Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΩΝ ΠΕΡΑΝ


ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΓΕΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΨΑΛΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ
ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΩΝ ΠΕΡΑΝ

          Το μεσημέρι του Σαββάτου, 18 Ιανουαρίου 2020, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικου­μενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αφού πρώτα δέχθηκε εθιμο­τυπικώς τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Μουσι­κο­φίλων Πέ­ραν στο Γραφείο Του, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας τους θητείας (2019 - 2021), παρέθεσε έπειτα γεύμα στην Πατριαρχική Τράπεζα προς τιμήν των ιε­ρο­ψαλτών του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού, των Κοινοτήτων της Αγιω­τά­της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και των πλη­σιοχώρων Ιερών Μη­τρο­πόλεων. Στο γεύμα παρεκάθησε, κατά την τάξη, ο Μέγας Αρχιδιάκονος κ. Θεόδωρος, οι Άρχοντες, Πρωτοψάλτης κ. Π. Νεοχωρίτης και Λαμπαδάριος κ. Στ. Φλοίκος, τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου των εν Αθήναις Μουσικοφίλων Κων­σταν­τι­νουπόλεως, υπό την ηγεσία του Προέδρου τους, Άρχοντος Πρωτομα­ΐστορος κ. Στ. Κίσσα, και ο Ελλογιμ. κ. Χ. Σιούφας, διακεκριμένος δικηγόρος, ο οποίος αύριο, κατά την Πατριαρχική Θ. Λειτουργία στην Τρίγλια, θα χειροθε­τηθεί από τον Πατριάρχη σε Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

          Μετά το πέρας του γεύματος, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Πρό­εδρος του Συνδέσμου κ. Γ. Μπακόπουλος, προβαίνοντας σε σύντομο απολο­γισμό των δράσεων του παρελθόντος έτους, σε ενημέρωση για τις σχεδιαζό­μενες μελλοντικές δράσεις του σωματείου, σε απόδοση ευχαριστιών προς τον Πατριάρχη, πρώτα, τον Μ. Αρχιδιάκονο, τις Κοινότητες που στηρίζουν οικο­νομικά το έργο του Συνδέσμου, τους Άρχοντες των Πατριαρχικών Αναλογίων, τους διδάσκοντες στον Σύνδεσμο και γενικώς όλα τα μέλη του Συνδέσμου ἀνεξαιρέτως.
          Ακολούθησε η αντιφώνηση του Πατριάρχου, ο οποίος με κατάλληλους λόγους ετόνισε την σπουδαιότητα του λειτουργήματος του ιεροψάλτη, επα­ναβεβαίωσε το ζωηρό ενδιαφέρον του ιδίου προσωπικώς και της Εκκλησίας γε­νικά για τα ιεροψαλτικά πράγματα της Πόλεως και εν γένει, επαίνεσε ιδιαι­τέ­ρως τον Μ. Αρχιδιάκονο για την μέριμνά του για τους ψάλτες, για τον Σύνδεσμο και κυρίως για την πλήρωση των Πατριαρχικών Αναλογίων με μικρά παιδιά - κανοναρχάκια, από τα Ομογενειακά Σχολεία, που "στολίζουν κάθε Κυριακή τα αναλόγια". Την ικανοποίησή Του εξέφρασε ο Πατριάρχης και για το έργο του Δ.Σ., χαρακτηρίζοντας "επάξια" την επανεκλογή του, ενώ δεν παρέλειψε να προτρέψει τους παρισταμένους να πλαισιώνουν τακτικά τις δοκιμές της χορωδίας του Συνδέσμου.
          Εν συνεχεία, υπό τους ήχους επίκαιρων ύμνων ο Πατριάρχης ευλόγησε, έκοψε και μοίρασε την Αγιοβασιλόπιττα του Συνδέσμου μαζί με την Πατριαρχική Επετηρίδα του 2020 σε όλους τους παρισταμένους. Το φλουρί "έπεσε" στον Μουσικολ. κ. Σταμάτιο Κίσσα, ο οποίος παρέλαβε από τα χέρια του Πατριάρχου το μνημειώδες μουσικό έργο του Μανόλη Χατζηγιακουμή, Πα­­­τρι­αρχικά Μουσικά Αρχεία (ζωντανές ηχογραφήσεις στον Πατριαρ­χικό Ναό και σε άλλους Ναούς της Κωνσταντινούπολης 1956 - 1966).
          Τέλος, άφου όλοι οι παριστάμενοι έλαβαν την ευχή του Πατριάρχου, φωτογραφήθηκαν στην κεντρική κλίμακα της εισόδου του Πατρι­αρ­χικού Οί­κου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: