Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

"Δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο"

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είμαστε στην πράξη όλοι "ίσοι απέναντι στο νόμο"» ανέφερε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος αποχώρησε από το δικαστικό σώμα.

«Θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου ότι στην ιδιαίτερη ελληνική πραγματικότητα, η "μητέρα" των προβλημάτων παραμένει η κοινωνική ανισότητα. Αρκετοί από τους νόμους μας δυστυχώς δεν προάγουν ούτε προασπίζουν την ισονομία και την ισοπολιτεία» πρόσθεσε απευθυνόμενος σε συναδέλφους του.

Ο αποχωρών πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τόνισε ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο ιστορικό μεταίχμιο, το παλιό πνέει τα λοίσθια και το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των νεότερων γενιών, τη φυσιογνωμία μας ως κοινωνία αλλά και τον προσανατολισμό μας ως χώρα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, χρειάζεται να οπλιστούμε όλοι με ψυχραιμία, θάρρος και ιστορική συνείδηση.

Να στηρίξουμε την πατρίδα μας για να καταφέρει να βγει ξανά στο φως, πιο αισιόδοξη, με περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και στους δημοκρατικούς θεσμούς, περισσότερο σεβασμό από τους εταίρους μας στην Ευρώπη, περισσότερη ατομική και συλλογική αυτογνωσία.

Αλλά κυρίως με περισσότερη Δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας» σημείωσε.«Από τους φόρους που πληρώνουμε, τις υπηρεσίες που μας παρέχει το κράτος, μέχρι την πολυνομία και την επιλεκτική εφαρμογή των νόμων, την ασυλία ομάδων συμφερόντων και προσώπων, την περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών και πόλεων, τις ασύμμετρες κοινωνικές δαπάνες και το υπέρογκο κόστος της υγείας, τη βία, την εγκληματικότητα, την ανασφάλεια.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με τη βαθιά οικονομική κρίση, συνθέτουν ένα εξαιρετικά προβληματικό σκηνικό και θέτουν τη χώρα μας μπροστά σε έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο: μια βαθιά και επικίνδυνη κρίση ανομίας» ανέφερε.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣτΕ, είπε: «Είναι αλήθεια πως η κρίση βρήκε τη χώρα ανοχύρωτη και απροετοίμαστη σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας, κοινωνικών δομών και νοοτροπίας.

Λίγοι μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν με ειλικρίνεια την είσοδό μας στη νέα σκληρή πραγματικότητα. Και ακόμα λιγότεροι μπόρεσαν να ακούσουν, αφού οι φωνές του λαϊκισμού και της αντίδρασης ήταν πολλές και έβρισκαν εξίσου πολλούς αναμεταδότες».

«Διατρέχοντας» μια διαδρομή 36 ετών στο δικαστικό σώμα, δεν έκρυψε ότι στη ζωή του υπήρξε «πολύ τυχερός» και πιστεύει ότι έχει «έναν άγγελο φύλακα κοντά του».

Χαριτολογώντας, αναφέρθηκε στις στιγμές της ζωής του κατά τις οποίες τον βοήθησε τόσο η τύχη που δεν «πίστευε στα μάτια του». Η πρώτη φορά ήταν όταν σπούδαζε στη Γαλλία και πήρε σε κάποιο μάθημα πολύ μεγάλο βαθμό και αναρωτήθηκε εάν είναι δικός του αυτός ο βαθμός ή άλλου.

Η δεύτερη φορά ήταν ότι τον περασμένο Μάιο ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός εκπροσώπησε τη χώρα μας στη Σύνοδο Κορυφής ων Βρυξελλών. Χαρακτηριστικά ανάφερε ότι όταν συναντήθηκε με τους ευρωπαίους ηγέτες αναρωτήθηκε εάν έχει μπει σε λάθος αίθουσα ή όχι.

Πηγή: Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: