Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ (25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016)


Δηλώσεις της Α.Μ. του Αρχιεπισκοπού Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, επί της ολοκληρώσεως των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου (25 Ιουνίου 2016)
Οι αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θα δικαιώσουν την πραγματοποίησή της, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου. Η Σύνοδος, ύστερα από διαβουλεύσεις έξι ημερών, ενέκρινε έξι θεολογικά κείμενα.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:
«Με τη χαρη του Θεού, προ ολίγου τελειώσαμε όλα τα θέματα που παρουσιάστηκαν στην Αγια και Μεγάλη Σύνοδο. Υπεγράφησαν τα κείμενα και εδιαβάσθη προ ολίγου και το μήνυμα που θα στείλει αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Σίγουρα το έργο δεν ήτο εύκολο. Το ότι έλειπαν και τέσσερεις εκκλησίες μας δυσκόλευε, αλλά το αντιπαρήλθαμε, γιατί η όλη Εκκλησία εκφράζεται με τις σωστές αποφάσεις των εκκλησιών, όσες και εαν είναι. Και μια Σύνοδος δεν ονομάζεται οικουμενική ή μεγάλη σύνοδος από τους πολλούς επισκόπους που έχει, αλλά εκφράζεται ως μεγάλη από τις αποφάσεις τις σωστές που παίρνει η Σύνοδος αυτή. Αρα, δεν είναι η ποσότητα που έχει σχέση, εάν είναι μεγάλη ή μικρή σύνοδος, αλλά από την ορθότητα των αποφάσεων που λαμβάνει εκάστη Σύνοδος χαρακτηρίζεται μεγάλη ή μικρή. Και θέλω να πιστεύω ότι τη Σύνοδό μας αυτήν ήδη τη χαρακτηριζομεν μεγάλη και θα παραμείνει μεγάλη μέσα στην ιστορία, γιατί θέλω να πιστεύω πως οι αποφάσεις που πήραμε είναι σωστές.
Τα μηνύματα που θα δώσουμε διά των Μέσων ενημέρωσης, που είναι πλουραλιστικά, θα σταλούν παντού. Παγκοσμίως. Όχι μόνον στους ορθοδόξους, αλλά και στις άλλες χριστιανικές ομολογίες και εκκλησίες, αλλα ακόμη και στις άλλες θρησκείες, είτε λέγονται μουσουλμάνοι ή βραχμάνοι ή βουδιστές. Τα μηνύματα της Συνόδου αυτής θα πάνε σε όλο τον κόσμο.
Ερώτηση: Και βρέθηκε κι η χρυσή τομή για το τελευταίο θέμα για τις σχέσεις με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο, για το ποιά θα είναι η ονομασία που θα αποδίδεται;
Αρχ. Χρυσόστομος: Όντως το τελευταίο θέμα μας πήρε μιαμισυ μέρα για να το εγκρίνουμε. Υπήρχαν αρκετές δυσκολίες, αλλά ο λόγος και ο αντίλογος έφερε τη χρυσή τομή και, συν Θεώ, ετερειώσαμε προ ολίγου, στην κανονική λήξη της Συνόδου, γι’ αυτό και αξιοποιήσαμε μετά ακόμη μιάμισυ ώρα για τα υπόλοιπα και ετσι τώρα είμαστε εις θέση, το απόγευμα να κάνουμνε τη λήξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Ερώτηση: Ανανεώσατε το ραντεβού σας για κάποια αλλη Μεγάλη και Αγία Σύνοδο ή είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αναμένουμε κάτι τέτοιο;
Αρχ.Χρυσόστομος: Πιστεύω ότι οσάκις υπάρξουν θέματα που πρέπει να απασχολήσουν μια μεγάλη Σύνοδο, με το θάρρος που έχουμε πάρει, δε νομίζω ότι θα δυσκολευθούμε και να κάνουμε άλλα 55 χρόνια, για να φθάσουμε σε μεγάλη Σύνοδο. Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά θέματα που απασχολούν το λαό μας και πρέπει πολύ σύντομα, συν Θεώ, να ξαναγίνει μεγάλη Σύνοδος, ούτως ώστε όσα θέματα δεν προλάβαμε να εξετάσουμε, να τα εξετάσει η Μεγάλη Σύνοδος, την οποίαν βέβαια και πάλι θα την ορίσει η Σύναξις των Προκαθημένων, γιατί οσάκις υπάρχει κάτι που απασχολεί την όλη Εκκλησία, πάντοτε, εν Συνόδω, λαμβάνονται οι αποφάσεις. Δεν αποφασίζει ένας. Αλλά αποφασίζουν οι εκπρόσωποι των τοπικών εκκλησιών, που εκπροσωπούνται κυρίως από τους Προκαθημένους και δυο συμβούλους που παντοτε τους συνοδεύουν.
Ερώτηση: Το αποτέλεσμα ουσιαστικά θεωρείται απολυτα επιτυχές και δικαιώνει τις προσπάθειες για πραγματοποιήση αυτής της Συνόδου;
Αρχ.Χρυσόστομος: Ναι, πιστεύω ότι οι αποφάσεις μας θα δικαιώσουν τη σύγκληση αυτής της Συνόδου και θα δικαιωθούν και από το λαό μας που θα δεχθεί τα μηνύματα, καθώς επίσης, είμαι σίγουρος, ακόμη και από τις θετικές αποψεις των Εκκλησιών που δεν έχουν έρθει. Διότι οι λόγοι που τους έκαναν να μην έρθουν είναι επουσιώδεις. Και θέλω να πιστεύω ότι και αυτοί θα δεχθούν τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου».
Αποστολή-Ρεπορτάζ: Στέλλα Μιχαήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: