Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Από την Ι. Μητρόπολιν Ηλείας σε Πύργο και Αμαλιάδα στις 23-24 Φεβρουαρίου Θεολογικό Συνέδριο για τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό του Βυζαντίου


Από την Ι. Μητρόπολιν Ηλείας σε Πύργο και Αμαλιάδα στις 23-24 Φεβρουαρίου
Θεολογικό Συνέδριο για τις Επιστήμες και τον  Πολιτισμό του Βυζαντίου
Συνεχίζοντας την μακρά παράδοση διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας φιλοξενεί στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2019  Θεολογικό Συνέδριο με τον γενικό τίτλο «Η Προσφορά του Βυζαντίου (Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) εις την Θεολογίαν, τας Επιστήμας και τον Πολιτισμόν». Κέντρο αναφοράς του Συνεδρίου είναι η σημαντική από πολλές πλευρές προσφορά του Βυζαντίου στην Θεολογία, τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό, ενώ τελείται φέτος με αφορμή την συμπλήρωση 1000 ετών από την γέννηση του Υπάτου των φιλοσόφων και ιδρυτού του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Ψελλού, που γεννήθηκε το 1018.

Οι εργασίες του Θεολογικού Συνεδρίου θα ξεκινήσουν το απόγευμα του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου 2019 στην αίθουσα Οικοτροφείου «Αγία Φιλοθέη». Θα προηγηθεί Εσπερινός στις 16.30 στον Ιερό Ναό Αγίας Φιλοθέης (στην είσοδο της πόλεως του Πύργου Ηλείας), ενώ η Α΄ εισήγηση θα παρουσιαστεί στις 18.15 από τον Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστο Τερέζη, με θέμα «Η Διαλεκτική μεταξύ της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας στο Βυζάντιον».
Η Α΄ συνεδρία στην Αγία Φιλοθέη Πύργου
Η Α΄ συνεδρία θα αποτελείται από 4 εισηγήσεις και θα ξεκινήσει στις 18.15, ενώ θα διαρκέσει έως τις 20.00 το βράδυ, για να ακολουθήσει συζήτηση επί των εισηγήσεων. Οι εισηγητές της Α΄ συνεδρίας θα είναι ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Τερέζης (με θέμα «Η Διαλεκτική μεταξύ της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας στο Βυζάντιον»), ο Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Πολέμης (με θέμα «Οι περί νηστειών λόγοι του Μιχαήλ Ψελλού»), η Διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ κ. Αθηνά Κονταλή (με θέμα «Η πορεία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κατά την ύστερη Βυζαντινή περίοδο, 1261-1453») και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ (με θέμα «Οι Δογματικές αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων στην Δογματική Διδασκαλία της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας»).
Το Προεδρείο της Συνεδρίας αυτής θα αποτελέσουν ο Καθηγητής κ. Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, η  Θεολόγο κ. Αριστέα Πίππα και ο Γυμνασιάρχης κ. Γεώργιος Κομιώτης. Μετά το πέρας των εισηγήσεων στις 20.00 θα ακολουθήσει συζήτηση επί αυτών, ενώ η Ιερά Μητρόπολις θα παραθέσει δείπνο για τους συνέδρους στο ίδρυμα της «Νέας Βασιλειάδος» στα Λασταίικα.

Η Β΄ Συνεδρία το πρωί της Κυριακής στην Αμαλιάδα
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν το πρωί της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου 2019, στην αίθουσα της «Θείας Οικοδομής» στην Αμαλιάδα. Θα προηγηθεί Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Αμαλιάδος, όπου θα κηρύξει ο Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πετράκος.
Οι εισηγήσεις θα ξεκινήσουν στις 11.00 πμ, με πρώτη εισηγήτρια την Καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ευγενία Γερούση (με θέμα «Η επίδραση της Βυζαντινής Τέχνης από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα»). Θα ακολουθήσουν η Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Κέλλυ Μπουρδάρα (με θέμα «Το Βυζαντινό Δίκαιο και η πρόσληψή του στο Νεώτερο Ελληνικό Κράτος»), ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας ΕΚΠΑ κ. Αχιλλεύς Χαλδαιάκης (με θέμα «Πλατωνικά ¨απηχήματα¨ στην Βυζαντινή Μουσική» και ο Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος (με θέμα «Οι αναγεννήσεις των Γραμμάτων και των Τεχνών στο Βυζάντιο»). Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα γίνει επισκόπησή τους από τον Καθηγητή Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνο Νιάρχο και θα ακολουθήσει συζήτηση επί των εισηγήσεων.
Στο Προεδρείο της Β΄ Συνεδρίας θα είναι ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας κ. Νικόλαος Κουλουγλιώτης, μαζί με την Θεολόγο κ. Ροδάμια Μπιλάλη-Καββουνίδου και τον Μαθηματικό κ. Αθανάσιο Παλυβό. Μετά το τέλος των εργασιών θα παρατεθεί τράπεζα αγάπης για όλους τους Συνέδρους στο ίδρυμα «Παναγία η Καθολική» της Γαστούνης.  
Συμμετοχές και οργάνωση του Συνεδρίου
 Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολουθήσεως των εργασιών του Συνεδρίου, ενώ οι επιθυμούντες να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο της Ιεράς Μητροπόλεως (μέχρι 10 Φεβρουαρίου, στο τηλέφωνο 26210-22527 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο contact@imilias.gr). Την Γραμματεία του Συνεδρίου αποτελούν ο Θεολόγος π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, ο Φιλόλογος κ. Ανδρέας Κουμπαρούλης και ο Φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας που συνεχώς προσφέρει επιστημονικές ευκαιρίες για τον Λαό, με την διοργάνωση Θεολογικών Συνεδρίων κάθε χρόνο.