Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ !... - Βασ. Π. Καυκόπουλου

ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ !...
* Αφιερωμένο στην πρόσφατη δίκη Αμβροσίου
και στους ήρωες του 1821 ! 
Του  Βασ. Π. Καυκόπουλου

          Αυτά που ζούμε τον τελευταίο καιρό, Φίλες και Φίλοι μου, είναι πράγματι τραγικά ! Αυτά, που βιώνουμε οι σύγχρονοι Έλληνες δεν έχουν προηγούμενο ! Ζούμε, οι νεοέλληνες, την πιο βαθειά, την πιο οδυνηρή, την πιο επικίνδυνη, ίσως, κρίση ταυτότητας … Λες και υπάρχει – μπορεί και να υπάρχη – κάποιο ύπουλο σχέδιο το οποίο με δόλιο τρόπο, σαν σατανική μεθόδευση έχει υπεισέλθει στα μυαλά μας στρέφοντας τον έναν Έλληνα εναντίον του άλλου ! Και δεν υπερβάλλω καθόλου, αφ’ ου σε τίποτα πια δε μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας …
          Στο πλαίσιο, λοιπόν, του τραγικού μας καταντήματος αυτονόητα πράγματα, αυτονόητες έννοιες τίθενται υπό αμφισβήτηση ! Ιερά και Όσια προσβάλλονται δίχως ντροπή ! Διαχρονικές αξίες, οι οποίες εγαλούχησαν γενιές και γενιές ποδοπατούνται !
Θεσμοί, που στύλωσαν την εθνική μας υπόσταση αποκαθηλώνονται, πολλές φορές κι από τους ίδιους τους … κατόχους τους ! Εκπαιδευτικοί, επίορκοι του έργου τους οι πιο πολλοί, στέκονται μακρυά από τη διδασκαλία του ήθους και παίζουν με το θράσος ! Πολιτικοί – αχ, αυτοί οι πολιτικοί ! – σύγχρονοι … Παυσανίες, που περιφέρουν τη ρηχότητά τους με περισσή αναίδεια, έτοιμοι να δώσουν τα άγια τοις κυσί !
          Φίλες και Φίλοι, εξανίσταμαι ως ο ελάχιστος όλων, όταν βλέπω φερ’ ειπείν την εκπομπή της Ε.Ρ.Τ. «δεύτερη ματιά» να κρίνη, να επικρίνη και να κατακρίνη τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο τόσο επιδερμικά μα και τόσο φασιστικά … Μα, οι κυρίες και ο κ. Καψώχας με τις παρεμβάσεις του, γιατί καταπιάνονται με θέματα που δεν τα γνωρίζουν ;  Δήλα δη, θέλουν να μας πείσουν πως οι κίναιδοι είναι φυσιολογικοί ; Γιατί, άραγε, οι αρχαίοι εδημιούργησαν την λέξη από το κινώ την αιδώ (= την ντροπή) ; Είναι λάθος ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, όταν τον λόγο του τον βασίζει επάνω στον αθάνατο λόγο της Εκκλησίας; Θέλουν να μας πείσουν οι καλοπληρωμένοι δημοσιογραφίσκοι, οι δήθεν της αριστεράς και της προόδου, ότι η όποια διαστροφή είναι φυσιολογική κατάστασις κι εν ονόματι των … ανθρωπίνων δικαιωμάτων η διαστροφή πρέπει να υπερέχη του ηθικού νόμου ; Εκείνου, δήλα δη, του νόμου που θεσμοθέτησε ο Δημιουργός ; Είναι, σα να λέμε, ότι αντί στο αυτοκίνητό μου να ρίξω βενζίνη (ή πετρέλαιο ή αέριο) να υποστηρίζω ξεδιάντροπα ότι καίει … πλανηδούρι !!!
          Ξέρετε, Φίλες και Φίλοι, η γνήσια αριστερά δεν είναι η ισοπέδωση των πάντων. Η γνήσια αριστερά είχε δίπλα στον Άρη (Θανάση Κλάρα) έναν πατέρα Ανυπόμονο ! Η γνήσια αριστερά, στο πρόσωπο του Χαρίλαου Φλωράκη, εξομολογήθηκε στον π. Αθανάσιο τον Σιμωνοπετρίτη ! Η γνήσια αριστερά, μ’ όλα τα τυχόν λάθη της, είχε ήθος και κάλλος ! Η γνήσια αριστερά άνδρωσε ένα Μίκη Θεοδωράκη, πατριώτη κι όχι προδότη ! Στη γνήσια αριστερά – κατά την άποψή μου την ταπεινή – ακουμπά η Ρωμηοσύνη όπως την περιγράφει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος ! Όμως, αυτοί που σήμερα στο κουβέρνο τιμονίζουν δεν έχουν καμμιά σχέση μ’ αυτή την αριστερά. Αυτοί, είναι άγευστοι, άοσμοι, άχρωμοι, αχώνευτοι και χύμα δολιοφθορείς του ωραίου, του καλού καγαθού.
          Είναι εθνομηδενιστές και καταστροφείς της ανθρώπινης αξίας, του ανθρώπινου προσώπου ! Για τούτο καταντούν Χριστομάχοι !
          Φίλες και Φίλοι, λυπάμαι πολύ που οι δάσκαλοι και καθηγητές δεν αντιστάθηκαν στα κελεύσματα του Υπουργείου Α-Παιδείας ως προς τις έμφυλες ταυτότητες. Για τ’ Όνομα του Θεού, να μεγαλώνης ένα αγόρι και, ξαφνικά, στα δεκάξι του να σου πη «θέλω να γίνω κορίτσι» και τανάπαλιν ! Φρικτά πράγματα, για φρικτούς ανθρώπους σε σφαίρες εκτρωματικές με ανίερες διαδρομές και αρρωστημένες καταστάσεις …
           Πέσανε, λοιπόν, στον Αμβρόσιο τα αρπαχτικά, τα μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά να ξεσκίσουν τον άρραφο χιτώνα της ψυχής μας
          Υπήρξα, ως γνωστόν, συνεργάτης του Μητροπολίτη Αμβρόσιου για δέκα ολόκληρα χρόνια. Και μάλιστα στενότατος. Γνωρίζω τον άνδρα : ηθικός, τίμιος, με καρδιά μικρού παιδιού, γνήσιος πατριώτης και αληθινός Χριστιανός! Τα Μ.Μ.Ε. του έχουν αλλοιώσει τον αληθινό χαρακτήρα. Έχω άποψη για τον σπουδαίου διαμετρήματος αυτόν εκκλησιαστικόν άνδρα. Μακάρι νάχαμε κι άλλους Αμβρόσιους !
          Φίλες και Φίλοι, εκείνος που ήρθε στον κόσμο, για να μη διασαλεύση τίποτε, δεν του αξίζει ο σεβασμός μας ούτε η υπομονή μας !                                                   (Reneè Dymont)                 
          Ναι, δεν αξίζει την υπομονή μας ο ΥΠ-ΕΞ κ. Ν. Κοτζιάς όταν βάζει στο τραπέζι την λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Μα, κι οι οίκοι ανοχής σέβονται την δική τους ιστορία, εμείς δεν θα σεβασθούμε την αληθινή ιστορία του λαού μας ;
          Κι από την άλλη, φέραμε στην πατρίδα μας τον σουλτάνο Ρ. Τ. Ερντογάν, τον τραπεζώσαμε, τον κανακέψαμε κι εκείνος ανοικτά απειλεί την εδαφική μας ακεραιότητα. Μήπως, θα ήταν χρήσιμο να φέρουμε τον … Κιμ της Β. Κορέας να τρίξη λίγο τα δόντια στον εξ ανατολών γείτονα ; Είμαστε, ωρέ, απόγονοι ηρώων και αγίων και δεχόμαστε, νύχτα-μέρα να μας πιάνη τον π....ό ο σουλτανίσκος ; Είμαστε απόγονοι αγωνιστών και δεν απαιτούμε να φύγουμε από τις προστυχο-λυκοσυμμαχίες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ ; Διότι, αυτές ευθύνονται για όλα τα δεινά του τόπου μας … Δικαιώνεται, Φίλες και Φίλοι, μέρα με τη μέρα ο αγνός πατριώτης Στ. Παπαθεμελής, ο δικός μας συνεπής και τίμιος πολιτικός άνδρας Νικ. Νικολόπουλος και όσοι δακρύζουν ακόμη γι’ αυτήν την δόλια την πατρίδα !
          Ακόμη, την έπεσαν οι άθλιοι, δήθεν προοδευτικοί, στον τρανό μέγα Μίκη Θεοδωράκη. Στον άνθρωπο, που προσκυνούσε ο Φιντέλ Κάστρο, ο Νέλσων Μαντέλλα κι ολόκληρη η παγκόσμια διανόηση και τα όπου γης λεύτερα πνεύματα ! Και τι δεν είπαν για τον Μίκη οι ξενοκουμπάκηδες, οι έστω δίχως γραββάτα σύγχρονοι κυβερνοπατέρες …
          Ελλάδα μου, πως κατήντησες      
                             «τ’ αγγειά σου γινήκαν θυμιατά /
                             και τα σκατά λιβάνι /
                             οι γύφτοι γίναν δήμαρχοι /
                             κι οι κλέφτες καπετάνιοι …»,
όπως έγραφε ο Γεώργιος Σουρής.
          Ελλάδα μου, πόσο δίκηο έχει ο επιφανής νεοέλληνας και πνευματικός ταγός, πολύτιμος φίλος κ. Στ. Σκαρπέλλος όταν υποστηρίζη, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι πρέπει να δεθούμε στο κούτσουρον της Ι. Μονής Αγ. Θεοδώρων Αροανίας επί 10ήμερον προς ίασιν ψυχής τε και σώματος !
          Ο σπουδαίος ψάλτης και αγροτοσυνεταιριστής μακαρίτης πατέρας μου μού έλεγε πολλές ρήσεις, πολλές παροιμίες, πολλά, πάμπολλα γνωμικά. Ήταν εκείνος, που μ’ έμαθε να εμπιστεύωμαι τους ανθρώπους, αλλά να βλέπω και πίσω από τη … μαρκίζα !
          Μολαταύτα, είναι αδήριτη ανάγκη, το ταχύτερο, να συνεννοηθούμε, να συνομιλήσουμε οι νεοέλληνες, προκειμένου να βρούμε κοινό βηματισμό. Αλλιώς, θα μας φάη η μαρμάγκα
          Ας παραδειγματισθούμε, από τα λόγια του κορυφαίου θεατρανθρώπου μας Κώστα Καζάκου, που μιλά για πατρίδα, οικογένεια, θρησκεία
          Επί τέλους, θ’ αφήσωμε τις φυγόκεντρες δυνάμεις να μας θρυμματίσουν και να μας αφανίσουν ;
          Ας καταλήξω το δοκίμιο αυτό, Φίλες και Φίλοι μου, με τον Γιάννη Ρίτσο :
               Να μπαίνεις στην καρδιά του ωκεανού … /
               Στο αστείρευτο άσμα των νυχτερινών κυμάτων ! /
               Ενώ, ο Θεός, από τα ύψη της μεγάλης ερημιάς του, /
               λιθοβολεί την τόλμη μας με όνειρα λαμπρά !... /   
          Ας … λιθοβολήσωμε, λοιπόν, κι εμείς το μέλλον της πατρίδας μας με την αγάπη μας, τις όμορφες παραδόσεις μας, τη φιλοκαλία μας, τα ήθη και πατροπαράδοτα σεβάσματά μας. Ας κοιτάξωμε, για λίγο – και εν όψει της 25ης Μαρτίου 1821 – τα τρανά αναστήματα της ιστορικής μας πορείας κι όχι τ’ αποβράσματα LBGT άτομα (ή ξεφτιλισμένα άτομα, πάλι κατά τον μακαρίτη τον πατέρα μου).
          ΖΗΤΩ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 !...     


16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελλάδα μου, πού κατάντησες... Τα παιδιά σου, ή, τέλος πάντων, κάποια παιδιά σου, να εγκωμιάζουν και να ηρωοποιούν ένα ανίερο επίσκοπο που υποτίθεται ότι ίσταται εις τύπον και τόπον του πράου και μακρόθυμου Χριστού, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύει κατάρες δεξιά κι αριστερά και επευλογεί "τα παιδιά με τα μαύρα", αυτά που νοσταλγούν και εξυμνούν τον Χίτλερ, τον Άιχμαν και τον Ρούντολφ Ες!

Θυμηδία προξενεί και το λιβάνισμα του αρθρογράφου στη "γνήσια αριστερά" του σαδιστή εκδοροσφαγέα Άρη Βελουχιώτη, θυμίζοντας κάποιους δεξιούληδες που δε χάνουν ευκαιρία να διακηρύττουν ότι "τιμούν τους αγώνες της αριστεράς"... Θόλωση νοός και πλήρης σύγχυση κριτηρίων. Κρίμα.

Ανώνυμος είπε...

Εὑρισκόμουν στήν Μυτιλήνη ὅταν πληροφορήθηκα τή νέα ἀήθη ἐπίθεση στό πρόσωπο μου, ἀπό τόν Καλαβρύτων Ἀμβρόσιο!

Ὁ Μητροπολίτης Καλαβρύτων Ἀμβρόσιος θέλησε νά ὁλοκληρώσει τήν πνευματική του προετοιμασία ἐν ὄψει τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς ἐκτοξεύοντας μιά δεινή καί συνειδητή συκοφαντία ἐναντίον ἑνός ἐπισκόπου, τοῦ Μητροπολίτου Σιατίστης Παύλου, μέ τό σχόλιο «Τι κρίμα! Ένας Μητροπολίτης ὑπερασπιστής των Gays!» ἐξ αἰτίας τοῦ γεγονότος ὅτι κάποιος ἤ κάποια δικηγόρος χρησιμοποίησε κείμενα μου εἰς τήν ἐναντίον του δίκη.

Δέν ξέρω ποιά κείμενα μου χρησιμοποιήθηκαν, ἀλλά δέν ὑπάρχει οὔτε ἕνα πού νά ὑπερασπίζεται τήν ὁμοφυλοφιλία καί τούς ὁμοφυλόφιλους.

Ὑπάρχει βέβαια κείμενό μου πού καταδικάζει ἀνεπιφύλακτα τή χρησιμοποίηση τῆς λέξης «φτῦστε τους» ἐκ μέρους τοῦ Μητροπολίτου Καλαβρύτων, εἴτε αὐτή ἀφορᾶ τούς ὁμοφυλόφιλους, εἴτε τούς πολιτικούς, πού ἀπετἐλεσε καί τήν αἰχμή τῆς ὑπερασπιστικῆς του γραμμῆς.

Αὐτή ἡ διαφοροποίηση δέν σημαίνει ἐκ μέρους μου ἀποδοχή τῆς ὁμοφυλοφιλίας, οὔτε ἔγκριση τῆς ὁμοφυλοφιλικῆς ζωῆς, ἀλλά ἀπόρριψη τῆς δικῆς του ὕβρεως.

Ὁ λαός τοῦ Θεοῦ γνωρίζει τίς ἀπόψεις μου ἀπό κείμενα καί ὁμιλίες μου καί δέν περίμενε τόν Καλαβρύτων νά μάθει.

Γνωρίζει πάρα πολύ καλά καί ὁ ἴδιος ὁ Καλαβρύτων ποιές εἶναι οἱ θέσεις μου καί γι’αὐτό ὀνόμασα τόν ἰσχυρισμό του «δεινή» καί τώρα προσθέτω «και ἄνανδρη συκοφαντία».

Βέβαια εἶναι ὁ ἄνθρωπος πού δέν ξεχνάει ποτέ κάθε διαφωνία μέ τίς ἀπόψεις του καί ψάχνει εὐκαιρίες γιά νά κακουργήσει ἐναντίον παντός διαφωνοῦντος μέ αὐτόν.

Πάντοτε ὁ Καλαβρύτων Ἀμβρόσιος γιά νά ἐξουδετερώσει τήν ἐναντίον του κριτική ἐπικαλεῖται τά χρόνια τῆς Ἀρχιερατείας του καί τῆς ἡλικίας του.

Ἄς τοῦ θυμίσω ὅμως τόν λόγο τῆς Ἁγίας Γραφῆς: «γῆρας τίμιον οὐ τό πολυχρόνιον, οὐδέ ἀριθμῷ ἐτῶν μεμέτρηται. Πολιά ἐστί σύνεσις ἀνθρώποις καί ἡλικία γήρως βίος ἀκηλίδωτος».

Ἡ κακία καί ἡ συκοφαντία δέν συμβαδίζουν μέ τήν σύνεση καί τήν καθαρή ζωή.

Ἀντιλαμβάνομαι ὅτι θά προσπαθήσει ἀντί νά ζητήσει ἔλεος ἀπό τόν Θεό διά τήν δεινή ἁμαρτία τῆς συκοφαντίας, -ἐγώ τόν ἔχω πρό πολλοῦ καταλάβει καί συγχωρήσει, ἀλλά μπορεῖ ποτέ ἕνας ἀλάθητος νά ζητήσει ἔλεος,- θά ἐπιχειρήσει μέ τά γνωστά δικολαβίστικα τερτίπια του νά ἀπαντήσει.

Ἁπλά δέν θά τόν ἀκολουθήσω.

Ανώνυμος είπε...

Βράδυ Μ. Παρασκευής πρόπερσι, κατά την περιφορά του Επιταφίου και ο κ. Αμβρόσιος εξαπολύει τις κατάρες του προς τους αθέους που ωργάνωσαν τα ειρωνικά γλέντια κρεωφαγίας, τη μέρα εκείνη...

Δεν είχαν καλά καλά συμπληρωθή 24 ώρες από την Ακολουθία των Παθών, όπου, μεταξύ άλλων, ακούστηκαν και τα εξής αξιοπρόσεκτα (Δοξαστικό των Αποστίχων του Όρθρου, μετά το 11ο Ευαγγέλιο):

"Κύριε, ἀναβαίνοντός σου ἐν τῷ σταυρῷ,
φόβος καὶ τρόμος ἐπέπεσε τῇ Κτίσει,
καὶ τὴν γῆν μὲν ἑκώλυες καταπιεῖν τοὺς σταυροῦντάς σε,
τῷ δὲ ᾍδῃ ἐπέτρεπες ἀναπέμπειν τοὺς δεσμίους
εἰς ἀναγέννησιν βροτῶν.
Κριτὰ ζώντων καὶ νεκρῶν,
ζωὴν ἦλθες παρασχεῖν καὶ οὐ θάνατον,
φιλάνθρωπε δόξα σοι".

Αναρωτιέμαι: επιτέλους, πάνω από 70-75 συναπτά έτη εντός της Εκκλησίας, όταν ψάλλεται το τροπάριο αυτό ο Αμβρόσιος έχει τα ώτα του κλειστά; Αν αυτό το αποκλείσουμε, δεν μένει παρά να συμπεράνουμε ότι "ο δε ανεκδιήγητος Αμβρόσιος ουκ ηβουλήθη συνιέναι".

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Καυκόπουλε. Λες αλήθειες τις οποίες πάντα θα πολεμούν όσοι επιθυμούν να επιβάλουν την άποψή τους. Δυστυχώς η Τηλεόραση οποία και να είναι κρατική (δημόσια την λένε!!) ή ιδιωτική προωθεί συμφέροντα. Τώρα πολεμούν τον Αμβρόσιο. Παίρνουν μαζί τους και κάτι ξέμπαρκους κουλτουριάρηδες και λένε ότι τους κατέβει. Ευτυχώς που σε εποχή που πολλοί έχουν πάρει το τρελό νερό υπάρχουν αγωνιστές που τολμούν να εναντιωθούνε στο ρεύμα της παρακμής που ενσυνείδητα προωθούν τα ΜΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Να προσέχει ο Καλαβρύτων διότι τον έχουν βάλει στο στόχαστρο οι προοδευτικές οπισθοδρομικές δυνάμεις που ποθούν μια Ελλάδα με τα πάθη της εποχής προ Χριστού. Να προσέχει και να μην τολμήσει να παραιτηθεί διότι τότε θα παύσει η φωνή του να μετράει. Μέχρι θανάτου να παραμείνει Μητροπολίτης και ποτέ πρώην.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί μου, στην Εκκλησία είναι χρήσιμες όλες οι φωνές, ακόμη και του Καλαβρύτων! Κάποιος πρέπει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Δυστυχώς πολλοί Ιεράρχες για πολιτικούς λόγους σιωπούν. Αυτό δεν είναι Εκκλησία είναι πολιτικό γραφείο μητροπόλεων ή κάτι άλλο!
Ο κ. Καυκόπουλος λέει αλήθειες!!

Ανώνυμος είπε...

Πονάνε τα λόγια του Αμβρόσιου και γιαυτό οι φασιστικές δημοκρατικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει να του πετούν λάσπη από την κυβερνητική τηλεόραση και τα φερέφωνά τους. Να γίνει αντεπίθεση με θέσεις όπως αυτές του κ. Καυκόπουλου που δεν φοβάται να υπερασπιστεί το δίκαιο και την αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον κ. Καυκόπουλο!!

Ανώνυμος είπε...

Πόσο σημαντικό είναι το Ευαγγέλιο για τον κ. Αμβρόσιο Λενή;

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=948721961954452&id=100004499701107

Ανώνυμος είπε...

Ο Αμβρόσιος είναι υπερβολικός αλλά αληθινός. Τολμάει να πάει κόντρα στους ανήθικους νόμους που νομοθετούν μην πω ποιοι. Είναι η φωνή μας.

Ανώνυμος είπε...

Προς 12:29 μ.μ.
Συλλυπητήρια στον κ. Καυκόπουλο και τους λοιπούς λιβανιστάδες ενός επισκόπου (;) με δημόσιο λόγο κραυγαλέα και προκλητικά αντι-ευαγγελικό ("θα τους σκότωνα, αν δεν το απαγόρευε ο νόμος!!!")

Ανώνυμος είπε...

Όταν ο άλλος φώναζε από το βήμα της βουλής των Ελλήνων το ανώμαλο «στα τέσσερα» κανένας από τα δημοσιογραφικά φερέφωνα του Μαξίμου της κρατικής τηλεόρασης που τους πληρώνει ο λαός μέσο φορολογίας δεν τόλμησαν να πουν λέξη. Τους πειράζει ο Αμβρόσιος και η αθώωση από την δικαιοσύνη. Και τόλμησε ο υπουργός δικαιοσύνης να ζητήσει τα πρακτικά της δίκης. Αυτή είναι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Χειρότερα από τον γείτονα σουλτάνο.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Καυκόπουλε αν και είσαι αριστερός υποστηρίζεις την αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Τον Αμβρόσιο γενικά δεν τον πάω αλλά όταν τους τα λέει τσουβαλάτα τότε λέω ότι αξίζει πολλά. Είδα σε κάποιο σχόλιο κάποιον που του λέει να μην παραιτηθεί από Μητροπολίτης του το λέω και εγώ. Πρέπει να καθίσει και να τους χορέψει στο ταψί όλους αυτούς που θα μας τρελάνουν αν κάποιος δεν τους σταματήσει.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αμβρόσιος έχει το θάρρος τής γνώμης του! Ακόμα και να μη συμφωνώ σε όλα, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν φωνές σαν τη δική του μέσα στην Εκλησία. Μη χαζολογούμε συνεχώς λέγοντας ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και οι Άγιοι ήσαν πράοι και δέχονταν τα πάντα αναντίρρητα. Ακόμη και ο ίδιος ο Χριστός, όταν χρειάστηκε, εκδίωξε τούς εμπόρους από τον Οίκο τού Πατρός του. Υπάρχουν κι άλλες αρετές εκτός από την αγάπη και την πραότητα. Υπάρχει επίσης η σωφροσύνη και η διάκριση. Ας τα πει λοιπόν κάποιος (εν προκειμένω ο Αμβρόσιος) τα πράγματα όπως είναι. Πίσω από το δάχτυλό μας θα κρυβόμαστε;

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟΝ ΒΛΕΠΑΜΕ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΟΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟ
ΘΑ ΜΙΛΑΓΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΝ ΟΙ ΑΝΩΜΑΛΟΙ