Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας, κ. Επιφάνιος


 Στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας, κ. Επιφάνιος, όπου τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.
Ο Μητροπολίτης Κιέβου είναι ο φετινός τιμώμενος του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αύριο το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, στο ξενοδοχείο «New York Hilton Hotel».
Το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα επιδώσει στον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, Πρόεδρο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Εξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, βοηθούμενος από τον Διοικητή του Τάγματος των Αρχόντων Δρ. Αντώνιο Λυμπεράκη.
Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου ο Μητροπολίτης Επιφάνιος θα προστεί της Θείας Λειτουργίας στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, είχε δηλώσει σχετικά πως «ο Μακαριότατος Μητροπολίτης Επιφάνιος είναι αφοσιωμένος υπερασπιστής της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς τα προνόμιά του αμφισβητούνται ή κι ακόμα απορρίπτονται από μερικούς και τίθενται υπό τρομερή πίεση από άλλους. Ηδη στην Ουκρανία έχει επιδείξει Σολομώντεια σοφία η οποία απαιτείτο για την ενότητα της Εκκλησίας και την καθιέρωσή της ως ένα αναπόσπαστο μέλος στην ομάδα των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών».
Το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθιερώθηκε το 1986, με σκοπό να τιμήσει οργανισμούς ή μεμονωμένα άτομα που έχουν ξεχωρίσει με τις συνεχείς προσπάθειές τους να υποστηρίξουν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των ανθρώπων και το δικαίωμά τους για ελευθερία πίστης και λατρείας.
Ονομάστηκε προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος ήταν στον Οικουμενικό Θρόνο από το 1948 έως το 1972. Πριν από την εκλογή του ως Οικουμενικός Πατριάρχης, ήταν ο δεύτερος Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής.
Μεταξύ άλλων, με το βραβείο έχουν τιμηθεί οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, Jimmy Carter και George H. W. Bush, η μητέρα Τερέζα, ο Elie Wiesel, ο Mikhail Gorbachev, ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Τζέιμς Σταυρίδης, ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, η Αιμιλία Καμβύση και ο Ευστράτιος Βαλάμιος, εκπροσωπώντας τους ψαράδες της Λέσβου και τα ελληνικά νησιά, καθώς και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος και η πρεσβυτέρα Ξάνθη Καρλούτσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: