Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΧΩΡΑ ΑΓΡΙΝΟΥ


ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΧΩΡΑ ΑΓΡΙΝΟΥ
   Εορτάζει και τιμά η Εκκλησία μας τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Ιδιαιτέρως ο Απόστολος Παύλος είναι για την Ελλάδα ο φωτιστής της, ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ενότητα επιζητούσε ο Απόστολος Παύλος, μία εννότητα που επισήμαινε μέσω των ποιμαντικών του επιστολών να έχουν μεταξύ τους οι εκκλησιαστικές κοινότητες Πάρα πολλοί Ναοί στην Ελληνική γη φέρουν το όνομα του Αποστόλου Παύλου και εορτάζουν την μνήμη του.
    Με αυτή τη μεγαλοπρέπεια που εκπέμπει η ακτινοβολούσα προσωπικότητα του Αποστόλου των εθνών εορτάζει και ο Ιερός Ναός του Αγίου Αποστόλου Παύλου που βρίσκεται στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου.






Αφ εσπέρας τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος. Της Ιεράς Ακολουθίας προεξήρχε ο πανοσιολογιώτατος πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπολέως Αιτωλίας και Ακαρνανίας αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Καραγεώργος.
Συμμετείχαν και οι Ιερείς, αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Τριάντης, αρχιερατικός επίτροπος Κατούνης, ο αιδεσιμότατος πρωτοπρεσβύτερος π. Βησσαρίων Καντούνης, εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Επανωμής της Ιεράς Μητροπόλεως  Νέας Κρήνης και Καλαμαρίας, ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Λουκάς, τέως εφημέριος Μεγάλης Χώρας και τώρα εφημέριος στον πολιούχο της πόλεως Αγρινίου Άγιο Χριστοφόρο, ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Πατσιαλός, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Νεαπόλεως, ο αιδεσιμότατος οικονόμος π. Κωνσταντίνος Μπρέσιακας, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Ελαιοφύτου, ο αιδεσιμότατος οικονόμος π. Λάμπρος Τηληγάδας, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Δοκιμίου, ο αιδεσιμολογιώτατος οικονόμος π.  Χρυσοβαλάντης Παπασπύρος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λεπενούς, ο αιδεσιμότατος οικονόμος π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καλυβίων, ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Δημήτριος Χαμαλέτσος, εφημέριος του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Κωνοπίνης, ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Ιωάννης Κολοβός, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξίου Κλεισορευμάτων, ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Σπυρίδων Καπελάκης, εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σπολάϊτας και ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Νικόλαος Τηληγάδας, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σταμνάς.












   Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Άγιος Πρωτοσύγκελος αφού ευχαρίστησε το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού για την άψογη ετοιμασία της εορτής και αναφέρθηκε πολύ συνοπτικά στο αγώνα και την αγωνία του Αποστόλου Παύλου να ενεργήσει το καλύτερο της Ιεράς Παρακαταθήκης που έλαβε.  Μετά το τέλος του Εσπερινού ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος στους κεντρικούς δρόμους της κωμοπόλεως και η καθιερωμένη δέηση μετ΄αρτοκλασίας στην κεντρική πλατεία. Ενώ, το βράδυ ακολούθησε στον αύλιο χώρο του Ναού εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από τον πολιτιστικό σύλλογο Αγρινίου «Μερακλήδες», τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «Παλαιόκαστρο» και παιδιά του Σχολείου.
   Με την παρουσία τους τίμησαν την εορτή ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κύριος Βασίλειος Φωτάκης, αντιδήμαρχοι και τοπικοί φορείς καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου που παιάνιζε κατά την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος.
   Ανήμερα της εορτής τελέστηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αρχιμανδρίτης π. Δαυίδ Μπαζιούλας. Στη Θεία Λειτουργία μετείχαν και συμπροσευχήθηκαν ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Πατσιαλός, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Νεαπόλεως, ο αιδεσιμολογιώτατος οικονόμος π.  Αναστάσιος Σπυρόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Σφήνας και ο οικείος εφημέριος οικονόμος Κοσμάς Τσιτσιβός.  Στην πραγματικά εγερτήρια ομιλία του ο πανοσιολογιώτατος ιεροκήρυκας αναφέρθηκε στον αντίρροπο τρόπο κλίσης των δύο πρωτοκορυφαίων αποστόλων και σημείωσε πέραν από την δράση τους η οποία επισφραγίστηκε με τον μαρτυρικό τους θάνατο τα μηνύματα τα οποία μας δίνουν για την σημερινή κατάσταση που βιώνουμε.
    Tα ιερά αναλόγια κόσμησαν και απέδωσαν του ύμνους της εορτής ο Πρωτοψάλτης του Ναού και πρόεδρος του συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», κύριος Λεωνίδας Γαρουφαλής και ο Λαμπαδάριος του Ναού κύριος Ιωάννης Κατσαούνης με τη συμμετοχή μελών του συλλόγου και άλλων Ιεροψαλτών από την περιοχή του Αγρινίου.
   Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο μετά την Θεία Λειτουργία δεξιώθηκε όλους τους παρισταμένους στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου της ενορίας.
   Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την τέλεση της Ιεράς Παρακλήσεως προς τον Απόστολο Παύλο σήμερα το απόγευμα.
   Να σημειώσουμε κλείνοντας ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, την παραμονή της εορτής χοροστάτησε του πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου στο συνοικισμό Διαμαντέϊκα Αγρινίου. Κήρυξε τον θείο λόγο λαμβάνοντας αφορμή από τον ιεραποστολικό ζήλο των δύο πρωτοκορυφαίων Αποστόλων και αναφέρθηκε στην διαρκή αναζήτηση εκ μέρους της Εκκλησίας νέων ιεραποστόλων για να συνεχίσει να μεταδίδεται το μήνυμα του Ευαγγελίου στα πέρατα της γης. Στο τέλος του Εσπερινού σε ένδειξη τιμής απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον εφημέριο της ενορίας, αιδεσιμότατο π. Γρηγόριο Παπακωστόπουλο, πολύτεκνο πατέρα εννέα (9) τέκνων, όλα καταξιωμένα στο χώρο τους και τον συνεχάρη για το πραγματικά αθόρυβο ιεραποστολικό έργο που επιτελεί στην  Ιερά Μητρόπολη. Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όπως πάντα όλα κατά τάξη. Και του χρόνου έτσι πανηγυρικά και με θρησκευτική βυζαντινή λαμπρότητα.