Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παρέστησαν στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Κυριάκου Μάτση, στο Παλαιχώρι


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξήραν σήμερα τη θυσία και την προσφορά του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ’55-’59 Κυριάκου Μάτση, κατά το ετήσιο μνημόσυνο και τις εκδηλώσεις απόδοσης τιμών προς τον ήρωα, που πραγματοποιήθηκαν στη γενέτειρά του, Παλαιχώρι.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποδέχθηκε το πρωί τον Πρόεδρο Παυλόπουλο στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας του Αποστόλου Λουκά, στο Παλαιχώρι, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Ακολούθησε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στη συνέχεια τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα στην εκκλησία Αποστόλου Λουκά - στην παρουσία εκπροσώπων των πολιτειακών, των στρατιωτικών και των θρησκευτικών αρχών - κατά το οποίο επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Μιλώντας στο μνημόσυνο, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του Κυπριακού Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα 1955-59, Κυριάκου Μάτση, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και υπ’ αυτήν του απλού Έλληνα.  Του Έλληνα,  που κλίνει ευλαβικά το γόνυ στην ιερή μνήμη του Κυριάκου Μάτση αλλά και όλων όσοι αγωνίσθηκαν και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού, που είναι πρωτίστως η αγάπη για την ελευθερία.

Και έχουμε πλήρη εθνική επίγνωση ότι η ελευθερία συνιστά για εμάς, τους Έλληνες, είναι υπαρξιακή αρχή, είναι sine qua non της ύπαρξής μας», είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «με διακατέχει δέος και μεγάλη τιμή να μιλώ για έναν μεγάλο ήρωα».
Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και στη θυσία του Κυριάκου Μάτση, σημειώνοντας ότι αποτελεί παράδειγμα πατριωτισμού και ανιδιοτέλειας.
Υπογράμμισε ακόμη ότι για να δικαιωθεί ο αγώνας του Κυριάκου Μάτση και όλων των συναγωνιστών του «πρέπει η Κύπρος πάλι να ζήσει ως κυρίαρχο και ελεύθερο κράτος. Απέναντι σε μια απαθή διεθνή κοινότητα αγωνιζόμαστε  να αποκαταστήσουμε την ενότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπερασπιζόμενοι όχι μόνο την Ιστορία μας, αλλά και τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα».
Επεσήμανε ακόμα ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αναλάβει το κύριο βάρος αυτού του αγώνα και του συμπαραστεκόμαστε όλοι μας. Είμαστε έτοιμοι να επιδιώξουμε τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε ο Πρόεδρος Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι τα κύρια σημεία μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης προϋποθέτουν «το πολύ ομοσπονδιακή ένωση και όχι συνομοσπονδίας», αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνυπάρξει με την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ. Σε μια συνομοσπονδιακή μορφή δεν μπορεί να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είπε.

Τόνισε, επίσης, ότι η λύση θα πρέπει να προβλέπει μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα, σημειώνοντας πως σε μια κυριαρχία δεν νοείται ύπαρξη κατοχικών στρατευμάτων και εγγυήσεων τρίτων. 
Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο και για άλλα κράτη της ΕΕ.
«Οι θέσεις μας βασίζονται στέρεα στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτή είναι η εθνική γραμμή την οποία στηρίζουμε όλοι αυτή τη στιγμή. Είναι η γραμμή που έχει αναλάβει να στηρίξει στο ακέραιο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και όλοι συμπαριστάμεθα σε αυτό τον μεγάλο εθνικό αγώνα. Και ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη δύναμη της ψυχής του και για όλες τις αποφάσεις που πήρε και για το πόσο επάξια εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλες τις προσπάθειες», είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.  
Ακολούθως, οι δύο Πρόεδροι μετέβησαν στην πατρική οικία του Κυριάκου Μάτση, όπου τελέστηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας.
Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους διαβεβαιώνοντάς τους για τους άρρηκτους δεσμούς ανάμεσα στην Κυπριακή και την Ελληνική Δημοκρατία.
Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι ξεναγήθηκαν στην οικία Μάτση από τον αδελφό του ήρωα κ. Γιαννάκη Μάτση.
Αργότερα, οι δύο Πρόεδροι μετέβησαν στο οίκημα του ΑΠΟΠ Παλαιχωρίου, όπου τους επιδόθηκαν τιμητικές πλακέτες.
Κατά την τελετή στο οίκημα του ΑΠΟΠ, οι δύο Πρόεδροι επέδωσαν το Μάτσειο Βραβείο στις βραβευθείσες, για συγγραφή δοκιμίου, μαθήτριες

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Δεν υπάρχουν σχόλια: