Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Εκδήλωση στην Φιλαρμονική «Απόλλων» για την μάχη της Κύπρου του 1974

 Οι μνήμες κοντά στον ηρωισμό και την τραγωδία των μαχητών της Κύπρου
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Απόλλων» στον Πύργο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 12 Ιουλίου 2015 από τον Σύνδεσμο Πολεμιστών και Τραυματιών Κύπρου 1974 Νομού Ηλείας η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Ήρωες που πολέμησαν τον εισβολέα ¨Αττίλα¨, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του τ. Δημάρχου Γαστούνης Κώστα Λούρμπα «Η Προδοσία της Κύπρου και εμείς…». 

 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΤΙΧΟΥΣ
Το καλωσόρισμα των παρευρεθέντων στην εκδήλωση έγινε με σύντομη ομιλία από τον  Πρόεδρο της Φιλαρμονικής και του Συνδέσμου Πολεμιστών και Τραυματιών Κύπρου 1974 Νομού Ηλείας κ. Αθανάσιο Δασκόπουλο, που αναφέρθηκε στην παρουσία δεκάδων Ηλείων πολεμιστών στις μάχες στην Κύπρο από τις 20 Ιουλίου 1974 μέχρι τα τέλη του Αυγούστου. Στον αγώνα αυτόν, προσέθεσε ο κ. Δασκόπουλος, κινδύνευσε ο ίδιος πολλές φορές, ενώ είδε νεκρούς συμπολεμιστές του και γύρισε στην Ελλάδα με το αίσθημα της πίκρας για τις προδομένες θυσίες.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού απηύθυνε ο π. Χαράλαμπος Αθανασόπουλος, που απήγγειλε πολύστιχο ποίημα του για τον Ελληνισμό και τους ήρωες της Κύπρου από την εποχή της Ε.Ο.Κ.Α. ως τις μάχες του 1974.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ  ΚΑΙ Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ
Για το βιβλίο του Κώστα Λούρμπα «Η Προδοσία της Κύπρου και εμείς…» μίλησε ο Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αλέξης Καράμπελας, που ανάμεσα στα άλλα επισήμανε : «Μέσα στο βιβλίο ξαναζωντανεύουν ο χορός του θανάτου στα μαρμαρένια αλώνια του Διγενή, οι νέοι ακρίτες χορεύουν τον χορό της ψυχής της ζωής με τον θάνατο. Βασιλεύει από την μια πλευρά το θάρρος και η γενναιότητα και από την άλλη η λιποψυχία των επιτελικών. Μεγαλόπρεπη η αποφασιστικότητα και η προσήλωση στο καθήκον και από την άλλη πλευρά το τείχος της άρνησης. Η ελληνική ψυχή να μάχεται και να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσια και από την άλλη η δειλία των πολικών και των στρατηγών. Η υπερηφάνεια με την πλήρη ταπείνωση».
Την προσωπική του μαρτυρία από την πρώτη μέρα της εισβολής (20 Ιουλίου 1974) στην περιοχή της Κυρήνειας ως Αξιωματικού του Μηχανικού παρουσίασε ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Πανάγος Παναγόπουλος, με καταγωγή από τον Πύργο. Ο κ. Παναγόπουλος μίλησε για τις πράξεις αυτοθυσίας των υπερασπιστών της πρώτης γραμμής στον ¨Αττίλα 1¨, που έρχονταν σε αντιδιαστολή με τις σκόπιμες ή όχι παραλείψεις και την αδράνεια κάποιων Πολιτικών και Στρατιωτικών ηγητόρων σε Ελλάδα και Κύπρο.  Στο πλαίσιο των δύο ομιλιών το μέλος της Θεατρικής Ομάδας Πύργου κ. Νάνσυ Τζανετοπούλου απήγγειλε τρία ποιήματα  του Βύρωνος Δάβου, του Σάκη Γεωργακόπουλου και π. Χαραλάμπου Αθανασόπουλου, προς τιμήν του Ελληνισμού ης Κύπρου.

ΜΙΚΡΗ ΔΕΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στο τέλος της εκδηλώσεως παρατέθηκε μικρή δεξίωση προς τιμήν των Πολεμιστών, των επισήμων  και των πολιτών που συμμετείχαν στην εκδήλωση παρέθεσε ο Σύνδεσμος Πολεμιστών και Τραυματιών Κύπρου 1974(προσφορά των τοπικών οινοποιιών Μυλωνά, Μπριντζίκη και Καράμπελα), όπου υπήρξε και η ευκαιρία συζήτησης επί των γεγονότων του 1974. Παράλληλα διανεμήθηκε δωρεάν σε όλους  η ποιητική συλλογή «Οι Αγχόνες-Στη μνήμη Καραολή και Δημητρίου» του Βύρωνος Δάβου, με ποιήματα που τα είχε γράψει προ 60 ετών στα χρόνια του Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.
Ανάμεσα στους άλλους το ¨παρών¨ έδωσαν παλαιοί Πολεμιστές του 1974, ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ κ. Ιωάννης Ζαφείρης, ο εκπρόσωπος της 117 Πτέρυγα Μάχης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων Κορέας Ν. Ηλείας κ. Κωνστ.  Φάρος, η Υποστράτηγος ε.α. κ. Αργυρώ Φάρου-Καββαθά, ο τ. Δήμαρχος Κρεστένων κ. Παν. Αθανασόπουλος, ο τ. Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κώστας Λούρμπας, ο τ. Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Νίκος Μιχαλόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Νομού Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής,  ο ιστορικός και συγγραφέας κ. Βύρων Δάβος, ο π. Νικόλαος Κατσιδήμας, η επίτιμη Σχολική Σύμβουλος κ. Χαρά Ρόρρη, ο Γραμματέας Συνδέσμου Οπλιτών Ν. Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, το μέλος του ΔΣ της ΕΣ  Ηλείας κ. Σπύρος Γιακουμέλος, ο Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος κ.ά. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: