Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «Η ΤΥΧΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΛΜΗΡΟΥΣ»

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
«Η ΤΥΧΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΛΜΗΡΟΥΣ»
Το νέο συγγραφικό πόνημα τής Φωτεινής Καζάνη

Τής Σοφίας Καυκοπούλου

Η Φωτεινή Καζάνη, μία δυναμική γυναίκα με ιδιαίτερο ταλέντο στην τέχνη τού γραπτού λόγου, επανέρχεται με το νέο της βιβλίο, με τίτλο: «Η τύχη βοηθάει τούς τολμηρούς». Πρόκειται για το δεύτερο συγγραφικό εγχείρημα τής Αιγιώτισσας συγγραφέως, συζύγου τού γνωστού δικαστικού επιμελητή Δημητρίου Καζάνη και μητέρα τού αγαπητού μας Αλέξανδρου Καζάνη, επίσης δικαστικού επιμελητή και προσφάτως προέδρου των δικ. επιμελητών Δυτικής Ελλάδος.
Το νέο αυτό βιβλίο, κυριολεκτικά …ρουφήξαμε από την πρώτη σελίδα έως και την τελευταία! Και τούτο, διότι πρόκειται για ένα έργο που κρατά τον αναγνώστη προσκολλημένο τόσο έντονα, που δύσκολα κάποιος θα κάνει διάλλειμα στην ανάγνωση.
Η ιστορία επικεντρώνεται στα γεγονότα τού Β’ Παγκοσμίου πολέμου και τού εμφυλίου, όταν η ελληνική κοινωνία προσπαθούσε απεγνωσμένα να ανασάνει έναν αέρα λευτεριάς και να μαζέψει τα συντρίμμια της. Το βιβλίο δεν επικεντρώνεται στα γεγονότα από μόνα τους, αλλά στο πώς βιώνει μια απλή ελληνική οικογένεια, τις συνέπειες αυτών. Πώς οι άνθρωποι γίνονται πιόνια σε ένα παιχνίδι πόνου και τραγικής ειρωνείας.

To σκηνικό φρίκης και πολέμου, δίνεται μέσα από σχήματα λόγου πρωτόγονα, χωρίς καλολογίες ή ωραιοποίηση, με μια αφοπλιστική ειλικρίνεια. Τα πολιτικά λάθη που κόστισαν ζωές, διέλυσαν ανθρώπους, οικογένειες, χωριά, κράτη δεν μπορούν να ξεχαστούν. Οι θυσίες και η πίστη σε μια ουτοπία, εμπλέκονται με μία διακριτική υπόνοια τραγικότητας, μία λεπτή αίσθηση τρυφερότητας και συγκινησιακής φόρτισης.
Χαρακτηριστικές είναι οι επαναλήψεις, που όμως δεν κουράζουν, αλλά προκαλούν τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα την συναισθηματική μνήμη των πρωταγωνιστών και να δημιουργήσει ένα έντονο εσωτερικό υπόβαθρο που τον εισάγει ακριβώς στο επίκεντρο της διήγησης. Με ύφος γλαφυρό, παραστατικό, ιδίως δε οι περιγραφές τής φύσης ξεφεύγουν από την απλή παρουσίαση και επεκτείνονται σε θέρετρο δράσης και συγκρούσεων.
Το έργο, αποτελεί ολόκληρο μία εξύμνηση τού ελληνικού φρονήματος, τής ανιδιοτελούς αγάπης για την πατρίδα, αλλά και τής εφηβικής έξαψης για ανακάλυψη τού κόσμου. Η αποφασιστική προβολή τού θεσμού τής οικογένειας, ως συνδετικό κρίκο και αγαπητική σχέση, δημιουργεί την θαλπωρή και τρυφερότητα που διαπνέει τις σελίδες τού βιβλίου.
Τα παιδιά στην κατοχή και τον εμφύλιο, ήσαν τα μεγαλύτερα θύματα. Αυτά που υπέφεραν περισσότερο, χωρίς μάλιστα να κατανοούν το γιατί, μην μπορώντας να εναντιωθούν. Όμως τι συμβαίνει όταν εκείνα αποφασίζουν να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους; Όπως λέει και ο τίτλος, η τύχη βοηθάει τούς τολμηρούς. Έτσι, χρόνια αργότερα, οι δυστυχισμένοι αλλά αποφασισμένοι άνθρωποι που δεν το έβαλαν κάτω, παρά τις πάμπολλες δυσκολίες, καταφέρνουν να συνδέσουν τις ψηφίδες τής ζωής τους.  Είναι όμως οι ίδιοι; Τί τούς ενώνει και τί τούς χωρίζει πλέον; Πώς μπορούν να κλείσουν οι πληγές; Το αδικοχυμένο αίμα στεγνώνει κάποτε;
Η Φωτεινή Καζάνη, μάς ταξειδεύει στην δίνη ενός πολέμου που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στα κορμιά και τις ψυχές των ανθρώπων. Κυρίως όμως, μάς παρουσιάζει την ψύχρα που φυσούσε στις παιδικές καρδιές και τις έκανε να ματώνουν για πολλά πολλά χρόνια. Το αγκάθι που παραμένει. Η κυρία Καζάνη, εμβαθύνει στην φρικτή ουσία του πολέμου.  Ενός πολέμου που άφησε περισσότερα θύματα απ’ όσα γράφτηκαν στις λίστες αναζήτησης και στα μνήματα. Και εδώ έγκειται η ιδιαιτερότητα τού εν λόγω πονήματος. Στο πώς ο πόλεμος βιώνεται από τα παιδιά και πώς επιδρά μέσα τους.

Ευχόμαστε από καρδιάς στη συγγραφέα, το νέο της βιβλίο να είναι καλοτάξειδο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: