Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Δήλωση Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου για την Ε.Ρ.Τ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
15-6-2013

ΔΗΛΩΣΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΕΡΤ


Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ἐρωτηθείς περί τοῦ θέματος τῆς ΕΡΤ ἀπό δημοσιογράφους κατά τήν διάρκεια συνεδρίου πού πραγματοποίησε ἡ ἐφημερίδα «Πελοπόννησος» στήν Πάτρα, δήλωσε τά ἑξῆς:

«Μέ μεγάλη μας ἔκλπηξη, ὅπως ὅλος ὁ Ἑλληνικός λαός, ἀλλά και γενικώτερα ὁ κόσμος, πληροφορηθήκαμε τό κλείσιμο τῆς ΕΡΤ.
Ἡ ΕΡΤ εἶναι το ἐθνικό μας κανάλι, μέσα ἀπό τό ὁποῖο προβλήθηκε ἡ ἱστορία τῆς πατρίδος μας, ὁ πολιτισμός καί ἡ Ἑλληνορθόδοξη κληρονομιά καί παράδοση. Ὁ Ἑλληνικός λάος, ἀλλά καί οἱ Ἕλληνες ὅπου γῆς, κάθε Κυριακή παρακολουθοῦσαν τήν Θεία Λειτουργία καί ἤκουαν τόν Λόγο τοῦ Θεοῦ. Μέσα ἀπό τήν ΕΡΤ ἡ φωνή τῆς Ἑλλάδος ἀκουγόταν στά πέρατα τῆς γῆς.
Πιστεύομε ὅτι σύντομα θά λειτουργήσῃ καί πάλι ἡ ἐθνική μας ραδιοφωνία καί τηλεόραση μέ τίς καλύτερες προοπτικές, καί θά συνεχισθῇ ἀπρόσκοπτα, ὅπως μέχρι τώρα γινόταν, ἡ ἐνημέρωση, ἀλλά καί ἡ προβολή τοῦ ἐθνικοῦ καί πνευματικοῦ μας πλούτου καί πολιτισμοῦ.
Ἀκόμη πιστεύομε, καί εὐχόμεθα ἀπό καρδίας νά μή γίνῃ καμμία ἀδικία εἰς βάρος τῶν ἐργαζομένων στήν ΕΡΤ, μάλιστα σέ μιά τόσο δύσκολη ἐποχή πού διανύομε. Πιστεύομε ὅτι θά μπορέσουν νά συνεχίσουν τήν ἐργασία τους καί τήν προσφορά τους, μέ ὅποιο σχῆμα καί ἄν λειτουργήσῃ ἐν συνεχείᾳ ἡ ΕΡΤ, ὅλοι ἐκείνοι πού μέχρι τώρα ἐργάζονταν τίμια στόν ὀργανισμό αὐτό».

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η δήλωση του Σεβασμιότατου Πατρών είναι νηφάλια. Ας την προσέξουν οι εμπλεκόμενοι. Οι χειρισμοί που προτείνει είναι κοινής αποδοχής.

Ανώνυμος είπε...

Καλές θέσεις.
Ωραίες προτάσεις.
Σημειώνω το ότι αναφέρει και τους εργαζόμενους και κατάλληλη πρόταση.

Ανώνυμος είπε...

Θα έλεγα ότι είναι η δήλωση αυτή «η μέση και βασιλική οδός». Η ΕΡΤ έπρεπε να αναγεννηθεί. Το είχαν παρατραβήξει. Ας ανοίξει πλέον κάτι το καλύτερο

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΡΤ έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και χρόνια. Δεν πήγαινε άλλο. Να προσέξουν μόνο μήπως αντί για κάτι το καλύτερο μας φέρουν τα χειρότερα. Να σταματήσουν και το ρεύμα να μην εκπέμπουν τίποτα οι πρώην κουλτουριάρηδες της κακιάς ώρας και να φέρουν άμεσα το νομοσχέδιο για την νέα ραδιοτηλεόραση της Πατρίδας.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί αυτοί οι εργατοπατέρες της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου δεν κάνουν ένα ιδιωτικό κανάλι για να δουν τι αξίζουν. Είναι καλό να τους πληρώνει ο λαός και αυτοί να μας κοροϊδεύουν με πολυέξοδες παραγωγές.
Αν θέλουν να συνεχίσουν να σταματήσει κάθε κρατική οικονομική επιχορήγηση και να δουλεύουν για να βγάλουν το ψωμί τους.

Ανώνυμος είπε...

Από το 1973 νεαρό παιδί ήλθα στο Σύδνεϋ όπου ως μετανάστης είχε έλθει ο πατέρας μου το 1965. Μου αρέσει να παρακολουθώ δορυφορικά την τηλεόραση 3Ε της Λυδίας. Αρκετές φορές και τον Λύχνο μέσο ιντερνέτ. Έχουν εκπομπές ποιότητας υψηλού επιπέδου. Ακούς και βλέπεις κάτι το οποίο σου αναπαύει την καρδιά.

Την ΕΡΤ την έβαζα για αθλητικούς αγώνες και κάποια ντοκιμαντέρ. Περισσότερο άξιζε η ΕΤ3 που μας έδειχνε εκπομπές διαλόγου με κάποιο επίπεδο. Καθώς και όμορφα αφιερώματα στην ελληνική ύπαιθρο και στην διασπορά των Ελλήνων.
Τα άλλα δυο σας κανάλια είχαν σχεδόν όλη την σαβούρα. Τα απογευματινά μας μπούχτιζαν με καλλιτέχνες που τους παρουσίαζαν ως ανθρώπους του πνεύματος και άκουγες τα μύρια όσα από το στόμα τους. Οι εκπομπές επικαιρότητας πολιτικής ήσαν πραγματικό χάσιμο χρόνου. Προσπαθούσε ο ένας να υπερτερήσει του άλλου με φωνασκίες και ξύλινο πολιτικό λόγο. Ας έλθουν εδώ να δουν με ποιο τρόπο κάνουν τον πολιτικό διάλογο οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Στις εκπομπές διαλόγου πολύ καλύτερο είναι το ΡΙΚ αν και εκεί τώρα πάνε να επηρεαστούν από τα πρότυπα τα Αθηναϊκά.

Ο αγώνας πρέπει να γίνει από όλους αυτούς που βγαίνουν στο ραδιομέγαρο και διαμαρτύρονται για τηλεόραση που θα προάγει τον πολιτισμό, τον διάλογο, την ενημέρωση, τον σεβασμό.
Εγώ θα συνεχίσω να βλέπω τα εκκλησιαστικά κανάλια διότι δεν θέλω να σπαταλήσω άσκοπα τον χρόνο μου.
Με την ευκαιρία συγχαίρω και τον κ. Κωστόπουλο γιατί με τα μικρά κειμενάκια που μας παρουσιάζει μας ανακουφίζει ψυχικά και μας μορφώνει θεολογικά και πατερικά.
Σας φιλώ με αγάπη
Γιάννης Πάλλας

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια οι κηφήνες τρεφόντουσαν από τον ιδρώτα του μεροκαματιάρη.
Τα κόμματα την θέλουν για να έχουν ανέξοδη διαφήμιση στα ψέματα που μα λένε καθημερινά.
Αν ξαναγίνει να μην υπάρχει καμιά πολιτική εκπομπή.
Όλο με βρισίδια μας βομβάρδιζαν και με αγοραία γλώσσα.
Έκλεισε και ανασάναμε.

Ανώνυμος είπε...

"Ἡ ΕΡΤ εἶναι το ἐθνικό μας κανάλι, μέσα ἀπό τό ὁποῖο προβλήθηκε ἡ ἱστορία τῆς πατρίδος μας, ὁ πολιτισμός καί ἡ Ἑλληνορθόδοξη κληρονομιά καί παράδοση".
Προβλήθηκαν όμως και αισχρότητες και φαυλότητες και αντεθνικά μηνύματα. Να είμαστε δίκαιοι.

Ανώνυμος είπε...

Σεβασμιώτατε,
Η Πάτρα και η Eλλάδα μας ΠΕΙΝΑΕΙ
Για τους 1.500.000+ ανέργους ούτε εσείς ουτε ο Μακαριώτατος έιπε τίποτε...
Για τους καλοβολεμένους υπαλλήλους της ΕΡΤ τρέξατε να διαμαρτυρηθείτε...
Η Εκκλησία που είναι για τους 1.500.000+ ανέργους και μην μου πείτε για σοβαρό φιλανθρωπικό έργο γιατί εγω ειδικά στην Πάτρα δεν έχω δει...
Ι.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι μεγάλο το θέμα. Μου θύμισε η απόφαση αυτή το λύσιμο του Γόρδιου Δεσμού. Μακάρι να πιάσει. Ο Σεβασμιώτατος πράγματι με σωφροσύνη και μέτρο έκανε αυτή την δήλωση.

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΡΤ έπρεπε να κλείσει. Το θέμα δεν είναι στους αστέρες της οθόνης αλλά για τους απλούς εργάτες που έχουν οικογένεια. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Ανώνυμος είπε...

το οτι δεν δημοσιευσατε σχόλιο μου δείχνει πόσο πολύ δέχεστε την κριτική.
ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΟΜΩΣ...
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ...
ΙΚ

Ανώνυμος είπε...

Καλώς έκανε ο Πατρών και δημοσιοποίησε την δήλωσή του αυτή. χρειαζόταν.

Ανώνυμος είπε...

Είχαμε ΕΡΤ αλλά δεν είχαμε δημόσια τηλεόραση. Τα προνόμια τέλος, η σπατάλη τέλος.

Ανώνυμος είπε...

Η εν πολλές αμαρτίες ΕΡΤ επιτέλους έβαλε τίτλους τέλους.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι μετά την ΕΡΤ είναι πια καιρός να σταματήσει το κράτος να πληρώνει την Εκκλησία. Και εύχομαι να γίνει και αυτό εν μια νυχτί...Εξάλλου, γιατί αγχώνεστε? Μεριμνάτε όπως τα πουλιά του ουρανού...εσείς δεν τα διδάσκετε? Ε λοιπόν..για να το επιτρέπει ο Θεός..έχει τους λόγους Του..Ας υπακούσουμε λοιπόν στην κλειστή ΕΡΤ..Αν ήθελε ο Θεός δεν θα έκλεινε η ΕΡΤ..έ? ε?...

Αναστάσιος είπε...

Προς 7:05 μ.μ.
Η εμπάθειά σας είναι φανερή. Σας αναφέρω στοιχεία της προσφοράς της Μητροπόλεως που ανακοινώθηκαν προ καιρού από το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Συγκεκριμένα ότι προσφέρονται 1200 μερίδες φαγητού καθημερινώς σε ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, σε απόρους, σε ασθενείς και κατάκοιτους, μέσω των ενοριών και της νεοϊδρυθείσας ''ΣΤΕΓΗΣ ΑΓΑΠΗΣ'', σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων. Παράλληλα, στα πλαίσια της ίδιας συνεργασίας καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες 700 οικογενειών, σε μηνιαία βάση, μέσω της τραπέζης αγάπης. Όλες οι ενορίες μέσω των φιλοπτώχων ταμείων προσφέρουν οικονομικά βοηθήματα και τρόφιμα.
Καταλήγω Ι. Κ. λέγοντας «έρχου και ίδε» το πλούσιο έργο των ενοριών.

Αναστάσιος είπε...

Προς 10:41 μ.μ.
Σπεύσατε να κάνετε την κριτική σας. Είναι πάντα στην διακριτική μου ευκαίρια να μην παρουσιάζω σχόλια που κατηγορούν ανώνυμα. Το δικό σας δεν το είχα διαβάσει. Δεν είμαι μόνιμα στον υπολογιστή. Έχω και άλλες υποχρεώσεις.
Όταν το είδα το διάβασα, αμέσως το δημοσίευσα, και σας έδωσα και την δική μου απάντηση.

Αναστάσιος είπε...

Προς 1:39 π.μ.
Με την από 18/9/1952 "Σύμβαση περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάστασιν ακτημόνων γεωργικών κτηνοτρόφων", η Εκκλησία της Ελλάδος υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στο Κράτος το 80% της καλλιεργούμενης ή καλλιεργήσιμης αγροτικής περιουσίας της με αντάλλαγμα να λάβει κάποια αστικά ακίνητα και 45.000.000 δραχμές νέας (τότε) εκδόσεως. Στη σύμβαση του 1952 περιέχεται η διακήρυξη του κράτους ότι η απαλλοτρίωση αυτή είναι η τελευταία και δεν πρόκειται να υπάρξει νεότερη στο μέλλον, ενώ υπάρχει και η δέσμευση ότι η Πολιτεία θα παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη (υλική και τεχνική), ώστε η Εκκλησία να μπορέσει να αξιοποιήσει την εναπομείνουσα περιουσία της. Στην ίδια σύμβαση καθιερώθηκε και η "μισθοδοσία" των κληρικών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό - του δε Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών από το έτος 1980 - ως υποχρέωσις του Κράτους έναντι των μεγάλων παραχωρήσεων γης στις οποίες είχε προβεί η Εκκλησία της Ελλάδος κατά την δεκαετία 1922-32. Δηλαδή, επειδή το Κράτος αδυνατούσε να καταβάλει οποιοδήποτε αντίτιμο - όπως προέβλεπε ο νόμος του 1932 - συνεφωνήθη να μισθοδοτούνται επ' άπειρον οι κληρικοί και το Κράτος δεσμεύθηκε επ' αυτού. Διευκρινίζουμε ότι η μισθοδοσία του κλήρου καλύπτει μόνο τους ιερείς και όχι τους μοναχούς ή μοναχές. Καταρρίπτεται έτσι ο μύθος με τις αναφορές του σε "δημόσιους υπαλλήλους". (Για περισσότερα βλέπε Δαμιανού Στρουμπούλη, «Τι έδωσε η Εκκλησία στο Κράτος σε κτήματα από το 1833 ως το 1951», Καθημερινή, Κυριακή – Δευτέρα 12–13 Απριλίου 1987, σελίδα 4). Οι υπολογισθέντες τόκοι από την δημευθείσα εκκλησιαστική περιουσία φθάνουν για να θρέψουν γενιές κληρικών.
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν οφείλει ο κλήρος στην πολιτεία, αλλά αντιθέτως η πολιτεία οφείλει στην Εκκλησία.
Έτσι από την στιγμή που η πολιτεία θα αποφασίσει να σταματήσει την μισθοδοσία του κλήρου τότε θα πρέπει πρώτα απ᾽ όλα να επιστρέψει πίσω την τεράστια περιουσία που πήρε από την Εκκλησία και κατόπιν να προβεί στο ανωτέρω βήμα.-

Ανώνυμος είπε...

Ο Απλός κληρικός σαν ενορία έχει μέγαλο έργο.
Την Μητρόπολη σαν Μητρόπολη δεν βλεπω πουθενά...
Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει σιγήσει σαν επίσημη Εκκλησία πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων..
Δεν έχω καμία εμπάθεια προς κανέναν -όπως αβίαστα κρίνατε-αντίθετα γράφω αυτά που βλέπουμε όλοι μας...
Πνεύμα εμπάθειας άλλοι έχουν...

Ανώνυμος είπε...

Η ζωή μας χωρίς την ΕΡΤ είναι καλύτερη. Προ ολίγου από το Ναύπλιο ο Σαμαράς τους τα έψαλε. Καλά τα είπε.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αναστάσιε τώρα κόπτονται κάποιοι Επίσκοποι για τη Δημοκρατία? Που είναι τόσο καιρό, από τότε που άρχισε η κρίση? Είναι από άλλο πλανήτη? Γιατί δεν μιλάνε? Καθεστωτικοί είναι και βολεμένοι με την εκάστοτε κυβέρνηση. Αααααα ρε και να ζούσε ο Χριστόδουλος!! Δεν υπάρχει πουθενά επίσημη Εκκλησία. Τους πειράζει που δεν θα μεταδίδεται η Θεία Λειτουργία από την τηλεόραση. Γιατί? Μήπως παίρνουν ποσοστά? Έχουν σπόνσορες? Όποιος αγαπάει την Εκκλησία να πάει την Κυριακή να παραβρεθεί και όσοι δεν μπορούν υπάρχει και το ράδιο!! Δεν κατάλαβα?? Καλά κάνανε και την κλείσανε την ΕΡΤ. Να δούμε σε λίγο όταν έρθει η ώρα και κάποιοι θελήσουν να κλείσουν και την Εκκλησία, τότε θα ξυπνήσουν οι Επίσκοποι?? Με μεγάλη αγωνία!!

Ανώνυμος είπε...

Να μην έχεις αγωνία. Να έχεις εμπιστοσύνη στον Χριστό.

Ανώνυμος είπε...

Διαπιστώνω ότι υπάρχει λογοκρισία από τον ιστολόγο!!! Γιατί Αναστάσιε δεν ανεβάζεις στο ιστολόγιο όσα σου στέλνουν? Τα όσα έγραψα δύο φορές δεν τα έβαλες. Τότε δεν υπάρχει και λόγος να παρακολουθούμε το ιστολόγιό σου, διότι ανεβάζεις όσα μόνο θέλεις!!