Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ο Μητροπολίτης Περγάμου "αποτελεί τον στιβαρόν θεολογικόν βραχίονα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας" - Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ιερώτατοι αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, επιτρέψατε ημίν όπως στρέψωμεν τον λόγον μας εις εν εκλεκτόν τέκνον της κωμοπόλεώς σας, τον Ιερώτατον Μητροπολίτην Περγάμου και λίαν αγαπητόν αδελφόν και πολύτιμον συνεργόν εν Κυρίω κύριον Ιωάννην Ζηζιούλαν, ο οποίος αποτελεί μέλος της τιμίας ημών συνοδείας, ο οποίος ανήκει από το 1986, ήδη επί εικοσιπενταετίαν όλην, εις την χορείαν των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, τον οποίον διακονεί ευόρκως, εκκλησιοπρεπώς και αποτελεσματικώς. Πολύγονος και καλλίγονος η Μακεδονική γη ανέδειξε πλειάδα ανδρών διακριθέντων δια την προσφοράν εις το Γένος και την Εκκλησίαν. Εις εξ αυτών ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας.
Ως εγράφομεν εις μήνυμά μας απευθυνόμενον εις προς τιμήν αυτού οργανωθέν συνέδριον εν τη Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού τον παρελθόντα Οκτώβριον, ο Μητροπολίτης Περγάμου "αποτελεί τον στιβαρόν θεολογικόν βραχίονα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, η οποία ενεπιστεύθη εις τον αγλαόν επίσκοπον και θεολόγον της τον χειρισμόν και την διεκπεραίωσιν υψίστης σημασίας εκκλησιαστικών υποθέσεων εις όλον το πλέγμα των ευθυνών και των δράσεών της, ανέθεσεν εις αυτόν δυσκόλους αποστολάς, προεδρείας και διαπραγματεύσεις. Ο Ιερώτατος Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης αναγνωρίζεται ως ο επιτελέσας ένα πραγματικόν πνευματικόν άθλον κορυφαίος ορθόδοξος θεολόγος, ο οποίος εχάρισεν ουχί μόνον εις την Ορθοδοξίαν αλλά εις σύμπαντα τον χριστιανικόν κόσμον μίαν εντυπωσιακήν θεολογικήν σύνθεσιν, επί της βάσεως της ευχαριστιακής εκκλησιολογίας. Το γεγονός ότι ο εικοστός αιών εχαρακτηρίσθη ως «ο αιών της Εκκλησιολογίας» οφείλεται μεγάλως εις την συμβολήν του". Συγχαίρομεν τον ευλογημένον τούτον τόπον διότι ανέδειξε και αναδεικνύει προσωπικότητας χρησίμους δια το ευσεβές ημών Γένος, ιδία εις τας δυσκόλους ταύτας περιστάσεις, ως ο επιφανής Ιεράρχης και κατηξιωμένος θεολόγος άγιος Περγάμου.  
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

40 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ποιος είναι ο λόγος που ανεβάσατε αυτή την ανάρτηση;

Συμφωνείτε με το περιεχόμενο;

Δεν έχετε αντιρρήσεις για τις περί πρωτείου στην Εκκλησία θέσεις του Σεβ. Περγάμου και για την κακόδοξη βαπτισματική θεολογία του;

Ανώνυμος είπε...

Καλά τι έκανες;
Τώρα δεν σε ξεπλένει ούτε ο Πηνειός.
Σε έβαλε στο στόχαστρο η CIA.
Θα απολαύσω το κατηγορητήριο.
Χο χο χοοοοο

Ανώνυμος είπε...

πότε θα σταματήσουν αυτά τα κτυπήματα προς τους επισκόπους της Εκκλησίας. όλο και ψάχνουν να βρουν να κτυπήσουν. ο Περγάμου είναι μια μεγάλη θεολογική φυσιογνωμία. πολλά θέματα είναι και θεολογούμενα αν τολμά να τα αγγίξει καλά κάνει. οι τολμηροί προσφέρουν.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Κωστόπουλος πολλές φορές βάζει θέματα του Ζηζιούλα. Φως φανάρι ότι του αρέσει. Είναι γνωστό ότι συμπαθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπερβολικά. Στην εργασία του όταν ήταν είχε φωτογραφία του Πατριάρχη με ειδική θερμή αφιέρωση. δεν θέλω να πω περισσότερα. ας μας πει αυτός.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί μόλις ασκείται τεκμηριωμένη θεολογική κριτική σπεύδουν κάποιοι να μιλήσουν για χτυπήματα;Κορυφαίοι πανεπιστημιακοί θεολόγοι έχουν προβεί σε καταλυτική ανατροπή των κακοδοξιών του μητροπολίτη Περγάμου.Μόλις κατηγορηθεί κάποιος πατριαρχικός μητροπολίτης πετάγονται δίκην συμπιεσμένου ελατηρίου οι φιλοπατριαρχικοί και αρχίζουν το γνωστό τροπάριο περί χτυπημάτων,περί λάσπης και φτυαριού κ.τ.ο.

Ανώνυμος είπε...

http://aktines.blogspot.gr/2012/06/blog-post_3548.html
Ελάχιστο δείγμα των κακοδοξιών του μητροπολίτη Περγάμου.

Ανώνυμος είπε...

Το υπ αριθμόν 2 σχόλιο είναι επιεικώς φαιδρό.Αντί να αντικρούσει την ένσταση του Τελεβάντου ειρωνεύεται.Εκεί που δεν υπάρχουν επιχειρήματα περισσεύουν οι ειρωνείες.

Ανώνυμος είπε...

Βαρέθηκα να ακούω να βρίζουν κληρικούς. Στο χώρο τον εκκλησιαστικό υπάρχουν πολλοί που ως χόμπι έχουν το κυνήγι των μαγισσών. Έχουν βάλει σκοπό να κτυπούν τις καρυδιές με πλούσιο καρπό οι άκαρποι. Ντροπή μας ξεπεράσαμε και τους πολιτικάντηδες.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά την καρυδιά.Οι καρυδιές δε σκανδαλίζουν αλλά εμπνέουν το σεβασμό.

Ανώνυμος είπε...

Πάντα κράταγα μικρό καλάθι όταν έβλεπα να κάνουν μακριούς σταυρούς οι άνδρες και να έχουν κότσο οι γυναίκες. Όλοι τους έχουν κόμπλεξ. Δεν είσθε μόνο εσείς οι σωστοί. Και οι άλλοι έχουν δικαίωμα στην άποψη. Λένε κάποιοι να αντικρουστούν θεολογικά οι απόψεις του Μητροπολίτη Περγάμου. Είναι δυνατό να κάνει λάθος ένας τέτοιος πανεπιστημιακός διδάσκαλος και μέλος της Ακαδημίας. Λίγος σεβασμός Αργείοι.

Ανώνυμος είπε...

Είναι δυνατό να κάνει λάθος ένας τέτοιος πανεπιστημιακός δάσκαλος;Αν είναι πάπας όχι!Είναι αλάθητος ο πάπας!Αυτό ισχυρίζονται οι αιρετικοί παπικοί.Αλλά στην ορθόδοξη Ανατολή δεν έχουμε πάπα!Εκτός αν κάποιοι θέλουν να αποκτήσουμε!

Αναστάσιος είπε...

Αγαπητέ κ. Τελεβάντε.

Η ανάρρηση έγινε από σεβασμό στο πρόσωπο του Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννη.

Πάντα σε λόγους αυτού του είδους υπάρχουν οι υπερβολές. Όμως συμφωνώ ότι η γενική προσφορά του είναι σημαντική.

Πάντα υπάρχουν αντιρρήσεις σε κάποια ζητήματα. Αυτό όμως δεν πρέπει να είναι η πλήρη απόρριψη του συνολικού έργου και της προσφοράς του.

Ανώνυμος είπε...

Καλά ο Τελεβάντος σου κάνει ανάκριση;
Η σιωπή σου θα ήταν η καλύτερη απάντηση.

Ανώνυμος είπε...

Καταξιωμένος επίσκοπος;
Καλέ για ποιον λέει;
Για τον Άγιο Περγάμου;;;
ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ!!!!

Αληθεύοντες εν αγάπη είπε...

Ναι είναι καταξιωμένος. Για ρίξε μια ματιά στους δεσποτάδες της Ελλάδας που μόνο για βόλτες σε πανηγύρια είναι και μετά να ελέγξεις τον Περγάμου. Αυτός έγραψε και πρόσφερε. Το να έχει κάνει και λάθη είναι ανθρώπινο. Όλοι αυτοί οι τουρίστες δεσποτάδες της Ελλάδος έχουν προσφέρει κάτι. Και ο Βαρθολομαίος έχει κάνει πολλά λάθη αλλά έχει προσφέρει περισσότερα. Μόνο οι άπραγοι είναι αλάνθαστοι.

Ανώνυμος είπε...

Οι μικροί τολμούν να τα βάζουν με τον μέγιστο θεολόγο της εποχή μας. Ντροπή τους. Η προσφορά του Ιωάννου στην Θεολογία είναι μέγιστη.

Ανώνυμος είπε...

Πολλές κατηγορίες διάβασα. Όπως πάντα οι κατήγοροι φορούν φουστάνια και δεν τολμούν να υπογράψουν με ονοματεπώνυμο. Δεν γνωρίζω το θέμα δεν είμαι θεολόγος όμως αηδιάζω όταν βλέπω το κατινίστικο επίπεδό μας.

Ανώνυμος είπε...

Ας υπάρχει και λίγος σεβασμός στο Αρχιερατικό αξίωμα του Μητροπολίτη Περγάμου. Η ισοπέδωση οδηγεί προς την ασέβεια του σχήματος.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Μια ζωή προσφορά στην Ιερά επιστήμη της Θεολογίας και την Εκκλησία. Η θεολογική προσφορά του Ιωάννη Ζηζιούλα είναι μεγάλη και του αξίζει κάθε έπαινος από την Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Τελεβάντος τα τελευταία χρόνια εκ του ασφαλούς κρίνει τους πάντας. Ποία η θεολογική σας προσφορά εκτός από κριτική και σχολιασμούς;

Ανώνυμος είπε...

Εμένα με καθήλωσε η φράση που έγραψε ένας ανώνυμος :

"πετάγονται δίκην συμπιεσμένου ελατηρίου οι φιλο..."
Τι υπέροχη εικόναααα!
Λουλούδια θα ήθελα να σου στείλω!

Ανώνυμος είπε...

Κατηγορείτε το Ζηζιουλάκι μου γιατί είστε ...βρωμοζηλιάρηδες!
Μάλιστα!
Σας έχω καταλάβει!
Ιούδεςςςς!

Ανώνυμος είπε...

Ότι και αν λέγουν μικρόψυχοι ο Περγάμου Ιωάννης είναι μια σύγχρονος θεολογική αξία όχι μόνο δια τον Οικουμενικόν Θρόνον αλλά δι’ όλην την Εκκλησίαν. Οι επικριτές του ας αναγνώσουν μετά προσοχής τα συγγράμματά του δια να κατανοήσουν την θεολογίαν την οποία αναπτύσσει.
+ Μ. Ι.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί μικρόψυχοι +Μ.Ι.Επειδή το λες εσύ;

Ανώνυμος είπε...

Πάντα θα υπάρχουν οι μικρόψυχοι και άγευστοι της θεολογίας που θα κατακρίνουν τους αυτούς που παράγουν θεολογία, τόσα χρόνια λειτουργούσε η ευσεβίστικη θεολογία της ηθικολογίας χωρίς καμιά προσφορά. Τώρα που υπάρχουν φωτεινές μορφές τους βλέπουν ως αντιπάλους διότι δεν μπορεί πλέον να προβληθούν και να επιβληθούν. Περαστικά σας κύριοι του χθες. Πέρασε η μπογιάς σας. Το τέλος σας έχει πλέον γραφεί.

Ανώνυμος είπε...

http://anastasiosk.blogspot.gr/2012/07/blog-post_2179.html.
Αντί να λες μεγάλες και παχειές κουβέντες ανωνυμε των 11:51μ.μ. τι έχεις να πεις για τις παρατιθέμενες κακοδοξίες ,στην πιο πάνω ανάρτηση ,του Ζηζιούλα περί ιεραρχίας στην Αγία Τριάδα;Περιμέναμε τον πολύ Περγάμου για να γευθούμε γνήσια θεολογία!Μέχρι τώρα η Εκκλησία δε θεολογούσε αλλά κυριαρχούσε η ευσεβίστικη θεολογία της ηθικολογίας!Σοβαρά μιλάς;Βαφτίσαμε ευσεβισμό και ηθικισμό την ευσέβεια και το ήθος όπως έλεγε ο μακαριστός π.Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος!Μας προέκυψαν οι κακόδοξοι γνήσιο θεολόγοι!Θολολόγοι με περικεφαλαία είναι!

Ανώνυμος είπε...

Χριστέ, το φως το αληθινόν, το φωτίζον και αγιάζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμου, γλύτωσε την Εκκλησία σου από τους συγχρόνους Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας κληρικούς τε και λαϊκούς.
Φώτισέ τους ξανά με τον φωτισμό της θείας γνώσεως και ειλικρινούς ευσεβείας.
Την ενότητα της πίστεως και την κοινωνία του Αγίου Σου Πνεύματος χάρισέ μας Κύριε.
Αμήν.

Ανώνυμος είπε...

Την καρυδιά που έχει καρύδια πολλοί την πετροβολούν. Και τον Περγάμου τον κτυπούν γιατί έχει παράγει έργο το οποίο παραδέχεται η εκκλησία.
Είναι οξύμωρο το ότι μια μερίδα κληρικών και θεολόγων των πολεμούν που δεν είναι ούτε δέκα. Θέλουν να διακριθούν με την λάσπη. Θα τους κρίνει και αυτούς ο Κριτής.

Ανώνυμος είπε...

Προς ανώνυμο των 11:51μ.μ:Άλλο γνήσια θεολογία κι άλλο φιλοσοφικός στοχασμός και συγγραφική παραγωγή.Και ο μητροπολίτης Περγάμου διακρίνεται και στο στοχασμό και στη συγγραφική παραγωγή.
Υ.Γ.Ο τρόπος που προσπαθείς να απαξιώσεις τους αντιφρονούντες δεν είναι και ο καλύτερος.Ειδικά όταν ανακατεύεις τις μπογιές.

Ανώνυμος είπε...

Από πού κι ως πού 7:45 δεν είναι ούτε δέκα οι κληρικοί και οι θεολόγοι που κλριτικάρουν τον κακόδοξο Ζηζιούλα;Έκανες κανένα γκάλοπ ανάμεσα στους θεολόγους ή κρατάς καμία στατιστική;Και μάθε ότι στη σύνοδο εκκρεμεί μήνυση αναντίον του εκατοντάδων πιστών.

Ανώνυμος είπε...

Αν έχει λάβει τέτοια μήνυση η Ιερά Σύνοδος σημάνει ότι την αξιολόγησε ως μη βάσιμη και την πέταξε εκεί που της αξίζει στο καλάθι με τα σκουπίδια.
Το κακό είναι ότι άνθρωποι με ελλιπή γνώση θεολογίας ή με πτυχίου του 5 προσπαθούν να κρίνουν αετούς της ιεράς θεολογικής επιτίμησε. Οι αμαθείς και απαίδευτοι να σιωπήσουν διότι τους περιμένει διπλός κολασμός.

Ανώνυμος είπε...

