Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ο χριστιανισμός δεν είναι θεωρία, ούτε μυθολογία, ούτε ιδεολογία, ούτε τελετή, αλλά κυρίως ίδια η ζωή - Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

«Μεγάλο πρόβλημα της σημερινής μας εκκλησιαστικής ζωής συνίσταται στην ανικανότητα των θεολόγων και συνεπώς και των κηρύκων να επικαιροποιήσουν το χριστιανικό μήνυμα. Οι θεολόγοι καλούνται να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην κατανόηση των θείων κειμένων σχετικά με τη σημερινή ημέρα, δηλαδή, ποια προοπτική έχουν, και αυτή θα είναι μια πραγματική μαρτυρία για τον Χριστό στο νοησιαρχικό επίπεδο», επεσήμανε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρεί ότι η Εκκλησία πρέπει να ενταχθεί «στα πλαίσια της καθημερινής ζωής του ανθρώπου, να τον βοηθήσει από μέσα, βασιζόμενη στην δική του αγωνία, να δεχθεί τις προαιώνιες θείες αλήθειες, να οικοδομήσει τις πραγματικές προτεραιότητες της υπάρξεώς του». Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο ο χριστιανισμός δεν είναι θεωρία, ούτε μυθολογία, ούτε ιδεολογία, ούτε τελετή, αλλά κυρίως ίδια η ζωή. Η Εκκλησία ως πλήρωμα και στο επίπεδο του κάθε μέλους της καλείται να καταθέσει μαρτυρία για αυτό το νόημα και για αυτή την πληρότητα της ζωής.
«Είναι σημαντική η επικαιροποίηση του ασκητικού μηνύματος της Εκκλησίας για το σύγχρονο άνθρωπο, καθώς και η βοήθεια στους ανθρώπους να καταλάβουν ότι εκτός αυτής της ζωής δεν υπάρχει καμία άλλη ανθρώπινη ζωή, και ότι η επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισμού οφείλεται σε αυτή την τάξη της υπάρξεως, την οποία ο Θεός πρότεινε στον άνθρωπο μέσα από το Λόγο Του».    
Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: