Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Αναμνήσεις από τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς - Μητροπολίτης Μπάτσκας Ειρηναίος Μπούλοβιτς


Ένα από τα πολλά, που με είχαν εντυπωσιάσει (στον π. Ιουστίνο Πόποβιτς) , ήταν ότι, ενώ ήταν αυστηρός στις θεολογικές αποφάνσεις του συνιστούσε πάντοτε το κλασικό, χωρίς ουδεμία περιστροφή διατυπωμένο- μας έλεγε και το επεσφράγιζε με το δικό του παράδειγμα ότι τον κάθε συγκεκριμένο άνθρωπο πρέπει να τον πλησιάζουμε «πάνω σε πόδια περιστεράς», δηλαδή βαδίζοντας όπως ένα περιστέρι. Μας υπεδείκνυε έτσι ν' αντιμετωπίζουμε με πολλή προσοχή τον άλλο άνθρωπο. Να φροντίζουμε να μη πληγώσουμε, να μη ταπεινώσουμε, να μη περιφρονήσουμε το συνάνθρωπο μας, όποιος κι αν είναι αυτός.
Αυτό μου θυμίζει τα λόγια του αγίου Νεκταρίου, του μεγάλου αγίου του αιώνα μας και θαυματουργού, ότι η εμμονή μας στην Ορθοδοξία, που είναι ευλογημένη κι απαραίτητη και οι αγώνες μας εναντίον των αιρέσεων δεν μας απαλλάσσουν από το χρέος της αγάπης μας προς όλους, ακόμη και προς τους πεπλανημένους και τους αιρετικούς.
Μητροπολίτης Μπάτσκας Ειρηναίος Μπούλοβιτς

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να φροντίσουμε να μην πληγώσουμε,να μην ταπεινώσουμε,να μην περιφρονήσουμε το συνάνθρωπό μας έλεγε ο άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς.Οι πνευματικοί του επίγονοι όμως εν οις και ο Ειρηναίος Μπούλοβιτς και πλήγωσαν και ταπείνωσαν όχι έναν μόνο άνθρωπο και συνεπίσκοπό τους,τον Αρτέμιο Ραντοσάβλιεβιτς,αλλά κι ολόκληρο το λαό του Κοσσόβου αφού του στέρησαν τον πνευματικο΄του πατέρα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν του τον στέρησαν. Τον έστειλαν να ξεκουραστεί ως συνταξιούχος. Τον αναπλήρωσαν με διάδοχο πνευματικό τέκνο του π. Ιουστίνου. Όλα καλά και ωραία. Ως προς τί οι διαμαρτυρίες;

Ανώνυμος είπε...

Ακούσατωσαν ταύτα και οι ημέτεροι….

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω να ήθελε ο Αρτέμιος να συνταξιοδοτηθεί,ίσα-ίσα ήθελε να παραμείνει επί των επάλξεων.Αυτοί που δεν ήθελαν την παραμονή του είναι οι Αμερικανοί ελέω Κοσσόβου και οι επίγονοι του Ιουστίνου Πόποβιτς γιατί ο Αρτέμιος διαφωνούσε με τη οικουμενιστική πολιτική τους στο θέμα των διαχριστιανικών επαφών!Να λοιπόν γιατί κλήρος και λαός του Κοσσόβου κι όχι μόνο προβαίνουν σε ζωηρές διαμαρτυρίες!

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ!!