Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Μνήμη εθνομάρτυρος Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου (27 Αυγούστου) - Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος


Ο εθνομάρτυς Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος (Καλαφάτης), εις κρισίμους στιγμάς του Έθνους, "εμαρτύρησε τον λόγον του Θεού και την μαρτυρίαν Ιησού Χριστού" (Αποκ. α' 2). Αναμφιβόλως δύναται να λεχθή και δι' αυτόν ό,τι ο άγγελος (πρώτος επίσκοπος) της ιδίας αυτού επισκοπής, της εν Σμύρνη Εκκλησίας, ήκουσεν, εξ αποκαλύψεως, ως προμήνυμα της μαρτυρικής τελειώσεώς του· "μη φοβού ά μέλλεις παθείν... Γίνου πιστός άχρι θανάτου, και δώσω σοι τον στέφανον της ζωής" (Αποκ. α' 10).
Έζησε εν όψει της κλήσεως ταύτης και ο Ιεράρχης Χρυσόστομος. Δια τούτο ευρέθη έτοιμος, όταν ήλθεν η ώρα του μαρτυρίου. Και απεδέχθη εκουσίως την θυσίαν του αίματος και την προσφοράν της ζωής του υπέρ του λαού και του Έθνους, πεσών επί των επάλξεων. Διό και από της επομένης εμεγάλυνεν αυτόν ο λαός ως εθνομάρτυρα ηρωικόν και περίδοξον.

Εξ άλλου, το μαρτυρικόν τέλος του επιμαρτυρεί την δια βίου πολιτείαν του ως αξίου εκκλησιαστικού ανδρός, ισταμένου εις τόπον και εις τύπον Χριστού εν τη Εκκλησία. Πολλοί δε είναι εκείνοι, οίτινες τον μαρτυρικόν αυτόν άξονα ζωής και θανάτου του ηρωικού Ιεράρχου είδον ως τεκμήριον και βεβαίαν ένδειξιν της αγιότητος αυτού, αντίστοιχον προς τα ενθουσιαστικά ρήματα του Αποστόλου των Εθνών· "τις ημάς χωρίσει από της αγάπης του Χριστού;... Πέπεισμαι ότι ούτε θάνατος ούτε ζωή... ούτε τις κτίσις ετέρα..." (Ρωμ. η' 35, 39).
Η Εκκλησία της Ελλάδος εθεώρησεν, ότι επέστη ο καιρός της ανακηρύξεως αυτού ως ιερομάρτυρος. [...]
Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος



Απολυτίκιο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης
υπό Μητροπολίτου Πατρών ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ (Βαλληνδρά)

"Μέγαν μάρτυρα η Εκκλησία, μέγαν ήρωα το έθνος σύμπαν, τον της Σμύρνης υμνούμεν Χρυσόστομον. Kαι γάρ γενναίως αθλήσας υπέμεινεν υπέρ πατρίδος και πίστεως θάνατον. Ιεράρχου τε υπόδειγμα εαυτον ανέδειξε τον στέφανον λαβών τον αμαράντινον"

Δεν υπάρχουν σχόλια: