Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΑ 
40 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Οι Πολεμιστές Κύπρου 1974 της Ηλείας 
τίμησαν τον αγώνα στην Κύπρο

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με την παρουσία πολλών Ηλείων πολεμιστών στην Κύπρο το 1974 πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιουλίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Πύργου ¨Απόλλων¨ εκδήλωση αφιερωμένη στην συμπλήρωση 40 ετών από την Τουρκική εισβολή και Κατοχή στην Κύπρο. Διοργανωτής της εκδηλώσεως ήταν ο Σύνδεσμος Πολεμιστών και Τραυματιών Κύπρου 1974 Νομού Ηλείας   με σκοπό την παρουσίαση στο Ηλειακό κοινό της Ιστορίας της Μεγαλονήσου αλλά και των τραγικών στιγμών που εβίωσαν οι Έλληνες της Κύπρου και οι Ελλαδίτες Πολεμιστές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974.


ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Μετά από σύντομο χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Πολεμιστών και Τραυματιών Κύπρου 1974 Νομού Ηλείας, κ. Αθανάσιο Δασκόπουλο, οι κύριες ομιλίες αναφέρθηκαν στην Ιστορία της Μεγαλονήσου στο πέρασμα των αιώνων, στην Γεωπολιτική της σημασία, αλλά και στα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα το θέρος του 1974.

Ο δάσκαλος κ. Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην Ιστορία της Κύπρου, με έμφαση στην ελληνική παρουσία από τα πρώτα ιστορικά χρόνια και τους Αχαιούς. Ο Πολιτισμός της νήσου συνδέθηκε με αυτό του υπολοίπου Ελληνισμού, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον πόλεμο προς τους Πέρσες τον 5ο και 4ο αιώνα πΧ. Ακολούθως ο φιλόλογος κ. Παναγιώτης Φύττας αναφέρθηκε στην μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τόσο το πλούσιο σε χαλκό υπέδαφος όσο και η γειτνίαση της με την Μικρά Ασία και την Μέση Ανατολή μετέτρεψαν το νησί σε πεδίο διεθνών αντιπαραθέσεων.
Τέλος, ο φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας  παρουσίασε το πλαίσιο των γεγονότων από το 1960, έτος της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, μέχρι το 1974 και την εισβολή του ¨Αττίλα¨ στην Κύπρο και την συνεχιζόμενη Κατοχή του 38% της νήσου. Πρόκειται, όπως τόνισε, για μία ιστορία εσωτερικών διχασμών και προκλητικών εξωτερικών παιχνιδιών των Ισχυρών της Γης εναντίον του Ελληνισμού και της Κύπρου.
ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΑΧΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΑΤΤΙΛΑ»
Στο κλείσιμο των ομιλιών τον λόγο πήρε ο πολεμιστής του 1974, Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου και του Συνδέσμου Πολεμιστών και Τραυματιών Κύπρου 1974 Νομού Ηλείας κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, που μετέφερε τις προσωπικές του εμπειρίες από τις μάχες στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος και οι δεκάδες Ηλείοι συμπολεμιστές του (όπως στην κατάληψη στο Κιόνελι) και το κλίμα που φανέρωνε την προδοσία που εξυφαινόταν πίσω από τις πλάτες τους. Με δική του παρέμβαση ο  τ. Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κων. Λούρμπας, που έχει τον αδελφό του Δημήτριο αγνοούμενο στα γεγονότα του 1974 και δεύτερο αδελφό δολοφονημένο λόγω της αναζήτησης των Αγνοουμένων, κατέκρινε την απαράδεκτη στάση πολιτικών ανδρών στην Ελλάδα που πρόδωσαν την Κύπρο και ποτέ δεν τιμωρήθηκαν για τα όσα έγιναν τότε και κανείς δεν κλήθηκε σε δίκη.
ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το ¨παρών¨ στην εκδήλωση, πέραν των πολλών Ηλείων που το καλοκαίρι του 1974 αντιμετώπισαν τον «Αττίλα» στην Κύπρο, έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών. Συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν η Βουλευτής Ηλείας κ. Διον. Αυγερινοπούλου, εκ μέρους της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας οι ιερείς π. Νικόλαος Κατσιδήμας και π. Χαράλαμπος Αθανασόπουλος , ο Αρχιμανδρίτης π. Σωφρόνιος από την Ι. Μητρόπολη Μεσσηνίας, ο εκπρόσωπος της 117 ΠΜ Επισμηναγός κ. Άγγελος Δημητρόπουλος, η εκπρόσωπος της ΣΕΤΤΗΛ Ανθυπολοχαγός κ. Αθηνά Μπούζα, ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Κων. Μποσμής, ο τ. Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κων. Λούρμπας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οπλιτών Ν. Ηλείας κ. Δημ. Μιχόπουλος, ο Πρόεδρος των Πολεμιστών Κορέας Ν. Ηλείας κ. Κων. Φάρος, ο τ. Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Λεων. Δημουλιάς, ο Δημ. Σύμβουλος Πύργου κ Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο Πρόεδρος των Αποστράτων Αστυνομίας Ν. Ηλείας κ. Χρήστος Χαλασσοχώρης, ο επικεφαλής της Εθνικής Δράσης Ηλείας κ. Νίκος Ζέζας, ο Ιστορικός και συγγραφέας κ. Βύρων Δάβος, ο δικηγόρος κ. Πάνος Δασιός, ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Γιάννης Γιαννόπουλος κ.ά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι «δεν ξεχνούν» και προσπαθούν να κρατούν τις μνήμες ζωντανές. Ο κόσμος όμως ζητά «άρτο και θέαμα» δεν έχει ιδανικά». Μας έχουν αφιονίσει. Ο «καναπές» και η «αδράνεια» είναι νικητές.
Ντροπή μας.