Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Χιροσίμα - Ναγκασάκι. Ο φρικτός επίλογος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου." - Δημήτρη Ι. Ευσταθιάδη


Χιροσίμα - Ναγκασάκι.
Ο φρικτός επίλογος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου."

Του Δημήτρη Ι. Ευσταθιάδη,

Ήταν 8 Μαίου του 1945, όταν η Γερμανία συνθηκολογούσε και υπέγραφε την άνευ όρων παράδοσή της στους συμμάχους, σηματοδοτώντας τη λήξη του Β' παγκοσμίου πολέμου, τουλάχιστον στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Γιατί κάπου αλλού, ο πόλεμος έμελλε να διαρκέσει λίγους μήνες ακόμα. Έπρεπε να χυθεί κι άλλο αίμα. Το τίμημα; Ο αφανισμός δυο πόλεων. Οι νεκροί χιλιάδες. Οι πληγές θα έμεναν ανοιχτές για πολλά χρόνια μετά. Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Στις 22 Ιουνίου του 1945, ο αμερικάνικος στρατός, επιχείρησε την κατάληψη της Οκινάβα. Η μιλιταριστική Ιαπωνία αντιστεκόταν σθεναρά. Οι απώλειες των Αμερικάνων καταγράφηκαν στις 12.000 νεκρούς και 38.000 τραυματίες. Ο φόβος για έναν μακροχρόνιο πόλεμο και έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό θυμάτων, ήταν υπαρκτός. Τότε ο αρχηγός της αεροπορίας του Ειρηνικού, στρατηγός Καρλ Σποτς, πρότεινε την ρίψη ατομικής βόμβας, στον Πρόεδρο Τρούμαν, σε μια πυκνοκατοικημένη ιαπωνική πόλη.
Με την άποψη αυτή συντάχθηκε και ο στρατηγόςΝτάγκλας Μακ Άρθουρ, ο οποίος είχε το γενικό πρόσταγμα στις επιχειρήσεις του Ειρηνικού. Ο Τρούμαν έδωσε το πράσινο φως. Η αρχή του τέλους ήταν πλέον προ των πυλών.
Ως στόχος επελέγει η πόλη Χιροσίμα, μια πόλη στο νότιο άκρο της νήσου Χόνσου, της μεγαλύτερης νήσου της μητροπολιτικής Ιαπωνίας. Την επιχείρηση ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο ειδικά εκπαιδευμένος σμήναρχος Πωλ Τίμπετς. 6 Αυγούστου, 08.15''. Το βομβαρδιστικό Enola Gay, το όνομα της μητέρας του Τίμπετς, πετάει πάνω από τη Χιροσίμα και απελευθερώνει την πρώτη ατομική βόμβα, με την κωδική ονομασία Little Boy (μικρό αγόρι). 45 δευτερόλεπτα αργότερα, η βόμβα εξερράγη 600 μέτρα πάνω από τη Χιροσίμα. Το θρυλικό νεφέλωμα σε σχήμα μανιταριού. Οι νεκροί 98.000 στρατιώτες και άμαχοι. 13.000 αγνοούμενοι και 10.000 τραυματίες.Πολλοί από τους επιζήσαντες ήταν καταδικασμένοι να ζήσουν με προβλήματα υγείας, καθώς εκτέθηκαν σε τεράστιες ποσότητες ουρανίου.
Οι Ιάπωνες,όμως δεν έδειξαν διατεθειμένοι να συμμορφωθούν και συνέχισαν τις πολεμικές επιχειρήσεις έναντι των Αμερικάνων. Σε διπλωματικό επίπεδο,η Ιαπωνία,.ζήτησε τη διαμεσολάβηση των Σοβιετικών. Ο Στάλιν,όμως, καθώς είχε πληροφορηθεί για τα χτυπήματα των Αμερικάνων, κύρηξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία και ο Κόκκινος Στρατός, προέλαυνε προς τη Μαντζουρία. Οι δε Αμερικάνοι, ήταν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους, σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρονικό διάστημα. Η απόφαση για δεύτερο χτύπημα, δεν άργησε να ληφθεί. Στόχος το Ναγκασάκι. Ένα φυσικό λιμάνι στο νησί Κιουσού. Ημερομηνία επιχείρησης, ορίστικε η 9η Αυγούστου του 1945. Ώρα 12.00''. Το βομβαρδιστικό Bockscar με κυβερνήτη τον Τσαρλς Σουίνι, ανοίγει τα.φτερά του. Η δεύτερη ατομική βόμβα, με το όνομα Fat Man (χοντρός άντρας) πέφτει. Το σκηνικό της φρίκης, ίδιο και απαράλλαχτο. 36.000 οι νεκροί και 40.000 χιλιάδες οι τραυματίες. Το ωστικό κύμα κατέστρεψε όλα τα κτήρια, σε ακτίνα  πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μετά και την καταστροφή του Ναγκασάκι, οι Ιάπωνες αντιλήφθηκαν, την αδυναμία τους έναντι του πανίσχυρου όπλου μαζικής εξόντωσης, που κατείχε η Αμερική. Την επόμενη κι όλας μέρα, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση της Ιαπωνίας στους Αμερικάνους. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1945, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επίσημη τελετή επί του αμερικάνικου πολεμικού πλοίου Μιζούρι, που είχε προσαράξει στο λιμάνι του Τόκιο. Έτσι, έληξε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Με αμφιλεγόμενο τρόπο. Για κάποιους "εγκληματικά" μιας και οι συνέπειες των επιθέσεων ήταν ανεπανόρθωτα καταστροφικές, γα κάποιους "δραστικά" μιας και μια συνέχιση του πολέμου θα άφηνε πίσω της περισσότερα θύματα και μεγαλύτερες καταστροφές. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η ιστορία έγραψε δυο από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Που δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: