Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

«Μαυρισμένα σύννεφα» στον ουρανό της ανθρωπότητας - Φώτιος Ρίζος


  «Μαυρισμένα σύννεφα» 
στον ουρανό της ανθρωπότητας

Ήδη εισήλθαμε στο κατώφλι μιας νέας χρονιάς και μιας νέας δεκαετίας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Νέον έτος αριθμήθηκε και πάλι, 2020. Εισήλθαμε στο νέο έτος με ευχές και προσευχές, με χαμόγελα και χαρά, με αισιοδοξία και ελπίδα! Άγνωστο το τι θα φέρει η νέα χρονιά, τι θ' αφήσει στο πέρασμά της. Ελπίζουμε για στιγμές καλές, αλλά οπωσδήποτε θα έρθουν και στιγμές δύσκολες, καθώς συνυφασμένη είναι η ζωή μας με χαρές και πόνους! Μια χαρμολύπη άλλωστε είναι η ζήση των ανθρώπων. Οφείλουμε να πορευόμαστε αισιόδοξα, αλλά χρέος μας είναι να διαβλέπουμε τι τυχόν μπορεί να έλθει, αλλά και να προετοιμαζόμαστε ν' αντέξουμε και επερχόμενα γεγονότα, τυχόν δυσχερή!
Αν ρίξουμε λοιπόν μια γρήγορη ματιά στη ροή της ζωής του κόσμου, των λαών της γης θ’ αντικρύσουμε, εκτός από αγαθά στοιχεία πολιτισμού, και πολλά προβλήματα, στιγμές θλιβερές, διαθέσεις για το μέλλον πονηρές. Θα δούμε ανακατατάξεις, συρράξεις, συγκρούσεις, φόνους, θλιβερές ειδήσεις για τις σχέσεις ανθρώπων και λαών.

Θ' αντικρύσουμε πόνο, θλίψη, οδύνη, προσφυγιά. Ανθρώπους εκτοπισμένους, λαούς να σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους, τρομοκρατικά χτυπήματα, συγκρούσεις ανθρώπων χάριν των θρησκειών. Οικολογικές καταστροφές συμβαίνουν κάθε μέρα, πυρκαγιές μεγάλες, όπως π.χ. στην Αυστραλία Μόλις τις πρώτες μέρες του 2020 με τεράστια καταστροφή σε χλωρίδα και πανίδα. Πραγματικά γεγονότα που γεμίζουν με θλίψη!
Και από την άλλη πλευρά μένουμε αρνητικά έκθαμβοι μπροστά στον ανταγωνισμό λαών και ηγετών μεγάλων δυνάμεων για το ποιος θα έχει το “πάνω χέρι”. Βλέπουμε τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου να ανταγωνίζονται για το ποιος θα κυριαρχήσει στον άτυπο πόλεμο των υδρογονανθράκων, του «μαύρου χρυσού”, αλλά και στο παγκόσμιο διπλωματικό παιχνίδι.
Πολλές φορές η ανθρωπότητα θυμίζει ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Και η λάβα του απειλεί να κατακαύσει λαούς, φυλές και χώρες, με τον κίνδυνο ν' αφήσει στο πέρασμα της εκατόμβες νεκρών, ερείπια πολιτισμών και λαών. Και αν ακολουθήσουμε την προτροπή του Χριστού μας να εξετάζουμε τα σημεία των καιρών, διαφαίνεται πλέον στον ορίζοντα ότι θα έχουμε ανακατατάξεις στη ζωή της ανθρωπότητας.
Θα επισυμβεί ενδεχομένως κάποιος πόλεμος, παγκόσμιας κλίμακας? Θα χειροτερέψουν τα πράγματα? Θα δούμε περισσότερη βία, απολυταρχισμό ή καταπίεση λαών και ελευθεριών? Θα έρθει Ίσως ενας ισοπεδωτικος οδοστρωτήρας πολιτισμών και συνειδήσεων? Θα ζήσουμε στιγμές πιο οδυνηρές βουτηγμένες στο αίμα και το δάκρυ?
Θα επηρεαστεί πιθανώς και η πατρίδα μας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της ΑΟΖ και μετά την απαράδεκτη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης της Λιβύης, αλλά και του έντονου διπλωματικού παιχνιδιού, στη μέση του οποίου βρίσκεται? Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε! Δεν μπορούμε να προφητευσουμε, ούτε και να κινδυνολογήσουμε. Όποιος αρχίζει να προφητολογει και να ισχυρίζεται ότι μέσα στο 2020 θα γινει εκείνο ή το άλλο, ασφαλώς θα ψεύδεται.
Το μόνο που μπορούμε να καταθέσουμε με σχετική βεβαιότητα είναι ότι μαυρισμένα σύννεφα μαζεύονται βαριά στον ουρανό της ανθρωπότητας. Ότι θα έχουμε ισχυρές ανακατατάξεις προφανώς και Ναι. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να δει τι έρχεται.
Οφείλουμε επομένως να λέμε την αλήθεια ότι ενδεχομένως θα έρθουν γεγονότα δύσκολα. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε, αλλά όχι να φοβόμαστε! Να προσευχόμαστε και να μη τρομοκρατούμαστε! Άλλωστε μόνο ο Θεός γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα το μέλλον και ό,τι επιτρέπει είναι για το καλό μας! Και μ' ένα απαλό φύσημα της χάρης Του διαλύονται τα «μαυρισμένα σύννεφα» κι αμέσως ολολαμπρη απλώνεται η λιακάδα της ειρήνης και της χαράς στον ουρανό της ανθρωπότητας! Αυτό λοιπόν ας ευχηθούμε και για το νέο έτος. Να λάμψει παντού, σ' ολόκληρο τον κόσμο ο νοητος Ήλιος της δικαιοσύνης Χριστός!

Φώτιος Ρίζος

Δεν υπάρχουν σχόλια: