Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Α' ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία» της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου διοργάνωσε το Α΄ Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Πατρών, στις 3 και 4 Μαΐου 2014, στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου Ορθόδοξης Ιεραποστολής «Ο Πρωτόκλητος».
Περισσότερα στο blog του Συνεδρίου:
www.eap-orthodoxi-theologia.blogspot.gr

Τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο εκπροσώπησε 
ο Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης, Ιεροκήρυξ

Το Σαββάτο 3-5-2014 στην Β΄ Συνεδρία ΣΑΒΒΑΤΟ μίλησαν οι 
 Λόης Αθ. Γεώργιος Νεκτάριος, Δρ.
«Η πολιτική και η εκκλησιαστική κατάσταση στην Σερβία μετά τον Στέφανο Δουσάν και η είσοδος των Οθωμανών στα Βαλκάνια (1355-1389)»
Μαράς Γ. Αναστάσιος, Δρ.
«Οι Διδάσκαλοι της πρώτης Εκκλησίας»
Τερέζης Χρήστος,  Δρ.
«Γρηγορίου Νύσσης. Προς Σιμπλίκιον περί πίστεως. Ο Θεός ως τριάδα και ως δημιουργική «πρόοδος».
Δεσπότης Σωτήριος, Δρ.
«Αναψηλάφηση του ονόματος και του λειτουργήματος του Επισκόπου στην χριστιανική κοινότητα στη σύγχρονη εποχή επί τη βάσει της μαρτυρίας της Α΄ Τιμόθεον»
Παπαθανασίου Ν. Αθανάσιος, Δρ.
«Ο νόμος των αθώων. Αποστολή του κέλτικου Χριστιανισμού και η έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»
Καλαϊτζίδης Λ. Παντελής, Δρ.
«π. Ιωάννης Μέγιεντορφ και π. Ιωάννης Ρωμανίδης: δύο αντικρουόμενες ερμηνείες της παλαμικής θεολογίας»



















17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την Οργάνωση του Συνεδρίου στην Πάτρα. Ήταν σημαντικό για την Πόλη. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες ομιλίες και θίχτηκαν σημαντικά θέματα.
Με το καλό και του χρόνου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάφερα νε έρθω Πάτρα και λυπάμαι. Συγχαρητήρια στον δάσκαλό μου κ. Ν. Λόη γιατί έμαθα ότι ήταν καταπληκτικός.

Ανώνυμος είπε...

Ευλογημένος ο λόγος του καθηγητού Χρήστου Τερέζη. Κατατοπιστικός όσο κανείς άλλος ο Νεκτάριος Λόης. Καταλάβαμε με πολύ απλό τρόπο πως έφτασαν οι Οθωμανοί να κατακτήσουν τα Βαλκάνια. Αχ…αυτοί οι εμφύλιοι των χριστιανών. Αξεπέραστος ο Φίλιας. Μου άρεσε και ο Παπαθανασίου και ο Δεσπότης. Δεν κατάφερα να ακούσω τον καθηγητή Γιαγκάζογλου. Συγχαρητήρια. Έχασαν πολλά όσοι δεν ήρθαν.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον κ. Χρ. Τερέζη και Νεκτάριο Λόη τόσο για την οργάνωση όσο και για τις ομιλίες τους. Ήταν οι καλύτερες. Του χρόνου το Συνέδριο να είναι αφιερωμένο στον Μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον καθηγητή δρ. Νεκτάριο-Γεώργιο Λόη.

Αξίζουν συγχαρητήρια πολλά για την διοργάνωση αυτή.

Ο καθηγητής δρ. Νεκτάριος Λόης γνωστός για την όρεξή του να μεταβιβάσει την γνώση στους νεώτερους διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το συνέδριο αυτό.
Είναι ευτυχές το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι επιστήμονες πραγματικά με επιστημονική κατάρτιση και ήθος προσφέρουν σε μας τους νεωτέρους.

Συγχαρητήρια και πάλι και αναμένουμε και άλλες τέτοιες ευκαιρίες στην πόλη μας.

Ν.Σ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αναστάσιε καλησπέρα. Αφού συγχαρώ τον Χ. Τερέζη και Ν. Λόη για τις εισηγήσεις που έκαναν θα κάνω ένα σχόλιο. Είμαι σίγουρος ότι οι δύο αυτοί καθηγητές δεν είναι και πολύ ευχαριστημένοι με την συμπεριφορά κάποιου συναδέλφου τους!! Πολύ καλός ο κ. Φίλιας και ο κ. Παπαθανασίου.

Ανώνυμος είπε...

Σας παρακαλώ πολύ που μπορώ να δω σε μαγνητοσκόπηση το συνέδριο αυτό;

δυστυχώς δεν μπόρεσα να έλθω...

Ευχαριστώ
Παναγιώτης Κ.

Ανώνυμος είπε...

Ακούστηκαν σημαντικές ανακοινώσεις από τους εισηγητές οι οποίες προβλημάτισαν.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και συγχαρητήρια.
Συμφωνώ με τον 11.50 αλλά θα ήθελα να έχουμε την ευκαιρία να τον ακούμε περισσότερες φορές τον Καθηγητή Λόη. Εμένα ήταν η πρώτη φορά και μου άρεσε πολύ!
Συγχαρητήρια και πάλι.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον εμπνευσμένο πανεπιστημιακό καθηγητή και δάσκαλο
κ.Χρήστο Τερέζη που με τους εκλεκτούς συνεργάτες του Γ.Ν.Λόη και Ανδρέα Ζαφειρόπουλο διοργάνωσαν με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο το Α! Επιστημονικό Συνέδριο στην Ορθόδοξη θεολογία με πολλή επιτυχία! Δόθηκε η ευκαιρία να εκτεθούν διάφορες θέσεις και να ακολουθήσει εποικοδομητικός διάλογος. Ε.Ι.Π.

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε, ήταν ένα σημαντικό Θεολογικό γεγονός για την Πάτρα. Όλα ήταν υπέροχα οργανωμένα καθώς και οι περισσότερες ομιλίες μου άρεσαν. Θα αναφέρω μόνο μια χαρακτηριστικά του καθηγητή Αγόρα, ο οποίος μας προβλημάτισε θετικά με τα όσα είπε. Είχε πολύ καλό λόγο.
Να φροντίσουν να το επαναλάβουν οι καθηγητές και πάλι στην Πάτρα.
Γνωρίζεις Αναστάσιε πότε θα το δούμε στον Λύχνο?

Ανώνυμος είπε...

Μήπως κάποιος γνωρίζει πότε θα μπορέσουμε να το δούμε σε μαγνητοσκόπηση? Δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του Λύχνου που κοίταξα!!

Ανώνυμος είπε...


Αναστάσιε μήπως γνωρίζεις πότε θα μπορέσουμε να το δούμε στον Λύχνο?
π.Φ.

Ανώνυμος είπε...

Άκουσα τα καλύτερα για τον Νεκτάριο Λόη. Συγχαρητήρια. Αναμένω την μαγνητοσκόπηση. Ήταν μια καλή κίνηση για την Πάτρα και την Θεολογία, η οποία δεν ακούγεται και ιδιαίτερα στην πόλη μας. Και του χρόνου να επαναληφτεί.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως υπάρχει κανένα νεότερο με την μαγνητοσκόπηση?

Ανώνυμος είπε...

Αδελφοί μου το δείχνει τώρα ο Λύχνος. Θα ρωτήσουμε πότε θα το επαναλάβει.

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε από το σημερινό μέρος που έδειξε ο Λύχνος υπέροχος ήταν ο καθηγητής κ. Φανάρας. Είχε φοβερό θέμα. Τον ήξερα αλλά δεν τον είχα ακούσει ποτέ και μου έκανε εντύπωση. Πολύ καλός όπως πάντα και ο καθηγητής κ. Φίλιας. Ο Ζαφειρόπουλος βαδίζει στα χνάρια του δασκάλου του κ. Λοή. Συγχαρητήρια. Υπέροχη και η εισαγωγή του κ. Τερέζη. Αναμένουμε και την συνέχεια.