Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Μνήμη του Αποστόλου Βαρνάβα, Ιδρυτή και Προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου (11 Ιουνίου)


Σήμερα, 11 Ιουνίου, η Εκκλησία της νήσου μας πανηγυρίζει τη μνήμη του Ιδρυτή, Προστάτη και Πολιούχου της, Αποστόλου Βαρνάβα, του «υιού της Παρακλήσεως». Επίσης, σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Αποστόλου Βαρθολομαίου, από τον κύκλο των δώδεκα μαθητών και του Οσίου Βαρνάβα, που ασκήτευσε στη Βάσα Κοιλανίου.
Ο Βαρνάβας ήταν Ιουδαίος Λευίτης από την Κύπρο. Βασικός συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου, κήρυξε το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, την Αντιόχεια, τη Ρώμη, την Αλεξάνδρεια και τη γενέτειρά του Κύπρο το έτος 45 μ.Χ. Στη Σαλαμίνα, λιθοβολήθηκε από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι στη συνέχεια τον έκαψαν, το έτος 58 μ.Χ.
Ο Απόστολος Βαρνάβας υπήρξε μεγάλη και ένδοξη εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που διακρίθηκε για τη φλογερή του πίστη και για την ικανότητα του στο κήρυγμα του θείου λόγου.
Παλαιά παράδοση αναφέρει ότι ο Βαρνάβας ενταφιάσθηκε με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο στο στήθος, το οποίο και είχε αντιγράψει με τα χέρια του και το οποίο προσπάθησε να κάνει γνωστό «πάση τη κτίσει».
Στο πρόσωπο και το αποστολικό κύρος του Απ. Βαρνάβα στηρίζεται το Αυτοκέφαλο και αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας της Κύπρου, και τούτο διότι πρώτο και κύριο έργο της παρουσίας του στο νησί ήταν η χειροτονία κατά τόπους επισκόπων και πρεσβυτέρων, αφού το κήρυγμα του Ευαγγελίου έφθασε στο νησί μας ενωρίτερα, μετά το πανίερο γεγονός της Πεντηκοστής και το διασκορπισμό των χριστιανών μετά το μαρτύριο του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου.
Τιμή και ευλογία απέραντη για όλους μας, αλλά και ευθύνη απέναντι στην ιστορία της πατρίδας μας και την Οικουμενική Ορθόδοξο Εκκλησία.
Και οι δυο Απόστολοι, τόσο ο Βαρνάβας όσο και ο Βαρθολομαίος, που επίσης εορτάζουμε σήμερα, συνέβαλαν κατά τον καλύτερο τρόπο στην εκπλήρωση της προφητείας του Κυρίου, ότι «εις πάντα τα έθνη δει πρώτον κηρυχθήναι το ευαγγέλιον». Δηλαδή, πρέπει σε όλα τα έθνη, σύμφωνα με το θείο σχέδιο, να κηρυχθεί προηγουμένως το Ευαγγέλιο, για να είναι το κήρυγμα αυτό έλεγχος για εκείνους που δε θα πιστέψουν.
«Τὸν Ἀπόστολον πάντες ἀνευφημήσωμεν, ὡς αὐτόπτην τοῦ Λόγου (τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ) καὶ θεῖον κήρυκα, καὶ ἐθνῶν πνευματικόν σαγηνευτὴν ὡς ἀληθῶς· ὅτι προσήγαγεν ἡμᾶς, εἰς ἐπίγνωσιν Χριστοῦ, Βαρνάβας ὁ Θεηγόρος, ὁ μέγας ἡμῶν προστάτης, καὶ νῦν πρεσβεύει ἐλεηθῆναι ἡμᾶς».
Ας προσευχηθούμε όλοι, να αξιωθούμε σύντομα της μεγάλης χαράς να τιμήσουμε πανηγυρικά τον Απόστολο Βαρνάβα, τόσο στον τάφο του, όσο και στη Σταυροπηγιακή Μονή του στη Σαλαμίνα, ως προσκυνητές και ελευθερωτές, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, και τις πρεσβείες του «υιού της Παρακλήσεως».
Πανηγυρίζουν οι Ναοί επονόματι του Αποστόλου Βαρνάβα, όπως στη Δασούπολη, στην Πάφο, στην Κοκκινοτριμιθιά, στη Λάρνακα, στη Δερύνεια, το Ζύγι. Σύντομα να αξιωθούμε να τιμήσουμε τον Απόστολο στον υπό ανέγερση νέο Καθεδρικό Ναό στην αυλή της Αρχιεπισκοπής.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: