Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Άγιον Όρος

 Έφθασε στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, κατά την 19η Οκτωβρίου 2019, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο Παναγιώτατος θα παραμείνει στην Αθωνική Πολιτεία έως την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, ενώ και επισκέπτεται την Ι.Μ. Ξενοφώντος με αφορμή τα 200 χρόνια από το χτίσιμο του νέου Καθολικού, αλλά και τα εγκαίνια του νέου Συνοδικού.
Τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Καθηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος Γερ. Αλεξιος. Αναφέρθηκε στην ιστορική επετειακή θεία λειτουργία για τα 200 χρονια, στην παραμύθια που προσφέρει στην αδελφότητα η παρουσία του Παναγιωτάτου, στο χρυσούν Ιωβηλαίο των 50 ετών ιερατικής διακονίας του Πατριάρχου και ενθύμισε την παρουσία του Πατιάρχου στη χιλιετιρίδα του Αγίου Όρους, η οποία έμεινε αλησμόνητος.



Αντιφωνησε ο Πατριάρχης, τονίζοντας την ιεροκανονικήν προστασία στον αγιορείτικο μοναχισμόν. Αναφέρθηκε στους σκαταλυτους πνευματικούς δεσμούς, λέγοντας, ότι, δεν μπορεί να υπάρχει Αγιορείτης χωρίς Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όλοι είστε τμήμα της καρδιάς του Πατριάρχου, και είστε ευπρόσδεκτοι στο Φανάρι.
Αγιορείτες πατέρες, Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών της Αθωνικής Πολιτείας, κελλιώτες, ευλαβείς προσκυνητές προσήλθαν για την υποδοχή του Παναγιωτάτου, καθώς και η Ιερά Επιστασία και ο Πρωτεπιστάτης Γερ. Συμεών Διονυσιάτης.
Αναλυτικότερα, τον Παναγιώτατο υποδέχτηκε ο Πρωτεπιστατης του αγ. Όρους με την Ιερά Επιστασία, ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο Καθηγουμενοι της Ι.Μ. Ξενοφώντος Γερ. Αλέξιος, Καθηγουμενοι των ιερών Μονών Βατοπαιδιου, Διονυσίου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, αντιπρόσωποι ιερών μονών, επίσημοι προσκεκλημένοι και ευλαβείς προσκυνητές. Η Ιερά πομπή ξεκίνησε από τον αρσανά της Μονής Ξενοφώντος προς το Καθολικό της Μονής όπου και εψάλη αγιασμός από τον Πατριάρχη για τα 200 χρόνια από τη θεμελίωση του ιερού ναού και Επίσημη Δοξολογία.
Ας σημειωθεί, ότι, η ΑΘ.Π. είναι ο κανονικός Επίσκοπος και πνευματικός Πατήρ του Αγίου Όρους, στο όνομα του οποίου τελούνται όλες οι ακολουθίες του Αγίου Όρους.
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης προσκυνητών έχει στηθεί στην αυλή της Μονής «Γιγαντοοθόνη» για την κάλυψη των αναγκών και την δυνατότητα να έχουν οπτική επαφή όλοι με τα τελούμενα εντός του καθολικού.
Στη Μονή έφθασαν πολιτικοί, καθώς και κορυφαίοι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών. Παρίσταται, εξάλλου, και ο νέος διοικητής του Αγίου όρους, κ. Μαρτίνος.
Με την έλευση του Παναγιωτάτου, έλαβαν χώρα ο Αγιασμός στο Καθολικό της Ι.Μ. Ξενοφώντος και Εγκαίνια του νέου Συνοδικού, ενώ και ακολούθως, Τράπεζα.



















ΡΕΠΟΡΤΑΖ –  ΦΩΤΟ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΔΟΣ – ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ – ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»
Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...



Παραπληροφόρηση για την επίσκεψη
του Πατριάρχη
στο Άγιο Όρος.



Μεγάλη παραπληροφόρηση επικρατεί για την επίσκεψη του Πατριάρχη στο Άγιον Όρος. Παρουσιάζεται στις διάφορες ιστοσελίδες ότι δήθεν «σύσσωμο το Αγιον Ορος υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική:
Η Ιερά Κοινότητα των 20 Ιερών Μονών δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση της Μονής Ξενοφώντος να παρευρεθεί στο πατριαρχικό συλλείτουργο της Κυριακής, όπου ο Πατριάρχης μνημόνευσε τον Επιφάνιο. Συλλειτούργησαν μόνο 7 ηγούμενοι Μονών (Βατοπεδίου, Χιλιανδαρίου, Διονυσίου, Σιμωνόπετρας, Ιβήρων, Σταυρονικήτα και Παντοκράτορος), παρόλο που η Μονή κάλεσε όλους τους ηγουμένους, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι όλο το Άγιον Όρος είναι εδώ.
Στην υποδοχή του Πατριάρχη στις Καρυές απουσίαζαν οι ηγούμενοι των Μονών Καρακάλλου, Ξηροποτάμου, Αγίου Παύλου και Κωνσταμονίτου. Μάλιστα η Μονή Κωνσταμονίτου δεν έστειλε κανένα εκπρόσωπο. Παρόλα αυτά οι ιστοσελίδες γράφουν: «Σύσσωμο το Αγιον Ορος υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο – Και οι 20 Μονές παρών». Αντίθετα, παρόντες ήταν 100 αστυνομικοί με εκπαιδευμένα σκυλιά.


Απο το μπλογκ Ομολογία του κ. Οδυσσέα που είναι αναδημοσίευση απο το μπλογκ Πενταπόσταγμα

Ανώνυμος είπε...

Σχόλιο στο 5:26 μ.μ.
7 απο τις 20 Μονές!
Αυτό τα λέει όλα.
Ισως απο τους 7 ηγουμένους κάποιοι να το έκαναν και "με βαριά καρδιά"...

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ Καθηγούμενοι δεν μπόρεσαν να παραστούν για διαφόρους λόγους. Όλοι όμως μνημονεύουν τον Επίσκοπό τους τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Αυτό τα λέει όλα. Τα υπόλοιπα δεν έχουν καμιά αξία.
Το ότι υποδέχθει τον Παναγιώτατο μεταξύ των άλλων στις Καρυές ο Ηγούμενος της Μονής Δοχειαρίου Γέροντας Αμφιλοχίος που είναι διάδοχος του Γρηγόριου του «Αρχιπελαγίτη» τι σας λέει;
Εμένα πολλά.
Δόξα τω Θεώ.
Υπομονή ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την απλότητα και την αγάπη του τους κέρδισε όλους.
Οι Αγιορείτες δοξάζουν τον Θεό για το ότι έχουν τον επίσκοπο και αυθέντη τους κοντά τους αυτές τις ημέρες.

Στουδίτης

Ανώνυμος είπε...

Και μόνο που αναφέρεις την πηγή σου τα λέει όλα «Απο το μπλογκ Ομολογία του κ. Οδυσσέα που είναι αναδημοσίευση απο το μπλογκ Πενταπόσταγμα» αυτά να διαβάζεις και θα προκόψεις 5.26 μμ.
Οι απουσίες δεν μετρούν. Οι παρουσίες είναι δυναμικές και ισχυρές.