Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Ποιος Τον ακούει; - π. Βαρθολομαίος Καθηγούμενος της Ι. Μ. του Εσφιγμένου


 Ποιος Τον ακούει;

Στην μάχη ο στρατηγός καταστρώνει το σχέδιο, δίνει εντολές, κάνει τον απολογισμό στο τέλος και αποδίδει τον έπαινο στους πιο γενναίους μαχητές του. Το μόνο που ζητά από τους στρατιώτες του είναι υπακοή στις εντολές του, για να επιτευχθεί η νίκη.

Ο χριστιανός, ως στρατιώτης Χριστού, αγωνίζεται σύμφωνα με τις εντολές Του, περιμένοντας στο τέλος τον «απολογισμό», την μέλλουσα κρίση, για να του αποδοθεί ο έπαινος, που είναι ο παράδεισος. Το μόνο που ζητά ο Χριστός είναι η υπακοή στις εντολές Του.
Ο Χριστός, ως αρχηγός της ζωής, έδωσε εντολές ζωής στους ανθρώπους. Εντολές γεμάτες αγάπη, εντολές που οδηγούν στην αληθινή ζωή, εντολές που δεν επιβάλλονται, αλλά ελεύθερα ακολουθούνται. Έδωσε τις εντολές Του με απλό τρόπο, κατανοητό, για να μπορέσουν οι ακόλουθοί Του να τις έχουν ως οδηγό ζωής.

• Είπε ο Κύριος: «όστις θέλει» να με ακολουθήσει, να απαρνηθεί τον εαυτό του, σηκώνοντας τον προσωπικό του σταυρό και να με ακολουθήσει.
Ελεύθερη επιλογή είναι η πορεία με τον Χριστό, γι' αυτό λέει «όστις θέλει..». Προϋπόθεση, όμως, της σωστής πορείας είναι η άρνηση του εαυτού μας, δηλαδή η καταπολέμηση του εγωισμού μας, βάζοντας ως οδηγό στην ζωή μας μόνο τον Χριστό.
Ποιος Τον ακούει;

• Είπε ο Κύριος: εάν θέλετε να λέγεστε φίλοι μου, θα με μιμείστε, ακούγοντας τις εντολές μου.
Μας ονόμασε φίλους και όχι δούλους Του, γιατί ο δούλος δεν γνωρίζει τι θα κάνει ο Κύριός του, ενώ σ' εμάς αποκάλυψε την βούληση του Πατέρα.
Εμείς θεωρούμαστε φίλοι Του, χριστιανοί, ακόλουθοί Του. Υποχρέωσή μας να Τον μιμούμαστε στον τρόπο ζωής, που μας δίδαξε, της πραότητος και της αγάπης, και να υπακούμε στις εντολές Του.
Ποιος Τον ακούει;

• Είπε ο Κύριος: «αγαπάτε αλλήλους».
Η εντολή της αγάπης είναι να αγαπιόμαστε μεταξύ μας όπως μας αγάπησε Αυτός, πραγματικά, ανιδιοτελώς, θυσιαστικά.
Πολλές οι προφάσεις και οι δικαιολογίες γι' αυτήν την εντολή.
«Εγώ αγάπησα, αλλά δεν βρήκα ανταπόκριση».
«Εγώ έδωσα την αγάπη μου και αυτός με πλήγωνε».
«Η αγάπη έχει και τα όριά της».
«Σιγά μην αγαπήσω αυτόν που με εκμεταλλεύεται».
Η εντολή της αγάπης είναι η μοναδική εντολή, που έχει δεχθεί τόσο πολλά επιχειρήματα για να μη εισακουστεί.
Ας στρέψουμε το βλέμμα μας στον Σταυρό, αν θέλουμε
- να ερμηνεύσουμε την αγάπη.
- να δούμε τα όρια της αγάπης.
- να βιώσουμε την αγάπη.
- να γευθούμε την αγάπη.
- να μιμηθούμε την αγάπη.
Τα απλωμένα χέρια του Χριστού επάνω στον Σταυρό είναι για εμάς τους χριστιανούς η εντολή της αγάπης.
Μας φωνάζει από εκεί ψηλά καρφωμένος και πληγωμένος: «αγαπάτε αλλήλους».
Ποιος Τον ακούει;

• Είπε ο Κύριος: «ειρήνη υμίν!»
Μας έδωσε την ειρήνη την δική Του, αυτήν που δεν την επηρεάζουν οι ανθρώπινες σχέσεις, αλλά μένει αιώνια. Μας είπε να ειρηνεύουμε γιατί είναι Αυτός μαζί μας, Φίλος και Οδηγός της ζωής μας. Η εμπιστοσύνη σ' Αυτόν ειρηνεύει τον άνθρωπο.
Ποιος Τον ακούει;

• Είπε ο Κύριος: «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω».
Αυτή η εντολή είναι ασπίδα προστασίας για εμάς τους χριστιανούς. Μας προστατεύει από την κατάκριση του άλλου, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για την διόρθωση του εαυτού μας. Μας δίνει ως φάρμακο την εντολή αυτή, να γιατρεύει την σκέψη μας, κάθε φορά που προσπαθούμε να ρίξουμε τις ευθύνες στους άλλους.
Ποιος Τον ακούει;

Αμείλικτη η ερώτηση ηχεί στα αυτιά μας: «Ποιος Τον ακούει;»
Ποιος από εμάς του χριστιανούς, τους ακολούθους του Χριστού, τους φίλους Του, όπως μας ονόμασε, Τον ακούει; Ποιος κάνει έργο ζωής την αγάπη; Ποιος προσπαθεί να μιμηθεί τον Χριστό; Ποιος προσπαθεί να ειρηνεύσει;

Ο χριστιανός είναι αγωνιστής, προσπαθεί συνεχώς να ζει εν Χριστώ, σύμφωνα με τις εντολές Του. Αυτό που ζητά είναι η προσπάθειά μας. Γνωρίζει καλύτερα από εμάς, την αδυναμία της ανθρώπινης φύσης. Γι αυτό μας ζητά να Τον εμπιστευθούμε και να προσπαθήσουμε. Τις ελλείψεις μας θα τις συμπληρώνει Αυτός. Μας υποσχέθηκε ότι θα είναι μαζί μας, δίπλα μας συνεχώς. Θα είναι δίπλα μας στις χαρές και στις θλίψεις μας.
Αυτός θα περιμένει, όμως, να Τον ακούσουμε και να μείνουμε κι εμείς μαζί Του.

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος της Ι. Μ. του Εσφιγμένου


Δεν υπάρχουν σχόλια: