Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ


 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Με την ευκαιρία την Εθνικής Επετείου και του γεγονότος ότι δεν εψάλλει ο Εθνικός Υμνός σε κάποιους Ναούς της πόλης μας, καθώς και ορισμένων αρνητικών σχολίων που παρατηρήθηκαν ,ότι δηλαδή δεν έχει καμία δουλειά ο Εθνικός Υμνος να ψάλλεται στους Ιερούς Ναούς ή ότι «ο σφιχταγκαλιασμός Έθνους και Εκκλησίας βλάπτει σοβαρά την Εκκλησία» (άρθρο κ.Ανδριόπουλου 14/9/2017)   ή «με ενοχλεί όταν πάω σε δοξολογία να ακούω τον Εθνικό Ύμνο» (κ. Μπουτάρης Θεσσαλονίκη 28 Οκτ 2018) ή «δεν προβλέπεται από το Τυπικό», ας δούμε την ιδιαίτερη Ορθόδοξη Χριστιανική διάσταση του έργου. Ο Σολωμός θεωρεί και διακηρύσσει, ότι ο Αγώνας του Γένους δεν γίνεται μόνο για την Ελευθερία της Πατρίδας μας, αλλά και για την Πίστη του Χριστού. Η θρησκευτικότητα του Σολωμου είναι διάχυτη σε πάμπολλα έργα του. Είναι δε εντυπωσιακή η σύνδεσή του με την Ορθοδοξία , αν λάβουμε υπ’ όψη, ότι έλειψε πολλά χρόνια, σπουδάζοντας στην Ιταλία. Ο καθηγητής Ηρακλής Καλλέργης γράφει σχετικά:

«Ας προσθέσουμε ότι, όσο ο Σολωμός προχωρά στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και όσο εμβαθύνει στο νόημα της ποίησης, τόσο η θρησκευτικότητά του συνδέεται στενότερα με τα ιδανικά της Πατρίδας και της Ελευθερίας. Όσο περνούν τα χρόνια η πίστη του παίρνει ελληνικότερο χρώμα, αλλά και το ιδανικό της πατρίδας θεμελιώνεται στην Πίστη και από εκεί παίρνει δύναμη και βάθος. Η συνύφανση αυτή των δύο ἰδανικών, που ορίζουν ολόκληρο τό έργο του Σολωμού, εκδηλώνεται στον «Ὕμνον εἰς τήν Ἐλευθερίαν», όπου -καθώς παρατηρεί ο αείμνηστος καθηγητής Νικόλαος Τωμαδάκης-, «ἡ Ελευθερία, η Ἑλλάδα καί η Θρησκεία ορίζονται με νέα πλατύτατα όρια, σύμφωνα με την Παράδοση, την Πίστη του Έθνους και την Ιστορία του παρελθόντος και του παρόντος, ενώ μετά από τόσους αιώνες ποιητικής αδράνειας ενώθηκαν πάλι ο θαυμασμός προς την Ελλάδα και η πίστη στη δικαιοσύνη του Θεού».
Το κατ’ εξοχή σημείο του Ύμνου όπου ο ποιητής διατρανώνει την πνευματική συμπόρευση Ορθοδοξίας και Ελληνισμού είναι οι στροφές 88 -92, που αναφέρονται στην πολιορκία του Μεσολογγίου. Τις παραθέτουμε, διότι δυστυχώς πολλοί συμπατριώτες μας γνωρίζουν μόνον τις δύο πρώτες στροφές του ύμνου:

Πῆγες εἰς τό Μεσολόγγι

Τήν ἡμέρα τοῦ Χριστοῦ,
Μέρα πού ἄνθισαν οἱ λόγγοι
Γιά τό τέκνο τοῦ Θεοῦ.

Σοὖλθε ἐμπρός λαμποκοπῶντας

Ἡ Θρησκεία μ’ ἕνα Σταυρό,
Καί τό δάκτυλο κινῶντας
Ὁπού ἀνεῖ τόν οὐρανό,

Σ’αὐτό, ἐφώναξε , τό χῶμα

Στάσου ὁλόρθη, Ἐλευθεριά·
Καί φιλῶντας σου τό στόμα
Μπαίνει μές στήν ἐκκλησιά.

Εἰς τήν Τράπεζα σιμώνει,

Καί τό σύγνεφο τό ἀχνό
Γύρω γύρω της πυκνώνει
Πού σκορπάει τό θυμιατό.

Ἀγρικάει τήν ψαλμωδία

Ὁπού ἐδίδαξεν αὐτή·
Βλέπει τή φωταγωγία
Στούς Ἁγίους ἐμπρός χυτή.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι για να εξηγήσει τον στίχο «μέρα που άνθισαν οι λόγγοι» ο ίδιος ο ποιητής γράφει στις σημειώσεις του, που συνοδεύουν τον Ύμνο: «Ἀγαλλιάσθω ἔρημος καί ἀνθείτω ὡς κρίνον.Ἠσαῒας κεφ. λε’». Ενώ σαφή αναφορά στο κεφ. κα’ της Αποκάλυψης του Ἰωάννου κάνουν οι στροφές 97 καί 98 του Ύμνου.
Μέ φωνή πού καταπείθει

Προχωρῶντας ὁμιλεῖς·
«Σήμερ’ ἄπιστοι, ἐγεννήθη,
Ναί τοῦ κόσμου ὁ Λυτρωτής.

Αὐτός λέγει…Ἀφοκρασθῆτε.

Ἐγώ εἶμ’Ἄλφα, Ὠμέγα ἐγώ·
Πέστε ποῦ θά ἀποκρυφθῆτε
Ἐσεῖς ὅλοι ἄν ὀργισθῶ;

Η προσήλωση του Σολωμού στην Ορθόδοξη Εκκλησία γίνεται φανερή και από τον θρήνο του για τον απαγχονισμό του Εθνομάρτυρα Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’. Ο θρήνος καταγράφεται στις στροφές 135 και 136 του Ύμνου.

Ὅλοι κλαῦστε· ἀποθαμένος

Ὁ ἀρχηγός τῆς Ἐκκλησιᾶς·
Κλαῦστε, κλαῦστε· κρεμασμένος
Ὡσάν νἄτανε φονιάς.

Ἔχει ὁλάνοικτο τό στόμα

Π’ὧρες πρῶτα εἶχε γευθεῖ
Τ’ Ἅγιον Αἷμα, τ’ Ἅγιον Σῶμα·
Λές πώς θέ νά ξαναβγεῖ….


Ποιά ήταν, λοιπόν, τα ιδανικά των αγωνιστών του 1821; Σαφώς η Χριστιανική Πίστη και η Ελευθερία της Πατρίδας. Αυτά δηλώνουν τα κείμενά τους. Κι’ όμως σήμερα κάποιοι αμφισβητούν την Ιστορία, θέλουν δε να την ξαναγράψουν, διαστρεβλώνοντάς την, για δικούς τους σκοπούς. Όμως, μέσα στον Εθνικό Ύμνο των Ελλήνων ο Διονύσιος Σολωμός διερμηνεύει ξεκάθαρα τα αισθήματα όλων των εξεγερμένων Ελλήνων και βάζει αυτά τα λόγια στο στόμα της Ελευθερίας: (στροφές 148 καί 149).

Τέτοια ἀφήστενε φροντίδα·

Ὅλο τό αἷμα ὅπου χυθεῖ
Γιά θρησκεία καί γιά πατρίδα
ὅμοιαν ἔχει τήν τιμή.

Στό αἷμα αὐτό πού δέν πονεῖτε

Γιά πατρίδα, γιά θρησκειά,
Σᾶς ὁρκίζω ἀγκαλιασθῆτε
Σάν ἀδέλφια γκαρδιακά.

Ο γνωστός πανεπιστημιακός δάσκαλος και κληρικός π. Γεώργιος Μεταλληνός παρατηρεί χαρακτηριστικά: «Μέσα στο πλαίσιο αυτό μπορούν να θεωρηθούν ορθόδοξα οι αναφορές του στο υπερκόσμιο φως. Στην ποίησή του κυριαρχεί η ουράνια φωτοχυσία. Η Ελευθερία -ο μόνιμος έρωτάς του- είναι λουσμένη στο φως: Φως το χέρι, φως το πόδι, κι όλα γύρω σου είναι φως». Εντελώς πασχαλινή η ατμόσφαιρά του: «Νῦν πάντα πεπλήρωται φωτός, οὐρανός τε καί γῆ καί τά καταχθόνια» (στροφή 95 του Εθνικού Ύμνου).
Το φως, όμως, αυτό δεν είναι φυσικό-κτιστό, διότι αναβλύζει από την Αγία Τράπεζα
(«γλυκοφέγγει ἀπ’ τή θυρίδα τσ’ ἅγιας Τράπεζας τό φῶς». Εἰς τόν θάνατον τοῦ Λόρδου Μπάυρον, στροφή 111) και είναι ουράνιο ( «τό φῶς πού σέ στολίζει… σάν ἡλίου φεγγοβολή καί μακρόθεν σπινθηρίζει δέν εἶναι, ὄχι, ἀπό τή γῆ». Ὕμνος εἰς τήν Ἐλευθερίαν, στροφή 94) .
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο Διονύσιος Σολωμός, που δικαιολογημένα πήρε τον τίτλο του «Εθνικού» μας ποιητή δίνει με το έργο του μια ξεχωριστή και βαρυσήμαντη μαρτυρία Ορθοδοξίας και Ελληνισμού.
Η μαρτυρία αυτή αποτελεί την απάντηση σε όλους όσους αρνούνται την σύνδεση της Ορθοδοξίας με την εθνική μας ταυτότητα, είτε λόγω άγνοιας είτε από οποιαδήποτε κακόβουλη πρόθεση. Στα σημερινά χρόνια της «Νέας Εποχής» και της Παγκοσμιοποίησης, που πολλοί θέλουν να καταργήσουμε τον Εθνικό μας Ύμνο, με τον οποίο γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές Ελλήνων, οφείλουμε όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε, ότι αυτός αποτελεί για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς Έλληνες, όχι μόνο ένα θαύμα της νεοελληνικής λογοτεχνικής δημιουργίας και μια ανεκτίμητη εθνική, πολιτιστική και ιστορική παρακαταθήκη, αλλά και ένα μοναδικό «θησαυρό» πανανθρώπινων ηθικών αξιών και συμπυκνωμένης ιστορικής γνώσης, φιλοσοφίας, που συσπειρώνει και «σφραγίζει» την ανά τον κόσμο διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού.
Ιωάννης Σαλλογιάνης

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρειάζεται όλοι οι Ιεροί Ναοί στις Εθνικές μας Επετείους να είναι στολισμένοι με Ελληνικές Σημαίες και μετά την Δοξολογία να ψάλλουν όλοι τον Εθνικό Ύμνο.Πρέπει να αναλάβουν δράση οι Ιερείς μας καθώς και οι γονείς. Είναι δύσκολοι οι καιροί και πρέπει τα σπίτια μας και οι Ιεροί Ναοί να γίνουν κρυφά σχολειά. Πρέπει να μην αφήσουμε την ιστορία της πατρίδας να σβήσει. Αυτό θέλουν όλοι αυτοί οι Άθεοι και απάτριδες που μας κυβερνουν. Μεγάλη προσοχή απο όλους.

Ανώνυμος είπε...

Οι σημαίες και ο Εθνικός ύμνος δεν έχουν θέση μέσα στον Ναό. Οι Ναι είναι για να υπηρετούν την Εκκλησία και όχι τα κρατικά συμφέροντα. Η Εκκλησία είναι πέρα και έξω από τα έθνη. Όταν ρωτούσαν τους μελλοντικούς Μάρτυρες από ποια χώρα είσαι αυτοί απαντούσαν: Χριστιανός ειμί.

Ανώνυμος είπε...

Οι Αγωνιστές του 1821 είπαν: Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και για της Πατρίδας την Ελευθερία. Μην το ξεχνάτε αυτό. Παντού ο Εθνικός μας Ύμνος. Ορθοδοξία και Ελληνισμός πάνε μαζί.

Ιωάννης Σαλογιάννης είπε...

Στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας η συμβολή της Ορθοδοξίας για τη διάσωση του Ελληνισμού ήταν καθοριστική. Η Εκκλησία, αντιμέτωπη με σοβαρότατα προβλήματα, όπως ήταν οι εξισλαμισμοί, η προπαγάνδα των Ρωμαιοκαθολικών και των Προτεσταντών μισσιονάριων, η έλλειψη παιδείας και πολλά άλλα, κατάφερε να διατηρήσει αλώβητη την ορθόδοξη πίστη, αλλά και να συμβάλλει αποφασιστικά στην απελευθέρωση του Γένους. Γι' αυτό στη συνείδηση των περισσότερων Ελλήνων η πορεία του Ελληνισμού συνδέεται αναπόσπαστα με την Ορθοδοξία.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε 9:20 δεν είναι κρατικό συμφέρον η Σημαία μας, είναι Εθνικό καθήκον. Το κατάλαβες; Πάντα υπήρχε συμπόρευση Έθνους και Εκκλησίας στα μεγάλα γεγονότα της Πατρίδας μας.Κρατάτε ψηλά τα ιδανικά της Πατρίδος γιατί χανόμαστε. Ξυπνάτεεεε...

Ανώνυμος είπε...

Θα δείτε σημαίες και Εθνικό Ύμνο σε κανένα ξεχασμένο μοναστήρι. Μέσα στην πόλη λίγοι είναι οι Ναοί που θα τοποθετήσουν σημαίες και θα ψάλλουν Εθνικό Ύμνο. Θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια που στολίζαμε ακόμα και τις τάξεις του σχολείου μας. Εννοείται βέβαια ότι ο εξωτερικός χώρος του σχολείου θα ήταν απ' άκρη σ'άκρη στολισμένος. Θυμάμαι τις εκδηλώσεις της ημέρας, τα ποιήματα που λέγαμε κτλ. Τα σημερινά παιδιά τι θα έχουν να θυμούνται; Παράκληση προς όλους τους Ιερείς και Μοναχούς...κρατάτε διότι είστε το τελευταίο προπύργιο μέσα στο χάος της παγκοσμιοποίησης και του Οικουμενισμού, αν εσείς λυγίσετε την χάσαμε την Ελλάδα.Χρειαζόμαστε έναν Παπαφλέσσα, έναν Χριστόδουλο, κάποιον που να μην καταλαβαίνει από "πρέπει" και "κανόνες", κάποιον που έχει ψηλά τα Ιερά και τα Όσια του Αγίου Τόπου τούτου. Πάντοτε Ορθοδοξία και Ελληνισμός ήσαν ένα, μην πάτε τώρα να κάνετε το χατήρι εκείνων που θέλουν διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Μείνετε ενωμένοι και αμύνεσθαι πέρι πάτρης.

Ανώνυμος είπε...

Καμία θέση δεν έχει ο Εθνικός Ύμνος μέσα στην Εκκλησία. οπουδήποτε παντού έχει θέση σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, στρατό, σπίτια κλπ ποτέ όμως μέσα στους Ορθόδοξους Ναούς.

Ανώνυμος είπε...

Όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, τότε κλήρος και λαός γίνονται ένα, αφήστε αυτά που ξέρετε μερικοί οτι η εκκλησία είναι πέρα απο τα έθνη, είμαστε Έλληνες-Ορθόδοξοι. Τον Εθνικό Ύμνο παντού...Ντρέπεστε μωρέ να ψάλλετε τον Εθνικό μας Ύμνο; Άν δεν ψάλλω Εθνικο Ύμνο 28 Οκτωβρίου και 25 Μαρτίου, πότε θα τον ψάλλω; Βγάλτε παιδιά μπροστά στην Ωραία Πύλη με σημαίες, βάλτε τα να πούν και απο ένα ποίημα, τι φοβάστε; Μην σας παρεξηγήσουν; Έτσι δεν έκαναν κάποτε οι παλιοί Ιερείς; Κρατήστε τις παραδόσεις μας γιατί χανόμαστε. Θέλουμε ισχυρή τη νεολαία μας. Μας αλλάζουν τα βιβλία, μας αλλάζουν την ιστορία και εμείς έχουμε μια ευκαιρία να ανυψώσουμε το πατριωτικό φρόνημα του λαού και κάνουμε πίσω;

Ανώνυμος είπε...

«Το γένος δεν χρειάζεται τα χαρτιά κανενός για τη λευτεριά του. Έχετε πίστη; Έχετε καρδιά; Αλλιώς καθίστε εκεί που κάθεστε. Ραγιάδες εσείς, ραγιάδες και τα παιδιά σας, ραγιάδες και τα παιδιά των παιδιών σας.» Φωτιά ο λόγος του Παπαφλέσσα...ακούτε οι σημερινοί; Αυτά τα λόγια θα "πετάξουν" έξω απο τα βιβλία της ιστορίας οι σημερινοί προδότες. Όποιος θέλει ας τα λάβει υπόψην του. Αλλιώς το κρίμα στον λαιμό σας.

Ανώνυμος είπε...

Τα πατριωτικά παραμιλήματα των ρασοφόρων δεν έχουν χωράνε στην θεία Λειτουργία που ενώνει έθνη και λαούς.

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=ZYrUSwMei_I

Κήρυγμα του π. Θεοφίλου στην εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940
Το ΟΧΙ του έπους του '40 και τα ΟΧΙ που πρέπει να πούμε οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί την σημερινή εποχή.Ακούτε οι νέοι Ιερείς; Μπροστά πάει η Παναγιά και πίσω οι φαντάροι μας. Θέλετε να το ξεχάσουμε αυτό; ΟΧΙ. ΤΩΡΑ σημαίες και Εθνικός Ύμνος μέσα στους Ιερούς Ναούς. Παιδιά να λένε ποιήματα , να τραγουδάνε πατριωτικά τραγούδια, τι ντρέπεστε ωρε; Ο λαός θα είναι μαζί σας. ΚΑΝΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΙΚΑ ΚΥΡΗΓΜΑΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλάδα εκκλησιάζονται χριστιανοί ορθόδοξοι από διάφορα γειτονικά και άλλα κράτη. Νομίζω ότι οι Ελληνικές σημαίες δεν έχουν καμιά θέση μέσα και έξω από τους ναούς. Μόνο τα εκκλησιαστικά σύμβολα μπορούν να υπάρχουν.

Ανώνυμος είπε...

«Πολιτεία και Εκκλησία έχουν την ωριμότητα, την σωφροσύνη κι ευαισθησία να αποδεχτούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων τους. Έχει έρθει ο καιρός να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά», είπε ο Τσίπρας.Θέλει την Ελλάδα ουδετερόθρησκο κράτος, θα φύγει η επίκληση στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος. Θα φύγει το κυρίαρχο θρήσκευμα, θα διώξουν οτι αφορά τον Χριστό μας. Κι εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου!!! Ξυπνάτεεεεεεεεε...Οι Ιερείς ακούν; Τι κάνετε; Ο Χριστόδουλος τα είχε πει. Κάντε τους Ναούς κρυφά σχολειά. Μια φορά είχα πάει σε ένα μοναστήρι στο Μιντιλόγλι 28 Οκτωβρίου και εκεί είδα μικρά παιδάκια με σημαίες να λένε ποιήματα , να ψάλλουν Εθνικό Ύμνο και να τραγουδάνε το Μακεδονία Ξακουστή. Το καταχάρηκα. Χίλια μπράβο είπα. Παιδιά χάνουμε την Ελλάδα μας, κάτι πρέπει να γίνει.

Ανώνυμος είπε...

Ο Εθνικός ύμνος οποιαδήποτε χώρας σε οποιοδήποτε χριστιανικό (και μάλιστα ορθόδοξο) ναό δεν επιτρέπεται. Είναι πέρα και έξω από την ιερά Παράδοση. Όσοι τον ψάλουν μέσα σε Ναό ασεβούν και αμαρτάνουν, τα υπόλοιπα είναι ευφυολογήματα εθνικιστών και ο εθνικισμός δεν μπορεί να συνυπάρχει με το ορθόδοξο χριστιανικό Πατερικό πνεύμα.

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν υπήρχαν εθνικιστές παπάδες σαν τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, τον Παπαφλέσσα, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Σαλώνων Ησαία, μάλλον φέσι θα φορούσες σήμερα, 9 - 29.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά νομίζω οτι το άρθρο μιλάει για Εθνικό Ύμνο μονο σε ημέρες Εθνικής Επετείου και όχι συνεχεια

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή για να καταλάβω...εσείς που λέτε οχι στον Εθνικό Υμνο για 28 Οκτ και 25 Μαρτίου θα θελατε να κατεβούν και οι Ελληνικές Σημαίες που κοσμούν τους Ναούς δίπλα απο την Σημαία της Ορθοδοξίας;Σοβαρά μιλάμε τώρα;

Ανώνυμος είπε...

Στον Απόστολο Παύλο χτυπάγανε καμπάνες στον ρυθμό του Εθνικού Ύμνου, ωραία ήταν πάντως.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που υπάρχουν παιδιά νέα με αξίες που έχουν μέσα τους Χριστό και πατρίδα. Κόντρα στη μόδα και στη παγκοσμιοποίηση ! Με τέτοια παλληκάρια αυτός ο τόπος έχει ελπίδα. Όσο γι'αυτούς που δεν θέλουν να ακούν Εθνικό Ύμνο και πατριωτικά τραγούδια σε Εθνικές Επετείους να τους θυμίσω ότι αυτό το δικαίωμα το απέκτησαν και βρίσκονται ελεύθεροι ανάμεσά μας , επειδή κάποιοι ΗΡΩΕΣ πέθαναν για να μην πατήσει εχθρός αυτά τα Άγια χώματα.Τιμή και δόξα στους ΗΡΩΕΣ του 1821, στους Μακεδονομάχους, στους ΗΡΩΕΣ του Έπους του 1940, και σε όποιον έχυσε το αίμα του για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθεροι.Είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ. Καταγόμαστε από γενιές ΗΡΩΩΝ. Μην ξεχάσετε ποτέ την Ιστορία μας. Αν ξεχαστεί τότε το Έθνος έσβησε.

Ανώνυμος είπε...

Ενημερωτικά και μόνο σας παραθέτω κάποια βίντεο από ''εθνικιστές'' Ιερείς που τόλμησαν να ψάλλουν Εθνικό Ύμνο σε ημέρα Εθνικής Επετείου.Είναι 100άδες τα βίντεο στο διαδίκτυο.

Εθνικός Ύμνος στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως
https://www.youtube.com/watch?v=70wsGZ3LoV8

Ψάλλουν τον Εθνικό ύμνο στην Αγία Αυλή του Ναού της Αναστάσεως
https://www.youtube.com/watch?v=uXwONGxmMdg

Επίσημη Δοξολογία στην Μητροπολιτικό Ναό Λευκάδας-Εθνικός Ύμνος (γεμάτος ο Ναός με παιδάκια με σημαίες)
https://www.youtube.com/watch?v=7K5-55eGy_s

ΡΙΓΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ(ψάλλει Επίσκοπος)
https://www.youtube.com/watch?v=J3j2rQKv5ks

Ο εθνικός ύμνος σήμερα από τις καμπάνες του Απόστολου Παύλου στην Πάτρα
https://www.youtube.com/watch?v=kQOAc9IZHN8



Ανώνυμος είπε...

Δεν μου αρέσει να ψάλουν τον εθνικό ύμνο κατά τις εθνικές επετείους στους ναούς. Αν θέλουν ας το κάνουν στα πνευματικά κέντρα των ναών σε ανάλογες εκδηλώσεις.
Δεν μου αρέσει ο σημαιοστολισμό με εθνικές σημαίες μέσα στον ναό.
Δεν μου αρέσουν οι πατριωτικές εθνικιστικές εξάρσεις μέσα στον ναό.
Οι εθνική σημαία δεν έχει καμιά θέση έξω από τον ναό. Αυτό συμβαίνει στα κρατικά κτίρια. Ο ναός δεν αποτελεί κρατικό γραφείο.

Μου αρέσει να ψάλουν τα παιδιά τον εθνικό ύμνο καθημερινά στο σχολείο και να υπάρχει η σημαία στα σχολεία.
Μου αρέσουν οι εθνικές εορτές με πατριωτικά θέματα στις εθνικές επέτειούς στα σχολεία και στους δημόσιους οργανισμούς.

Κάποτε θα πρέπει να υπάρξει διάκριση μεταξύ της εκκλησίας που ενώνει τους ανθρώπους και του κράτους που πρέπει να φροντίζει για την εθνική μας υπόσταση.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς δεν θα υπάρξει διάκριση μεταξύ κράτους και εκκλησίας, αλλά διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας. Και το χειρότερο δεν θα είναι οτι θα σταματήσουν οι Ιερείς να πληρώνονται αλλά το ότι υποχρεωτικά θα κατέβουν οι εικόνες απο όλα τα δημόσια κτήρια, (Δημόσιες Υπηρεσίες-Σχολεία κτλ), θα καταργηθεί υποχρεωτικά η πρωινή προσευχή απο τα σχολεία και διάφορα άλλα ...
Γι'αυτό κρατάτε όσο μπορείτε, ακόμα και με κάποιες υπερβολές, γιατί η εναλλακτική είναι ο Αντίχριστος.