Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Η εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Ε΄ στην Πάτρα.

Κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό της Παντανάσσης Πατρών, εορτάζεται η Ιερά Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Γρηγορίου του Ε’ τού Εθνοϊερομάρτυρος Πατριάρχου, ο οποίος στις 10 Απριλίου 1821  ανήμερα το Πάσχα, κρεμάστηκε από τούς Τούρκους, στην κεντρική Πύλη τού Πατριαρχείου, η οποία από τότε παραμένει κλειστή.
Την φροντίδα της Εορτής έχει αναλάβει ο εν Πάτραις Σύλλογος των Γορτυνίων, αφού οι Γορτύνιοι καυχώνται, και δικαίως, για τον Γρηγόριο τον Ε’, ο οποίος κατήγετο από την ηρωοτόκο και αγιοτόκο Δημητσάνα.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με λόγια συγκλονιστικά αναφέρθηκε στη ζωή τού Εθνοϊερομάρτυρος Πατριάρχου. Η συγκίνηση τού ιδίου τού Μητροπολίτου, ήταν έκδηλη, όπως και όλου του Εκκλησιάσματος. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναλύθηκαν σε δάκρυα, ακούοντας τον Μητροπολίτη να παρουσιάζει το φοβερό μαρτύριο τού γενναίου Εθνάρχη, ο οποίος την ψυχή αυτού έθεσε υπέρ των προβάτων.
Μετά την Θεία Λειτουργία σχηματίστηκε πομπή με προορισμό την προτομή του Αγίου που βρίσκεται στην παρακείμενη πλατεία από το Ναό της Παντανάσσης. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε δεήσεως ενώ οι επίσημοι κατέθεσαν στέφανο.   
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: