Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Μνήμη της οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου (28 Ιουλίου)


Σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη της οσίας Ειρήνης, ηγουμένης της μονής Χρυσοβαλάντου της Κωνσταντινούπολης.
Η αγία Ειρήνη καταγόταν από την Καππαδοκία και έζησε στις αρχές του 9ου αι. μ.Χ. Ξεχώριζε ανάμεσα στις συνομήλικές της για το κάλλος και την ευγένειά της, τα οποία προκάλεσαν το ενδιαφέρον του αυτοκρατορικού αξιωματούχου, που τη ζήτησε σε γάμο. Η αρχική θετική ανταπόκρισή της ανατράπηκε όταν, πριν από την άφιξή της στο παλάτι, πέρασε από τη μονή Χρυσοβαλάντου.
Ο ασκητικός βίος και η ταπείνωση των μοναζουσών την συγκίνησαν βαθύτατα και της γέννησαν την επιθυμία να ακολουθήσει κι εκείνη τον ίδιο δρόμο. Παρέμεινε στη μονή, ζώντας με άσκηση και πνευματικό αγώνα. Ακριβώς, χάρη στην πνευματική προκοπή της, ορίστηκε διάδοχος της ηγουμένης, όταν αυτή κοιμήθηκε.

Ανταμείβοντας ο Θεός τους αγώνες και την αρετή της Αγίας Ειρήνης Χρυοβαλάντου, την προίκισε με το χάρισμα των ιαμάτων. Και σήμερα είναι αρκετοί οι πιστοί που επικαλούνται με ευλάβεια τη συμπαράστασή της στις ποικίλες ανάγκες τους.
Σήμερα πανηγυρίζουν, μεταξύ άλλων, τα παρεκκλήσια της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στην κοινότητα Μαθιάτη και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: