Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Η Γερόντισσα της Χαράς, Μοναχή Γαβριηλία Παπαγιάννη - Άγις Μπεκιάρης


  Καθώς πλησιάζει η 18 Ιουλίου, θεώρησα χρέος μου, να αναφερθώ στην υπέροχη και αγιασμένη Γερόντισσα Γαβριηλία. Για όσους απορούν, τι έγινε εκείνη την ημερομηνία, τους λέγω, οτι πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων της, το 2001 , στο Μοναστήρι της Παναγίας του Κάστρου, στην Λέρο όπου έχει ταφεί, παρουσία του αειμνήστου Μητροπολίτη Λέρου κ.Νεκταρίου.
  Δεν ειμαι άξιος να αναφερθώ σε μια τέτοια Γερόντισσα, η οποία μετέφερε το χαρμόσυνο μήνυμα του Χριστού, σε όλη την οικουμένη. Δεν ειμαι άξιος να γράψω, για μια σύχρονη Μητέρα, η οποία έγινε θυσία αγάπης, απαλύνοντας τον πόνο χιλιάδων συνανθρώπων μας. Όμως, η μεγάλη ευλάβεια που τρέφω για Εκείνη, με αναγκάζει να γράψω λίγα λόγια. Συνχωρήστε με, για το τόλμημα...

  Η Γερόντισσα Γαβριηλία ήταν ενα τεράστιο δώρο του Χριστού στην ανθρωπότητα. Απόδειξη τα εκατομμύρια κόσμου απο όλη την γή, που διάβασαν για Εκείνη και συνειδητοποίησαν οτι η Ορθοδοξία μας ειναι Απέραντη Αγάπη, μια Ορθάνοικτη Αγκαλιά που περιμένει τους πάντες, να τους βάλει μέσα της. Πλήθος ετερόδοξων και ετερόθρησκων  βαπτίστηκαν Ορθόδοξοι, πλήθος Ορθοδόξων Χριστιανών, αντιλήφθηκαν το πόσο όμορφο ειναι να αφήνεσαι , ολοκληρωτικά, στα χέρια του Χριστού, το πόσο όμορφο ειναι να εισαι πραγματικά Ορθόδοξος, βιώνοντας την ΧΑΡΑ του Θεού, συνεχώς στην ζωή σου.
  Η Αείμνηστη Γερόντισσα μας δίδαξε πολλά και σπουδαία. Όχι με τα λόγια της, αλλά με την ίδια την ζωή της. Ποτέ δεν απέρριψε, ποτέ δεν πρόσβαλλε, ποτέ δεν προσηλύτισε τον συνάνθρωπο της. Πάντοτε σεβόταν την ελευθερία του πλησίον, μιμούμενη τον Χριστό, άφηνε τον κάθε άνθρωπο, να καταλάβει μόνος του, με την χάρη του Θεού, οτι η ζωή με τον Χριστό ειναι υπέροχη, μοναδική και ανεπανάληπτη. Πραγματικά η Γερόντισσα αποτελεί πρότυπο για όλους μας, διοτι έζησε μέσα της, την ουσία της Ορθοδοξίας, που ειναι η απέραντη αγάπη εν αληθεία, ξεπερνώντας τον φαρισαισμό, που δυστυχώς, έχει τοσο πολυ πλήξει το εκκλησιαστικό σώμα.
  Πρόσφατα κυκλοφόρησε ενα εκπληκτικό βιβλίο, απο τις εκδόσεις Επιστροφή, με τιτλό Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ, ΜΟΝΑΧΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, το οποίο συνέγραψε, η πολυσέβαστη μου, Γερόντισσα Φιλοθέη, Ηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγία Βρυούλων. Ταπεινά, προτρέπω τους πάντες, να το διαβάσουν, καθώς θα συγκλονιστούν απο το μεγαλείο και την αγάπη, της ταπεινής  Γερόντισσας Γαβριηλίας. 
  Ας έχουμε όλοι την ευχή της και ας την παρακαλέσουμε, να ικετεύσει τον Κύριο, να μας χαρίσει την ΧΑΡΑ Του στην ζωή μας. Αμήν.
                                      Με ειλικρινή αγάπη και ευγνωμοσύνη.
                                                    Άγις Μπεκιάρης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Αν κάποιος δεν σου αρέσει,
σκέψου ότι στο πρόσωπό του βλέπεις τον Χριστό.
Τότε, δεν θα τολμήσεις ούτε να σκεφτείς να πεις λόγο κατάκρισης."
Αυτό το είπε η Γερόντισσα.
Εγώ, τολμώ και σκέφτομαι και λέω και ξαναλέω και πάει λέγοντας..