Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Την Κυριακή ο έλληνας Υπουργός Παιδείας και Θρησκευµάτων, Ανδρέας Λοβέρδος, εκκλησιάστηκε στον Ναό των Παµµεγίστων Ταξιαρχών, στην ιστορική Κοινότητα Μ. Ρεύµατος Βοσπόρου, στη Θεία Λειτουγία στην οποία χοροστάτησε ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος. Στην Κοινοτική Αίθουσα, µετά από παρότρυνση του Πατριάρχου, ο Υπουργός απηύθυνε χαιρετισµό προς τους παρευρεθέντες. Για την προηγουµένη, Σάββατο, ο κ. Λοβέρδος είχε προγραµµατίσει συνάντηση µε εκπαιδευτικούς.

Του Νίκου Μαγγίνα
Θέματα της Ομογενειακής Παιδείας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν στο Φανάρι την Παρασκευή το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Υπουργος Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος Ανδρέας Λοβέρδος. Μέσα σε κλίμα εγκαρδιότητος και συνεργασίας κατά τη συνάντηση ο Υπουργός τόνισε τον σεβασμό και τα αισθήματα αφοσιώσεως που έχει για την Πρωτοθρονη Μεγάλη Εκκλησία καθώς και τη διάθεση της Πολιτείας για ουσιαστική συμβολή στα ζητήματα που την απασχολούν εντός του ελληνικού Κράτους.
Στη συνάντηση παρέστησαν από πλευράς του Πατριαρχείου ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Βαρθολομαίος.  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρουσίασε με θερμούς λόγους τον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως στον Υπουργό σημειώνοντας πως θα αποτελεί το σύνδεσμο μεταξύ του Φαναρίου και των Αθηνών για την εύρυθμη επίλυση των θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τον κ. Λοβέρδο συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου, Γιώργος Καλαντζής, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης,  ο Πρέσβης Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.
Σε δήλωσή του, μετά το τέλος της συναντήσεως τους, ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε τα εξής: «Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει ως ανταπόδοση, γιατί είχα συναντηθεί με τον Παναγιώτατο το καλοκαίρι στην Αθήνα, μα πέραν αυτού που είναι ένα ζήτημα ευγενείας και αγάπης, έχουμε και πάρα πολλά πρακτικά θέματα τα οποία ήδη έχουν λυθεί και μάλιστα παρουσίασα στον Παναγιώτατο για ένα από αυτά, πολύ σημαντικό, που αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μια ρύθμιση η οποία κατατέθηκε στη Βουλή χθες. Είμαστε σε πολύ καλό βηματισμό, εξαιρετικά καλή συνεργασία, πολλή αποδοτική για πάρα πολλά πρακτικά θέματα είτε αυτά αφορούν στο Άγιον Όρος, είτε αυτά αφορούν στην Εκκλησία της Κρήτης είτε αφορούν σε άλλα θέματα τα οποία συζητάμε και με αγάπη βρίσκουμε λύσεις και τις προωθούμε και τις εφαρμόζουμε. Ένας πολιτικός όπως ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος πρέπει να είναι ένας πρακτικός άνθρωπος και επειδή αυτή είναι η δική μου αρχή στους λίγους μήνες που είμαι στο Υπουργείο προσπάθησα και επέλυσα συζητώντας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με το Άγιον Όρος, με την Εκκλησία της Ελλάδος, με την Εκκλησία της Κρήτης, κάνω ειδική αναφορά γιατί τα θέματά της τώρα ρυθμίζονται στη Βουλή, προσπάθησα να δώσω λύσεις σε θέματα που χρόνιζαν και είμαι ευτυχής που ο Παναγιώτατος εκτιμά αυτήν την προσπάθεια, τον ευχαριστώ, τον αγαπώ, τον σέβομαι, τον τιμώ και είμαι συγκινημένος που είμαι εδώ». 
Ακολούθως ο Υπουργός και η συνοδεία του παρακάθησαν στην Πατριαρχική τράπεζα ενώ κατά την παραμονή τους στο Φανάρι προσκύνησαν με πολύ σεβασμό στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.  


Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή Κωνσταντινούπολης 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Λοβέρδος υπεράσπισε στα δικαστήρια τη διαβόητη σαιεντολογία. Επίσης πρωτοστάτησε στη θεσμοθέτηση της λεγόμενης "εικαζόμενης συναίνεσης" για τις μεταμοσχεύσεις.