Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Στην εκδήλωση της κοπής της Βασιλόπιττας στο Βουπράσιο Ομιλία για την διαχρονική σχέση της Παναγίας με το Γένος των Ελλήνων

Εκδήλωση αφιερωμένη στην εδώ και 2000 έτη σύνδεση του Ελληνισμού με την Θεοτόκο, μέσα από πλήθος ιστορικών και λατρευτικών στοιχείων, έγινε το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιανουαρίου 2018 στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Βουπρασίου Βάρδας.  Την εκδήλωση προλόγισε ο εφημέριος του Ναού π. Θρασύβουλος Αλεξόπουλος, που παρουσίασε και τον ομιλητή. Ομιλητής ήταν ο καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας, που ανέπτυξε το θέμα «Η σύνδεση της Παναγίας με το Γένος των Ελλήνων».


Σε αυτήν παρουσίασε την σύνδεση της Θεοτόκου με τον χώρο του Ελληνισμού, από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, με κορύφωση την Βυζαντινή περίοδο, οπότε και η Παναγία γίνεται η Υπέρμαχος Στρατηγός της Κωνσταντινουπόλεως.
Αλλά και στα δύσκολα της Τουρκοκρατίας κοντά της έβρισκαν παρηγοριά οι σκλάβοι Έλληνες Ορθόδοξοι και από αυτήν άντλησαν θάρρος για να αποτινάξουν το σκοτάδι της δουλείας και να ελευθερωθούν. Μέχρι και τις πολεμικές περιπέτειες των ετών του 1940 και του 1974 η Θεοτόκος στάθηκε κοντά στον αγωνιζόμενο Ελληνισμό. Μετά το πέρας της ομιλίας η Ενορία έκοψε την παραδεισιακή βασιλόπιττα, με την κυρία Θεοδώρα Αποστολόπουλου να είναι η τυχερή του φλουριού. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση με γλυκά που ετοίμασαν οι κάτοικοι της περιοχής σε όλους τους παρευρισκομένους. Ανάμεσα στους άλλους το παρών έδωσαν οι εφημέριοι της περιοχής, ο συγγραφέας και δάσκαλος κ. Βασίλειος Καραβούλιας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βάρδας κ. Χρήστος Ρετουνιώτης, η ποιήτρια και δασκάλα κ.  Δέσποινα Παπαδάτου-Καραβούλια κ.ά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: