Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Η Εορτή της Παναγίας στην Ιερά Μονή Ελεούσης Πατρών

Με λα­μπρό­τη­τα, με­γα­λο­πρέ­πεια  και κά­θε εκ­κλη­σια­στι­κή τά­ξη, η παν­σε­βά­σμια Ιε­ρά Γυ­ναι­κεί­α Κοι­νο­βια­κή Μο­νή Πα­να­γί­ας Ε­λε­ού­σης (Πι­τί­τσας) ε­όρ­τα­σε την Κοί­μη­ση της Θε­ο­τό­κου. Πλή­θος πι­στών α­πό την Πά­τρα, την Αι­γιά­λεια και την ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή προ­σήλ­θαν για να προ­σκυ­νή­σουν τη ι­διό­τυ­πη και μέ­χρι σή­με­ρα θαυ­μα­τουρ­γή Ει­κό­να της Πα­να­γί­ας - Ε­λε­ού­σης του Κύκ­κου - 17ου αιώ­νος.
Την πα­ρα­μο­νή της Θε­ο­μη­το­ρι­κής ε­ορ­τής τε­λέ­σθη­κε Μέ­γας Ε­σπε­ρι­νός μετ’ Αρ­το­κλα­σί­ας, ιε­ρουρ­γού­ντος του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων της Τριταίας, Αρ­χι­μαν­δρί­του π. Αρ­τε­μί­ου Αρ­γυ­ρόπουλου, ο ο­ποί­ος κή­ρυ­ξε και τον Θεί­ο Λό­γο.
Ανή­με­ρα της ε­ορ­τής το Κα­θο­λι­κό του μο­να­στη­ριού και ο αύ­λειος χώ­ρος κυ­ριο­λε­κτι­κά κα­τα­κλύ­σθη­καν α­πό φι­λό­θε­ους αν­θρώ­πους οι ο­ποί­οι πα­ρα­κο­λού­θη­σαν την πα­νη­γυ­ρι­κή Θεί­α Λει­τουρ­γί­α, ό­που ιε­ρούρ­γη­σε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού μας Ναού. Με­τά το πέ­ρας της Θεί­ας Λει­τουρ­γί­ας πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η Λι­τά­νευ­σις της Ιε­ράς Ει­κό­νος πέ­ριξ του μο­να­στη­ριού.
Συλλειτούργησαν ο Πρεσβύτερος π. Κων/νος Γουρδούπης και ο Διάκονος Προκόπιος.
Τρία άγια Δισκοπότηρα επί 25’ λεπτά κοινωνούσαν τους πιστούς το Πανάγιο Σώμα και Αίμα του Χριστού μας.
Στις ιε­ρές ακο­λου­θί­ες έ­ψα­λε θαυμάσια ο χο­ρός των ευ­λα­βών Μο­να­ζου­σών της Ιε­ράς Μο­νής.
Ενδεικτικό της αθρόας προσέλευσης των πιστών, ότι  τέσσερα χιλιόμετρα και από τις δύο πλευρές του δρόμου είχαν καλυφθεί από οχήματα των πιστών.
Στους αυλείους χώρους της Μονής, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να λαμβάνουν το μοναστηριακό λεγόμενο κέρασμα.
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος 




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που απολαμβάνουν οι προσκυνητές στην Ελεούσα εκτός των ακολουθιών με την γλυκιά φωνή των μοναζουσών είναι το χαμόγελό τους και το ενδιαφέρον για όσους πάνε στο μοναστήρι. Είναι ευλογημένη όλη η ακολουθία της ηγουμένης Μακαρίας. Όλες οι αδελφές μεταγγίζουν την ειρήνη του Χριστού όταν συνομιλίας μαζί τους.

Ανώνυμος είπε...

Μοναχές… διαμάντια πνευματικότητας.