Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Χριστουγεννιάτικο ταξίδι με το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Legato» στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

 «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει»: Χριστουγεννιάτικο ταξίδι με το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Legato» 

Μέσα από μια μουσική διαδρομή, γεμάτη με χριστουγεννιάτικες αποχρώσεις, το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Legato», ταξίδεψε στην περίοδο των εορτών, όσους παρευρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου.
Η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».
Το μουσικό σύνολο διηύθυνε η Ελένη Τσαγκαράκη και συμμετείχαν ως Solist οι Στέλλα Γεωργοπούλου, Πόπη Παπαβασιλείου, Χρυσούλα Μελά, Ουρανία Κορωνάκη, Ιωάννα Τσίγκρου. Στο Πιάνο συνόδευσε η Κατερίνα Βανού, ενώ στην επιμέλεια και παρουσίαση ήταν η Μαρία Πάλμου.

Το μουσικό ταξίδι, ήταν αφιερωμένο στα Χριστούγεννα. Οι διασημότεροι τεχνίτες του πενταγράμμου, αφιέρωσαν τις ωραιότερες συνθέσεις τους, για να υμνήσουν την ενανθρώπηση του Κυρίου. Το χαρούμενο μήνυμα της γέννησης του Σωτήρα, γίνεται πηγή χαράς και έμπνευσης για την τέχνη.

Η μουσική, από τις ευγενέστερες εκδηλώσεις της τέχνης, δεν έμεινε αμέτοχη στους ύμνους για τη γέννηση του Χριστού. Ο παλμός της ενσάρκωσης του Θεού, γίνεται παλμός της μουσικής.
Τα χριστιανικά κάλαντα, έχουν τις ρίζες τους στον κυκλικό χορό που χορευόταν από το έτος 300 μ.Χ. στις Εκκλησίες και στα σπίτια και συνοδευόταν με τραγούδια γύρω από τη φάτνη, στην οποία τοποθετούσαν πήλινα ομοιώματα της Παναγίας, του θείου βρέφους και του Ιωσήφ.
Στο Βυζάντιο συναντάμε τα κάλαντα, όπου μικροί και μεγάλοι τραγουδούν από πόρτα σε πόρτα, ενώ το έθιμο συνεχίστηκε και μετά την πτώση του Βυζαντίου, στην Τουρκοκρατία.







Δεν υπάρχουν σχόλια: