Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Πώς προσερχόμεθα εις τους Διαλόγους - Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος

Κι έρχομαι τώρα εις το ζήτημα του πώς προσερχόμεθα οι Ορθόδοξοι εις τους Διαλόγους και πώς συμμετέχουμε εις τα διαχριστιανικά Fora. Περιττό είναι να σημειώσω ότι η Ορθόδοξη Θεολογία δεν είναι αυτονομημένη, αλλά είναι η Θεολογία της Εκκλησίας μας. Και όσοι λαϊκοί θεολόγοι παρίστανται εις τους Διαλόγους είναι σύμβουλοι ή εκπρόσωποι Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Επομένως ορθότερο είναι να μιλάμε περί της Θεολογίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Περιττό είναι ακόμη να τονίσω ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία προσεύχεται αδιαλείπτως "υπέρ της των πάντων Ενώσεως" και βιώνει το σκάνδαλο της διαιρέσεως και το αμάρτημα του ότι δεν εφαρμόζουμε οι Χριστιανοί την προσευχή - εντολή του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, ο οποίος απευθυνόμενος εις τον Θεόν και Πατέρα Του είπε πώς μας θέλει: "ίνα πάντες έν ώσιν καθώς συ πάτερ εν εμοί καγώ εν σοι, ίνα και αυτοί έν ημίν έν ώσιν" (Ιωαν. ιζ' 21). Έχομε βαθιά επίγνωση της ευθύνης μας για τη διάσπαση της ενότητας της Εκκλησίας και θέλομε και εργαζόμεθα για την αποκατάσταση της ενότητας αυτής.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ακριβως!
Τελικως αυτη ειναι η ευθυνη που εχουμε προς τους αιρετικους ,να τους αναβαθμιζουμε υποβαθμιζοντας την Ορθοδοξια,ετσι ωστε δια της αναβαθμισης να ανακαλυψουν μιαν ακτινα φωτος [τι φως ομως μπορει να γινει με την αναβαθμιση μιας αιρεσεως;;;]
....η μαλλον ινα ανακαλυψωμεν ημεις συνδιαλεγομενοι επι δεκαετιες ,,,, οτι υστερα απο τοσα ετη , η Ορθοδοξος εκκλησια κατενοησε την ''πλανην της'' προς τους απανταχου αιρετικους και αντιχριστους και να εγκρινει και παλι τα θρησκευτικα τους φρονηματα και ετσι να χαρουν και να μας καλωσορισουν στις συναγωγες και παρασυναγωγες τους !
Διοτι τι ''ινα ωσιν '' πιο ''εν'' απο το οτι αναγνωριστηκαν ως ''εκκλησιες με μυστηρια'';
Ευθυνη απο ευθυνη εχει διαφορα!
Χρονια πολλα στους Ορθοδοξους!