Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Αναγνώριση αγιότητος Ιουστίνου Πόποβιτς και Συμεών Πόποβιτς


Με την ευκαιρία της αγιοποίησης δύο νέων Σέρβων Αγίων Πατέρων – δηλαδή του πατέρα Ιουστίνου από το μοναστήρι Τσέλιγιε (Justin Ćelijski) και του πατέρα Συμεών από το μοναστήρι Νταϊμπάμπε (Simeon Dajbabski), τους οποίους τα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας, της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, καταχώρησαν πρόσφατα στο δίπτυχο των Αγίων Πατέρων της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, δηλαδή στο αγιολόγιο, την Κυριακή, 2 Μαϊου, τελέστηκε Θεία Αρχιερατική Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, στο ύψωμα Βράτσαρ, του κέντρου του Βελιγραδίου, της οποίας πρωτοστάτησε ο Αγιότατος Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος. Αιτιολογώντας την απόφαση που είχαν λάβει πριν δύο μέρες τα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για την αγιοποίηση αυτών των δύο Σέρβων Αγίων Πατέρων, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαυροβούνιου και Παραθαλασσίου περιοχής, κ. Αμφιλόχιος, τόνισε πως αυτή η απόφαση της Συνόδου της Ιεραρχίας έχει σαν στόχο την πνευματική ευημερία του σερβικού ορθόδοξου λαού. Επιπλέον, ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος πρόσθεσε πως ο πατήρ Ιουστίνος και ο πατήρ Συμεών είχαν πάντα στη ζωή τους τον Χριστό σαν παράδειγμα, τον Οποίο και δόξασαν με το βίο και το έργο τους. Στην επίσημη τελετή αγιοποίησης ήταν παρών και μεγάλος αριθμός πιστών,, καθώς και ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός, κ. Ivica Dačić. Ο μακάριας μνήμης αρχιμανδρίτης Ιουστίνος (Πόποβιτς) (1894-1979), πνευματικός πατέρας του μοναστηριού Ćelije, κοντά στη σερβική πόλη Βάλιεβο, από τώρα και στο εξής θα αποκαλείται όσιος Justin Ćelijski, και ο Συμεών (Πόποβιτς) (1854-1941) , πρώτος του μοναστηριού Dajbabe, κοντά στην πόλη Πόντγκοριτσα, του Μαυροβούνιου, θα φέρει τον τίτλο όσιος Simeon Dajbabski.
Η μνήμη του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς θα τιμάτε 14 Ιουνίου, και του Αγίου Συμεών Πόποβιτς θα τιμάτε 1 Απριλίου.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον αδόκιμος ο όρος "αγιοποίηση", ορθότερον "αγιοκατάταξη" ή ακόμα καλύτερα "αναγνώριση αγιότητος".
Πάντως να έχουμε τις πρεσβείες τους. Αμήν.
π.ΑΚΓ

Νικόλαος Μεσσαλάς είπε...

Ἀγαπητέ μου Ἀναστάσιε,
Χριστός Ἀνέστη!
Στἠν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας ἡ Ἱερά Σύνοδος ὕστερα ἀπό τεκμηριωμένη πρόταση κάποιου Μητροπολίτη προβαίνει στήν διαπίστωση – διακήρυξη καί τέλος ἁγιοκατάταξη κάποιου Ἁγίου, διότι ὁ Θεός εἶναι Αὐτός Πού ἁγιάζει τούς ἁγίους.
Μέ τή χρήση ἄλλων ὅρων (ἀναγνώριση, ἀνακήρυξη κ.ἄ) σημαίνεται ὅτι ἡ Ἱερά Σύνοδος ἔχει τόν πρῶτο λόγο γιά τήν ἀναγνώριση κάποιου ὡς ἁγίου (ἔτσι γίνεται στόν παπισμό), ἐνῶ σέ μᾶς τούς Ὀρθοδόξους ἡ Ἱερά Σύνοδος ἐρχεται νά διαπιστώσει καί νά διακηρύξει τήν ἁγιότητα κάποιου πού ὁ Θεός ἤδη ἔχει ἁγιάσει (καί δέν γίνεται μετά τήν Πράξη τῆς Συνόδου).
Μέ ἀγάπη Χριστοῦ
Νικόλαος Μεσσαλᾶς

Ανώνυμος είπε...

Τι σημασία έχουν οι λέξεις η ουσία είναι η αγιότητα.
Είθε να πρεσβεύουν για το πλήρωμα της Εκκλησίας

Ανώνυμος είπε...

Πέστα κ. Μεσσαλά. Ο Αναστάσιος με τους Ρωμαιοκαθολικούς κάνει φιλία και τον έχουν παρασύρει. Που το χάνεις που τον βρίσκεις όλο και κατά Ρώμη πάει. Είναι επηρεασμένος.

Ανώνυμος είπε...

Οι Σέρβοι επικύρωσαν δια την αγιότητα του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς.
Οι Πατρινοί τι θα κάνουν με τον Άγιο Γερβάσιο των Πατρών (Παρασκευόπουλο). Τόσα χρόνια και δεν έχουν κάνει τίποτα γιατί; Μόνο ο μακαριστός Παναγιώτης Λόης αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του για να φέρει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές της αγίας ζωής του. Σπουδαίο και το βιβλίο που εξέδωσε με τα δημοσιευμένα κείμενα του Αγίου Γερβασίου των Πατρών. Αγαπητέ κ. Κωστόπουλε δεν ερκή το ότι έχεις την φωτογραφία του Αγίου οι Πατρινοί πρέπει να πρωτοστατήσετε για την επικύρωση υπό της Εκκλησίας της αγιοκατατάξεως του Αγίου Γερβασίου των Πατρών.

Ανώνυμος είπε...

Ας ευχηθούμε αδελφοί με την ευκαιρία της ανακήρυξης ως αγίου του Ιουστίνου Πόποβιτς να ομονοήσουν και τα πνευματικά του παιδιά και να δώσουν τέρμα στο θλιβερό διχασμό που έχει δημιουργηθεί εντός των κόλπων της Σερβικής Εκκλησίας!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ο διχασμός στην ορθόδοξη Σερβική Εκκλησία επισημοποιήθηκε με την διά συνοδικής αποφάσεως απομάκρυνση του μητροπολίτη Κοσσόβου Αρτεμίου!Μαντάρα τα έκαναν τα πνευματικοπαίδια του αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς!