Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο Λουκά Τριπόλεως


 Την Τρίτη το πρωί πήγα για Εκκλησιασμό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο χωρίο Λουκά Αρκαδίας από το οποίο έλκει την καταγωγή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Ο Σεβασμιώτατος την ημέρα αυτή τέλει την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της γενέτειράς του.

Στην ομιλία του προς τους πολυπληθείς πιστούς ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αγία ζωή και τα χαρίσματα με τα οποία ήταν κεκοσμημένος ο εορτάζων άγιος πατήρ της Εκκλησίας μας. Ιδιαίτερα συγκινημένος με την εκεί παρουσία του τόνισε στο πολυπληθές εκκλησίασμα ότι ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός ήταν και είναι το κέντρο της ζωής του χωριού. Εκεί οι γάμοι, οι βαπτίσεις. οι εξόδιες ακολουθίες και τα ιερά μνημόσυνα των προσφιλών προσώπων. Κλείνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε να αξιώνει ο Θεός και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος να συναντώνται στην Ιερά Πανήγυρη του χωριού τους όλοι οι συντοπίτες του.

Προ της αναχωρήσεως του εκ του Ναού τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του αειμνήστου του πατρός του Ευθυμίου ιερέως

Μετά την Θεία Λειτουργία γευτήκαμε την Αβραμιαία φιλοξενία στο πατρικό σπίτι του Σεβασμιωτάτου. Προσωπικά εντυπωσιάστηκα από την καλοσύνη και τις αμέτρητες περιποιήσεις του. Η παραμονή μου στο Λουκά κοντά στον φιλόξενο σεπτό Ποιμενάρχη μας με γέμισε με εσωτερική χαρά θα μείνει και αλησμόνητη στην καρδιά μου.
Αναστάσιος Κωστόπουλος



























8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Πατρών είναι άρχοντας στην φιλοξενία και στην αγάπη.

Ανώνυμος είπε...

Λίγοι δεσποτάδες αγαπάνε και τιμάνε το χωριό τους. Είναι ωραίο την ημέρα του πανηγυριού στο χωρίο να είναι εκεί και ο συντοπίτης δεσπότης. Ακόμα καλύτερο το ότι ο κ. Χρυσόστομος μετέθεσε και την εορτή του για να τίμηση τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο τη μέρα της γιορτής του στον τόπο και στον ναό που μεγάλωσε. Τα έτη του μητροπολίτη Πατρών πολλά και καρποφόρα.

Ανώνυμος είπε...

και του χρόνου με υγεία.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά στον Σεβασιότατο για την γιορτή του ναού στο χωριό του.
Η πρεσβυτέρα Ευγενία με τον ΛΥΧΝΟ πανταχού παρούσα με τον π. Χρύσανθο.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κωστής Παλαμάς έγραψε για το σπίτι που γεννήθηκε. Όλοι στο νου μας φέρνουμε το σπίτι που περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια και το νοσταλγούμε ευλαβικά. Όταν πάω στ σπίτι που γεννήθηκα ο νους μου τρέχει σε γεγονότα έντονα. Έτσι και ο μητροπολίτης των Πατρών αναγεννάτε κάθε φορά που πάει στο σπίτι που γεννήθηκε και στον ναό που βαπτίσθηκε. Αναστάσιε με γύρισες στα όμορφα ανέμελα παιδικά μου χρόνια. Σε ευχαριστώ.
Μένιος

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι οι διευθυντές.
Έχουν χρόνο για βόλτες μακρινές.
Και του χρόνου να ξαναπεράσεις καλά.
Σε ζηλεύω λίγο αλλά δεν το λέω πουθενά ....

Ανώνυμος είπε...

Ταξιδάκια …..Και σ' ανώτερα

Ανώνυμος είπε...

Τα χωρία έχουν ερήμωση. Είναι σπουδαία η πρωτοβουλία του δεσπότη της Πάτρας να λειτουργεί στην γενέτειρά του την μέρα που την επισκέπτονται οι περισσότεροι. Είναι και αυτό μια αναζωπύρωση των σχέσεων και μια γνωριμία.