμος είπε...

Αν αρχίσει να παρουσιάζει κάποιος τον κατάλογο των εγγάμων δεν θα τελείωνε ποτέ. Να αναφέρω κι’ εγώ τον προϊστάμενο της ενορίας μου τον π. Γερασιμάγγελο Στανίτσα που το ενοριακό του έργο πολλοί θα επιθυμούσαν να το έχουν κάνει.
Πέρα από αυτόν να αναφέρω και κάποιον που είναι έγγαμος και έχει κάνει ΤΕΡΑΣΤΙΟ έργο τον π. Αντώνιο Παπανικολάου που είναι εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Κολωνού. Η περιοχή είναι, από τις πιο επικίνδυνες στην Αθήνα, αφού δρουν πολλές συμμορίες, ενώ σχεδόν σε κάθε γωνιά γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. Από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε, ένιωσε την ανάγκη να αντιδράσει, όπως λέει. Έτσι, με τη βοήθεια εθελοντών, δημιουργήθηκε η Κιβωτός του Κόσμου, μια Οργάνωση με στόχο να βγάλει όσα περισσότερα παιδιά μπορούσε από τη φτώχεια και την εγκατάλειψη και να τους προσφέρει τη δυνατότητα «να σταθούν στα πόδια τους".
Και αυτά είναι μόνο ενδεικτικά.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαίρω το δραστήριο Ε.Σ. και τον πρόεδρο αυτού για το σπουδαίο έργο όπως καταδεικνύει ο οικονομικός απολογισμός.

Νικόλαος Μεσσαλάς είπε...

Ἀποτελεῖ ὑποχρέωση (ἐκ τοῦ Νόμου) τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Συμβουλίου κάθε ἐνορίας ἡ ἀνάρτηση σέ εἰδικό ἐμφανές μέρος τοῦ ἱ. Ναοῦ ὁ ἀπολογισμός (ὅπως καί ὁ προϋπολογισμός) κάθε οἰκονομικοῦ ἔτους. Δέν γνωρίζω πῶς καί γιατί δέν τηρεῖται. Παλαιότερα ὅταν ἤμουν ἐκκλησιαστικός ἐπίτροπος (ἐπί π. Μιχαήλ Καραμπατάκη) τούς ἀναρτούσαμε.
Τά ἄλλα γιά τούς ἀγάμους μετά τό Πάσχα.
Με ἀγάπη Χριστοῦ και Καλό Πάσχα
Νικόλαος Μεσσαλάς