Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΧΩΡΑ ΑΓΡΙΝΟΥ


ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΧΩΡΑ ΑΓΡΙΝΟΥ
  
Εορτάζει και τιμά η Εκκλησία μας τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Ιδιαιτέρως ο Απόστολος Παύλος είναι για την Ελλάδα ο φωτιστής της, ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεν είναι τυχαία η παρουσία του και η ίδρυση των περισσοτέρων εκκλησιαστικών κοινοτήτων στην Ελλάδα από τον φτερωτό Απόστολο πλου μέσα σε λίγα χρόνια και τρεις περιοδείες κατάφερε ένα θαύμα. Ένα θαύμα το οποίο στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας δεν απέδωσε και πολλούς καρπούς. «ἀκουσόμεθά σου καί πάλιν…», ήταν η απάντηση των Αθηναίων στον Άρειο Πάγο όταν ο Παύλος τους μίλησε για την Ανάσταση των νεκρών. Πάρα πολλοί Ναοί στην Ελληνική γη φέρουν το όνομα του Αποστόλου Παύλου και εορτάζουν την μνήμη του.    Με αυτή τη μεγαλοπρέπεια που εκπέμπει η ακτινοβολούσα προσωπικότητα του Αποστόλου των εθνών εορτάζει και ο Ιερός Ναός του Αγίου Αποστόλου Παύλου που βρίσκεται στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου.

   Αφ εσπέρας τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος. Της Ιεράς Ακολουθίας προεξήρχε ο εκ Λεπενούς Αγρινίου έλκων την καταγωγή του και επι τούτου προπσκληθείς Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βασίλειος Παλιούρας, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναχράντου Νέου Ηρακλείου Αττικής και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Αναστασίας Περισσού. Συμμετείχαν και οι Ιερείς, ο αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κατσαούνης, εκ Μεγάλης Χώρας καταγόμενος και επίσης εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Αναστασίας Περισσού, ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Λουκάς, τέως εφημέριος Μεγάλης Χώρας και τώρα εφημέριος στον πολιούχο της πόλεως Αγρινίου Άγιο Χριστοφόρο, ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Πατσιαλός, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Νεαπόλεως, ο αιδεσιμότατος οικονόμος π. Κωνσταντίνος Μπρέσιακας, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Ελαιοφύτου, ο αιδεσιμότατος οικονόμος π. Λάμπρος Τηληγάδας, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Δοκιμίου, ο αιδεσιμολογιώτατος οικονόμος π.  Χρυσοβαλάντης Παπασπύρος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λεπενούς, ο αιδεσιμολογιώτατος οικονόμος π.  Αναστάσιος Σπυρόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Σφήνας, ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καλυβίων, ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Ιωάννης Κολοβός, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξίου Κλεισορευμάτων, ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Σπυρίδων Καπελάκης Αθανασόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σπολάιτας και ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Νικόλαος Τηληγάδας, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σταμνάς.
   Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο π. Βασίλειος αφού ευχαρίστησε το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού για την πρόσκληση και σημείωσε ότι η εορτή του Αποστόλου Παύλου αποτελεί την γενέθλιο ημέρα της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναφέρθηκε σε τρία σημεία από την πυρίπνοο βιοτή και διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου. Αναφέρθηκε στην παρουσία του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα και στην ομιλία που πραγματοποίησε στους κατοίκους των Αθηνών με αφορμή την επιγραφή που είδε ανεβαίνοντας προς τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και ήταν αφιερωμένη στον άγνωστο Θεό. Αναφέρθηκε στην ενότητα που ζητούσε μέσω των ποιμαντικών του επιστολών ο Απόστολος Παύλος να έχουν μεταξύ τους οι εκκλησιαστικές κοινότητες και τέλος αναφέρθηκε και στον μαρτυρικό θάνατο του Αποστόλου Παύλου που απετέλεσε την επισφράγιση της επι γής μαρτυρίας του. Όλα αυτά τα ταύτισε με την ευσέβεια του μικρού ποιμνίου στην τόσο αλλοπρόσαλλη εποχή που ζούμε και τις δυσκολίες που βιώνουμε και ζήτησε από όλους την προσευχή ώστε να επιστρέψουμε στην ηρεμία και στη γαλήνη όσο πιο σύντομα.
   Μετά το τέλος του Εσπερινού ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος στους κεντρικούς δρόμους της κωμοπόλεως και η καθιερωμένη δέηση μετ΄αρτοκλασίας στην κεντρική πλατεία. Ενώ, το βράδυ ακολούθησε στον αύλιο χώρο του Ναού εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από τον πολιτιστικό σύλλογο Αγρινίου «Μερακλήδες», τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «Παλαιόκαστρο» και παιδιά του Σχολείου.
   Με την παρουσία τους τίμησαν την εορτή ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κύριος Βασίλειος Φωτάκης, αντιδήμαρχοι και τοπικοί φορείς καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου που παιάνιζε κατά την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος.
   Ανήμερα της εορτής τελέστηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και με τη συμμετοχή των Ιερέων από την ευρύτερη περιοχή. Ο Ναός του Αποστόλου Παύλου Μεγάλης Χώρας έχει ιστορία και παράδοση, καθώς για πολλά χρόνια στον Ιερό αυτό Ναό εφημέριος ήταν ο μακαριστός π. Ευστράτιος Παπαχρήστος, κατά σάρκα πατήρ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Ο π. Ευστράτιος ήταν ένας ταπεινός λευίτης με πολύ φόβο Θεού αλλά και με υπομονή σε δοκιμασίες που είχε από τον Θεό. Πάρα πολλές φορές μέσω της ακολουθίας του Αγιασμού έσωσε την περιοχή της Μεγάλης Χώρας από πυρκαγιές αλλά και από ανομβρία που επικρατούσε. Σε αυτό τον Ναό βίωσε τις πρώτες του λατρευτικές στιγμές ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας αλλά και ο επίσης αείμνηστος αδελφός του Απόστολος, Ιεροψάλτης και επί χρόνια συντάκτης του Τυπικού της Εκκλησίας της Ελλάδος.
   Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αφού συγκινημένος αναφέρθηκε στον κατά σάρκα πατέρα του, έλαβε αφορμή από τη ρήση του Αποστόλου Παύλου «Πιστεύομεν διό καί λαλοῦμεν» και αναφέρθηκε στον αγώνα που έκανε ο Απόστολος των Εθνών να μεταδώσει Χριστό σε ολόκληρη την οικουμένη. Αναφέρθηκε στις τρεις περιοδείες του, το μαρτυρικό του τέλος, το οποίο ήταν και αποτέλεσμα της βαθύτατης πίστης του. Σημείωσε δε ότι η εποχή μας αναζητά νέους Παύλους για φέρουν και πάλι την ελπίδα στον κόσμο και στην Εκκλησία. Απολογήθηκε για την αδικαιολόγητη τακτική των Ιερέων να μην κηρύττουν Χριστό ενώ με πόνο ψυχής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη νεολαία μας που βρίσκεται εκτός της μητρός Εκκλησίας επιτιμώντας όλους όσους ευθύνονται για την κατηφόρα των νέων και για την υποβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών.
   Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον εφημέριο του Ναού αιδεσιμότατο πρεσβύτερο π. Κοσμά Τσιτσιβό, επισημαίνοντας ότι τα οφφίκια δεν είναι για επίδειξη αλλά τόνωση του ηθικού των Ιερέων που υπηρετούν την μαρτυρική Εκκλησία και για εντατικοποίηση του ποιμαντικού τους έργου. Ο π. Κοσμάς είναι γόνος πολύτεκνης και ιερατικής οικογένειας (με πατέρα ιερέα, τον αιδεσιμότατο π. Ευστάθιο Τσιστιβό, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ποταμούλας Παρακαμπυλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, αδελφό Ιερέα, τον αιδεσιμότατο π. Ευστράτιο Τσιτσιβό, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Ρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και γαμπρό Ιερέα τον αιδεσιμότατο π. Δημήτριο Κονδύλη, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Θωμά Αγρινίου), χειροτονήθηκε και υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών, στον Πολιούχο της Πάτρας Άγιο Ανδρέα και ως Διάκονος του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου Βαληνδρά. Ήλθε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας άμα τη εκλογή του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Κοσμά και ασκεί αθόρυβο ποιμαντικό έργο στην ενορία της Μεγάλης Χώρας στα 10  περίπου χρόνια που με τη χάρη του Θεού διακονεί.
    Tα ιερά αναλόγια κόσμησαν και απέδωσαν του ύμνους της εορτής ο Πρωτοψάλτης του Ναού και πρόεδρος του συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», κύριος Λεωνίδας Γαρουφαλής και ο Λαμπαδάριος του Ναού κύριος Ιωάννης Κατσαούνης με τη συμμετοχή μελών του συλλόγου και άλλων Ιεροψαλτών από την περιοχή του Αγρινίου.
   Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο μετά την Θεία Λειτουργία δεξιώθηκε όλους τους παρισταμένους στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου της ενορίας.

   Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την τέλεση της Ιεράς Παρακλήσεως προς τον Απόστολο Παύλο σήμερα το απόγευμα στην οποία θα ψάλλει η χορωδία γυναικών της Μεγάλης Χώρας «η Αγία Σκέπη», υπό την διεύθυνση της μουσικοδιδασκάλου κυρίας Χρυσούλας Τσακαρδάνου. 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χάρηκα που είδα τον π. Κοσμά. Τον απολαμβάναμε στο Άξιο Εστί στην Πάτρα. Τώρα που τον είδα στην φωτογραφία τον αναγνώρισα. Καλός ιερέας. Είναι άξιος της τιμής που του έκανε ο Μητροπολίτης του.