Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Υπόδειγμα ή πρόκλησις;


Ο Χριστός περπατά και σήμερα με τα δικά μας πόδια. Ενεργεί και σήμερα με τα δικά μας χέρια. Τα χέρια Του πάντοτε προσφέρουν, ποτέ δεν εισπράττουν. Πολύ περισσότερο δεν αρπάζουν, δεν κλέβουν. Στην οικονομική κρίσι των ήμερων μας τί θα έπρατταν τα χέρια του Χριστού; Θα εισέπρατταν «τυχερά»; Πως θα ήταν η ζωή και η εμφάνισίς Του; Μεγαλοπρεπής και χρυσοποίκιλτος;
Στα δυό ερωτήματα απαντούν δυό κείμενα των ήμερων μας.
• Το ένα είναι μιά εγκύκλιος του σεμνοί και ταπεινού Αρχιεπισκόπου Κρήτης π. Ειρηναίου προς τούς εφημερίους της περιφερείας του. Διαπιστώνοντας τη σημερινή πραγματικότητα, λέει:
«Είναι αδιανόητο εις τας κρισίμους ημέρας ταύτας να σκανδαλίζωμεν τον λαόν μας, ο οποίος δυσκολεύεται και αγωνιά.. Ανεφέρθη παράπονον απλού ανθρώπου μας, που διαμαρτύρεται διότι ιερεύς, ο οποίος ετέλεσε την βάπτισιν του τέκνου του, απήτησε το ποσόν των 150 ευρώ. Δυστυχώς παρόμοια παράπονα ακούονται κατά καιρούς πολλά».
Υπογραμμίζει ως προς τα μυστήρια: «Τά μυστήρια της Εκκλησίας μας δεν είναι δυνατόν να εμπορευματοποιούνται. Δεν είναι δυνατόν να μετατρεπώμε­θα εις "επαγγελματίας", και δη υπό τας σημερινάς συνθήκας».
Και τέλος παραγγέλλει: «Εντέλλεσθε, όπως επ' ούυδενί λόγω απαιτήτε οιοδήποτε χρηματικό ν ποσόν διά την τέλεσιν οιασδήποτε ιεροπραξίας».
• Κι αν ακόμα ένας κληρικός έχη οι­κονομική ανάγκη, επ’ ουδενί λόγω μπορεί να την ικανοποιή «σιμωνιακά», που­λώντας τη χάρι του Θεού! Το υστέρημά του θα συμπληρωθεί απ’' το περίσσευμα της, αγάπης του Θεού.
• Πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται να εισπράττη «τυχερά» άγαμος κληρι­κός, ιερομόναχος η επίσκοπος. Να πάψουν μερικοί Μητροπολίτες και Επίσκοποι του λεκανοπεδίου Αττικής να συμβάλλωνται με τα Γραφεία Κηδειών. Και οι πιστοί ας κατανοήσουν, ότι καθό­λου δεν προσθέτει χάρι η παρουσία εγκολπιοφόρου στην κηδεία ή το μνημόσυνο ή το γάμο. Αρκεί η ευλογία του απλού «παπά».
• Το δεύτερο κείμενο είναι του δημοσιογράφου κ. Νικ. Παπαχρήστου στην «Καθημερινή» (8 Μαΐου) Για τα εγκόλπια, τους επιστήθιους σταυρούς, τις ποιμαντορικές ράβδους, τα δεσποτικά μπαστούνια, τις αρχιερατικές μίτρες.
Μητροπολίτης φέρεται στο δημοσίευμα να λέη: «Εγώ δεν έχω αγοράσει oύτε ένα εγκόλπιο. Όσα έχω είναι δώρα. Πάντως τέτοιες εποχές το τελευταίο πού θέλουμε είναι νι σκανδαλίσουμε τον κόσμο. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά».
• Τί θα πη δώρα; Κούφος σε κούφο κάνει κούφα δώρα!
Το πιο απλό και συγκλονιστικό ερώτημα: Θα δεχόταν ο Χριστός ως δώρο ένα εγκόλπιο ή μια αρχιερατική μίτρα; Μακάριοι όσοι έχουν τον Ιησού Χριστό «εγκόλπιον», μέσα στους κόλπους τους, μέσα στην καρδιά τους!
Από το περιοδικό: «Ιωάννης Βαπτιστής»

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα κείμενο υπέροχο,απλά γιατί λέει την αλήθεια ! Δεν χρειάζεται σοφία, εντιμότης χριστιανική χρειάζεται ! Πάντως πόθος μου είναι να δούμε και έργα : να αρχίσουν οι υψηλά ιστάμενοι να καταργούν όσα κατηγορούν και οι χαμηλά ιστάμενοι να πράττουν το δέον.΄Εχουμε χορτάσει από .....δεοντολογίες !Ο Θεός είη βοηθός τών εντίμων χριστιανών .

Ανώνυμος είπε...

Έχει την εντύπωση ο Κρήτης ότι οι υποδείξεις του θα γίνουν έστω και στο απειροελάχιστο; Είναι της μόδας πλέον όχι μόνο να παίρνουν οι κήρυκες τυχερά αλλά και ο παραβρισκόμενοι παπάδες δώρα από τον προϊστάμενο της ενορίας. Δεν υπάρχει ο όμορφος κόσμος ο αγγελικά πλασμένος.

Ανώνυμος είπε...

Μὴ ποιεῖτε τὸν οἶκον τοῦ Πατρός μου οἶκον ἐμπορίου. ...

Ανώνυμος είπε...

Παρακολούθησα την ενθρόνιση νέου Μητροπολίτου. Τα έλαβε τα δώρα του από συνεπισκόπους, ιερείς της Μητρόπολης και κοσμικούς άρχοντες. Θα φτιάξει σε λίγες μόνο μέρες μια πλούσια συλλογή «δώρων» έτσι ώστε και όταν πηγαίνει ακόμη και στους Γύφτους θα φορά και αυτός βαρύτιμο σταυρό και εγκόλπιο. Για αυτό ζουν αυτοί οι άνθρωποι.

Ανώνυμος είπε...

Μου φαίνεται λίγο ακραίο το κείμενο του περιοδικού. Γιατί να μη δεχτώ ένα δώρο;
Νομίζω ότι απαιτείται διάκριση. Και ο Χριστός και οι μαθητές του είχαν ταμείο.

Αριμαθαίος είπε...

Υπογράφω άπαντα τα υπό του συντάκτη εκτεθέντα.
Κάποτε αυτό το θέμα των «δώρων» πρέπει να σταματήσει.
Μου έχει αναφέρει το εξής περιστατικό φίλος αγαπητός. Λίγο μετά την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Ανδρέα (Τρεμπέλα) στην ιστορική πόλη της Κόνιτσας, κάποιος εκπρόσωπος Συλλόγου του έκανε «δώρο» ένα εγκόλπιο. Ο Μητροπολίτης Ανδρέας, αρνήθηκε να το παραλάβει. Παρ’ όλες τις πιέσεις, δεν το έλαβε, λέγοντας «αυτές οι στενοχώριες περνάνε». Έτσι ο σπουδαίος και λαμπρός αυτός Επίσκοπος της Ελλαδικής Εκκλησίας σταμάτησε όλους όσους επιθυμούσαν να του κάνουν «δώρα».
Να λοιπόν, πρότυπα αγνών Αρχιερέων, προς μίμηση υπό νεοτέρων που έχουν καταντήσει χειρότεροι και των κοσμικών του τόπου μας. Ας ρίξουν μια ματιά οι κληρικοί μας να δουν τις ενδυμασίες Αρχιερέων, Αρχιμανδριτών και Ιερέων, έτσι όπως αποτυπώνονται σε παλαιότερες φωτογραφίες. Καμία σχέση με όλα αυτά που η σύγχρονη μόδα και το εκκλησιαστικό στάιλινγκ επιβάλουν εις τους κληρικούς μας. Απλά άμφια, σεμνά εγκόλπια, απέριττοι επιστήθιοι σταυροί. Τα «τυχερά» τα προσπερνώ διότι είναι παλαιά αμαρτία.
Αριμαθαίος

Ανώνυμος είπε...

Πρεπει να σταματησουν οι Αρχιερεις να προκαλουν με τις ακριβες στολες τους,τα πολυτελη αυτοκινητα,τα πολυτελη επισκοπεια καθως πρεπει να καταλαβουν οτι καποτε ηταν μοναχοι και να σκεφτουν την ακτημοσυνη.Και δοξα τω Θεω αφου το κρατος τους παρεχει τα παντα δωρεαν να παραιτηθουν και του μισθου τους.