Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ο Εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στην Πάτρα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος
στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής (Άνω πόλεως) Πατρών.
Το σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα περιλαμβάνει μία φράση: "όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε. Ουκ ένι Ιουδαίος, ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ, πάντες γαρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού" (Γαλ. γ΄ 27-28).
Αυτό το "ουκ έν άρσεν και θήλυ" αναφέρεται στην Αγία Παρασκευή και θέλει να πει στην αγιότητα και το μαρτύριο δεν υπάρχει διαφορά, αφού οι γυναίκες συναγωνίσθηκαν τους άνδρες στην άθληση και το μαρτύριο, υπέμειναν τα πάντα για την αγάπη του Χριστού. Πράγματι, όταν διαβάσουμε τον βίο της Αγίας Παρασκευής και δούμε πόσα μαρτύρια αντιμετώπισε η Αγία, και μάλιστα με μεγάλη καρτερία και ανδρικό φρόνημα, θα θαυμάσουμε....

Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος



Οι φωτό είναι από την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει ακριβώς απέναντι από τον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πλατανίου, την Κυριακή παραμονή της εορτής.


Επιμέλεια: Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

5 σχόλια:

Αναστάσιος είπε...

Στον Ναό της Αγίας Παρασκευής (Άνω Πόλεως Πατρών) όλα μου θυμίζουν τον π. Παύλο Χριστοδουλή. Η απουσία του ήταν και είναι αισθητή. Από τους ουρανούς ας ευλογεί την ενορία την οποία με θυσιαστική αγάπη διακόνησε έως το τέλος της επίγειας ζωής του.

Ανώνυμος είπε...

Είναι γεγονός αυτό Αναστάσιε και σωστή η παρατήρησή σου. Όταν ο Επίσκοπος και οι λοιποί Πατέρες επισκέφθηκαν το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, αυτό επισήμαναν!
ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε αυτή την απουσία την νιώθουμε εμείς σε κάθε Λειτουργία. Εσύ έχεις να πατήσεις χρόνια στην Αγία Παρασκευή. Εμείς που πάμε συχνά, όλο και λέμε «που είσαι παπα-Παύλε». Δυστυχώς βιάστηκε να μας εγκαταλείψει. Η μνήμη του ας είναι αιωνία.

Ανώνυμος είπε...

Τελέσθηκε την παραμονή Ιερά Αγρυπνία υπό του π. Παναγιώτου Ταρσινού. Το εκκλησίασμα υπήρξε τεράστιο! Πρώτη φορά έχω την εντύπωση ότι τελέσθηκε αγρυπνία στην πανήγυρη. Πραγματικά, θύμισε την πρωινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ανώνυμος είπε...

Θα σου δώσω μία είδηση αποκλειστική σήμερα Αναστάσιε. Την Κυριακή θα λειτουργήσει κανονικά ο Ιερός Ναός της Παντανάσσης! Ίσως ο Επίσκοπος ξεκινήσει και τις Παρακλήσεις από τον Ναό αυτόν.