Οι εκατοντάδες είναι θεολόγοι; Δεν νομίζω. Μάλλον καλοσυνάτες νοικοκυρές (αλλά Λεωνίδα Κύρκο) που παρασύρθηκαν χωρίς να γνωρίζουν να υπογράψουνε επειδή το είπε ο Γέροντας. Και ούφου αυτό θέλει ο γκουρού Γέροντας οι μουζίκοι υπογράφουν.
Προτείνω προς την σεβαστή Ιερά Σύνοδο να κάνει δεκτή την μήνυση και να καλέσουν τους εκατοντάδες των πιστών μηνυτών. Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι με τα όσα θα ακούσει το Συνοδικό Δικαστήριο. Αξίζει να γίνει μια τέτοια διαδικασία για να αποκαλυφθούν οι ελάχιστοι που καθοδηγούν αυτούς τους δέσμιους στον Γεροντισμό πιστούς.

Ανώνυμος είπε...

Ο ίδιος ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος, του οποίου την κατάρτιση λίγοι αμφισβητούν, είπε δημοσία (υπάρχει το βίντεο στο διαδίκτυο), σε συνέντευξη που έδωσε, ότι η θεολογία του κ. Ζηζιούλα είναι "νεο-αρειανική". Αυτό είναι τρομακτικό και από μόνο του θα έπρεπε να δώσει αφορμή ενώπιον συνόδου απολογίας του κ. Ζηζιούλα, "μητροπολίτη" άνευ ποιμνίου (ποιμαίνει τους Τούρκους της Περγάμου, υποθέτω...).
Αν ο "θεολογικός βραχίων" του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως είναι νεο-αρειανιστής, τι να περιμένει κανείς;
Ι.

Ανώνυμος είπε...

Πού τα λέει αυτά ο π. Λουδοβίκος;

Ανώνυμος είπε...

Πότε έγινε ο Τάσος παπάς;
Ποιος τον έκανε;
Προχθές είχε φωτογραφίες από Χαλκίδα ως λαϊκός;
Άλλο και τούτο δεν μας είπε τίποτα.
Αναστάσιε ΑΞΙΟΣ όλα στα κρυφά τα κάνεις. Η χειροτονία όμως έπρεπε να γίνει με την παρουσία όλων όσων σε αγαπούν.
Που είσαι να έλθω να σου ασπασθώ το χέρι;

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζω ότι ο πάπας δεν έχει καταδικασθεί από καμιά σύνοδο οικουμενική αλλά από τοπικές. Γιατί μερικοί τον θεωρούν αιρετικό;
Είναι καλύτεροι 4-6 παπάδες από την πληθώρα των πατριαρχών και αρχιεπισκόπων που τον προσαγορεύουν επίσκοπο Ρώμης;
Έτσι που το πάτε δωμέσα θα με κάνετε προτεστάντη για να γλυτώσω από τους παπάδες με τα κανόνια τους κανόνες που μας πυροβολούν.

Ανώνυμος είπε...

Για τον Περγάμου έχουν εκφραστεί θετικά διεθνείς θεολογικές προσωπικότητα έχουν γραφεί πολλά τιμητικά για το θεολογικό του έργο. Στις επιτροπές του διαλόγου έχει βάλει την σφραγίδα του ορθοδόξου δόγματος και έχει καταστήσει γνωστή στους ετεροδόξους την διδασκαλία της αγίας μας Εκκλησίας. Αυτοί που τον κατακρίνουν είναι μικροί και ελάχιστοι.

Ανώνυμος είπε...

Για την ταμπακέρα,τουτέστιν για τις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ κακοδοξίες που καταγγέλθηκαν τουμπεκί απ τους υποστηρικτές του Ζηζιούλα.
μικρός και ελάχιστος

Ανώνυμος είπε...

Θα σου απαντούσα αλλά αφού είσαι μικρό και ελάχιστος δεν καταλαβαίνεις. Όταν με τα χρόνια μεγαλώσεις τότε θα μάθεις. Τώρα κατά τον Παύλο αρκετό είναι το γάλα για σένα το οποίο και λαμβάνεις όταν έλθει ο καιρός….

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή στον ανώνυμο των 11:33π.μ. για τον τρόπο που απαξιώνει το συσχολιαστή του.Με ύφος χιλίων καρδιναλίων και με μία αίσθηση υπεροχής αντί να απαντήσει για την ταμπακέρα ειρωνεύεται!