Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

31 έτη από την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου (Κοτσώνη)


Ο πραγματικός Χριστιανός είναι εξωπλισμένος με ένα όπλο, που είναι ποιο δυνατό και απ’ την ατομική βόμβα  και από τη βόμβα νετρονίου και απ’ όλα τα άλλα όπλα που έχουν μέχρι τώρα εφευρεθή, ή μπορεί να εφευρεθούν. Ο πραγματικά Ορθόδοξος Χριστιανός είναι ωπλισμένος με μια δύναμι, που μπορεί ακόμα και βουνά να μετακινήση και με ένα μόνο κόκκο της.
Έχει δίπλα του Εκείνον, που έδωκε το φως σε τυφλούς, χάρισε ακοή σε κωφούς, γιάτρεψε παραλυτικούς, καθάρισε λεπρούς, έθρεψε πεινασμένους, έδωσε ακόμα κι απ’ τη σκληρή και ασυγκίνητη πέτρα νερό στους διψασμένους, έσχισε τη θάλασσα ή έκανε τους δικούς Του να βαδίζουν επάνω της σαν να ήταν πάνω σε λεωφόρο, μετέβαλε σε ρήτορες βραδύγλωσσους, σόφισε αγραμμάτους.
Οι δικοί Του πάλεψαν με λιοντάρια και τίγρεις και τα νίκησαν, κατατρόπωσαν αυτοκρατορίες. Εκείνος ανάστησε ακόμα και νεκρούς, νίκησε όλους τους εχθρούς Του, και τον ίδιο τον θάνατο, νίκησε τέλος ολόκληρο τον κόσμο. Με αυτή την δύναμι οπλίζει ο Κύριος τον πραγματικό Ορθόδοξο Χριστιανό. Είναι η δύναμις «η νικήσασα τον κόσμον η πίστις ημών» (Α΄ Ιω΄. Ε΄, 4).
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος (Κοτσώνης)    

___________________________________

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (Κοτσώνης) υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία, ο οποίος εκοιμήθη προ 31 ετών στις 15 Νοεμβρίου του 1988. Είχα την ευλογία να τον γνωρίσω και να συνομιλήσω πολλές φορές κατά τα νεανικά μου χρόνια τα καλοκαίρια  στη γενέτειρά του, τα Υστέρνια της Τήνου.
Όπως έχει γράψει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος που πάντα τιμούσε την μνήμη του: «Τό τεράστιο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό, διοργανωτικό ἔργο του δέν περιγράφεται μέσα σέ λίγες λέξεις.
Στά ἕξ χρόνια τῆς Ἀρχιεπισκοπείας του παρήγαγε ἔργο ὅσο δέν εἶχε παραχθεῖ ἀπό τῆς ἱδρύσεως τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος. Χαρακτηριστικός εἶναι ὁ χαρακτηρισμός τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης Αὐγουστίνου, παλαιοῦ ἀντιπάλου τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἱερωνύμου:
«Σπανίως θά ἐμφανισθῆ τοιοῦτος Ἀρχιεπίσκοπος, τοῦ ὁποίου τό ἔργον δέν ἐφάνη εἰς ὅλην του τήν ἔκτασιν, διότι διῴκησεν εἰς πολύ δύσκολον καί τεταραγμένην ὑπό τῶν πολιτικῶν παθῶν ἐποχήν».»

Τιμώντας την μνήμη του τη φροντίδι μου εψάλη Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του εις το κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου στην Λάρνακα όπου αυτές μέρες παρεπιδημώ.  
Ας είναι η μνήμη του αιωνία εν τη αγήρῳ μακαριότητι!
Αναστάσιος Κωστόπουλος

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όσο περνούν τα χρόνια η Εκκλησία βλέπει την αξία της χρυσής Αρχιεπισκοπικής περιόδου του.

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός να τον αναπαύει και να μας αναδείξει έναν τέτοιο Αρχιεπίσκοπο διότι τον έχει ανάγκη η Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός να τον αναπαύσει!

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπήρξε΄άλλος Αρχιεπίσκοπος με την προσωπικότητα του Ιερωνύμου Α. Ποιός Χριστόδουλος.. Και η διαφορά φάνηκε με τον ανύπαρκτο Σεραφείμ το πιόνι του Ιωαννίδη, τον "παντός καιρού", που το μόνο που κατάφερε ήταν να διχάσει. Οι τάφοι του Χαλκίδος Νικολάου , του Λαρίσης Θεολόγου και όχι μόνο ,το φωνάζουν. Ενα λάθος έκανε. Αν την ημέρα που ο Παπαδόπουλος ορκιζόταν "Πρόεδρος της Δημοκρατίας" του έλεγε : Είσαι επίορκος και δεν τον ορκιζε, σήμερα θα ήταν στη χορεία των Αγίων. Παντως και ως ιερέας των Ανακτόρων δεν στηριξε τους θεσμούς που έστω και εξ ανάγκης , στηρίζουν την εκκλησία, και η κατάργηση των οποίων έχει συμβάλει στο σημερινό κατάντημα

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός να τον αναπαύει, όπως και κάθε κεκοιμημένο συνάνθρωπό μας. Ο συχωρεμένος ήταν μια άκρως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Η δε συνεργασία του με την χούντα δεδομένη, όπως και η αντικανονική απομάκρυνση-περιθοριοποίηση ιερέων, επισκόπων και αγωνιστών υπέρ της Ελευθερίας και της δημοκρατίας.Η μετάνοια εκάστου είναι πολκύ προσωπικό ζήτημα, ευχή όλων μας είναι να συναισθάνθηκε έστω και στα τελευταία του τα σοβαρότατα λάθη που έκανε τόσο έναντι της Εκκλησία του Χριστού όσο και της πατρίδος μας.

Αναστάσιος είπε...

Προς: 18 Νοεμβρίου 2019 - 10:06 π.μ.

Δεν υπήρξε καθόλου αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Δεν συνεργάσθηκε με την χούντα, διότι δεν ήταν ο εκλεκτός της, ούτε το όργανό της. Υπήρξε αγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Στο ιστολόγιο αυτό υπάρχουν πολλά κείμενα που αποδεικνύουν τα παραπάνω. Είναι κουραστικό να απαντά κάποιος στα ίδια και τα ίδια.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον διαχειριστή για την απάντηση που έδωσε στον κολλημένο ανώνυμο 10:06 π.μ. που έμαθε στρεβλά την ιστορία.