Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Επιστολή-παρέμβαση του Καθηγητή Βρασίδα Καραλή με αφορμή τις “ύπουλες και υστερόβουλες επιθέσεις στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο


Επιστολή-παρέμβαση του Καθηγητή του τμήματος Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ με αφορμή τις “ύπουλες και υστερόβουλες επιθέσεις στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο”. Ο διακεκριμένος Καθηγητής αναφέρει στην επιστολή του:

Αγαπητοί συμπάροικοι,
Με μεγάλη ανησυχία και οδύνη παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες την συντονισμένη και συστηματική εκστρατεία υπονόμευσης και συκοφάντησης του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. κ. Μακαρίου.
Η άφιξη του Σεβασμιωτάτου ένα χρόνο περίπου πριν έδωσε ελπίδα και προοπτική στην Ελληνο-Ορθόδοξη παροικία της Αυστραλίας μετά από μια περίπου δεκαετία παράλυσης όλων των δημιουργικών της δυνάμεων.
Η μέχρι τούδε θητεία του Σεβασμιωτάτου έδειξε και απέδειξε ότι πρωταρχικός σκοπός της υπήρξε η επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος και η χριστομίμητος προσπάθεια του συναιρείν τα διεστώτα, ούτως ώστε να λυθούν για πρώτη φορά οι διαφορές τις οποίες τεχνηέντως επιδείνωναν και πολλαπλασίαζαν οι διάφοροι καιροσκόποι και ιδιοτελείς οι οποίοι είχαν περικυκλώσει τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Στυλιανό κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του.

Θεωρώ ότι η παρούσα δημοσιογραφική εκστρατεία, με πρόσχημα την αγορά ενός ακινήτου το οποίο ανήκει άλλωστε στο Consolidated Trust της Αρχιεπισκοπής και όχι σε κανέναν προσωπικά, συνιστά μια ύπουλη και υστερόβουλη ενέργεια των φαυλοκρατών και των παρατρεχάμενων της προηγούμενης καταστάσεως για να μην χάσουν την νομή της εξουσίας και των προνομίων της, τα οποία έδρεπαν ακαταπαύστως μέχρι τώρα.
Με την παρούσα θα ήθελα ως απλό μέλος της ελληνικής παροικίας να εκφράσω την συμπαράστασή μου προς τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μακάριο παροτρύνοντάς τον να προσβλέπει προς το μέλλον και το έργο που δύναται να επιτελέσει εδώ ως λειτουργός της εκκλησίας και ως η αγαπητική καρδιά του Ελληνισμού.
Δεν έχουμε καιρό για άλλες διχόνοιες και εμφύλιους σπαραγμούς. Η παράλυση των δέκα τελευταίων ετών, η καχυποψία που καλλιεργήθηκε συστηματικά μεταξύ Ελλήνων και η διχαστική στρατηγική που έχει διαλύσει την ικανότητα κάθε συντονισμένης ενέργειας για την προστασία του πολιτισμού, της γλώσσας και της ιστορίας μας πρέπει επιτέλους να τελειώσουν. Οι προκλήσεις είναι συνεχείς και σοβαρές.
Ελπίζω ότι όλοι οι Έλληνες θα ιεραρχήσουν υπέυθυνα την βαρύτητα των προβλημάτων που μας απασχολούν και θέσουν την κριτική τους ενέργεια στην προοπτική του χρόνου και του τι είναι σημαντικό για τον Ελληνισμό. Δεν πρέπει να παγιδευτούμε σε ένα μικρό ζήτημα χάνοντας την μεγάλη εικόνα και προοπτική των μελλοντικών προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζουμε ήδη.
Ας προχωρήσουμε όλοι μαζί. 
Εύχομαι ότι το παραδειγμα της λειτουργίας του Σεβασμιωτάτου στην ιστορική Εκκκλησία της Αγίας Τριάδας, μια ιστορική στιγμή συμφιλιώσεως και καταλλαγής, να αποτελέσει το σημείο αναφοράς της παροικίας μας. Αυτό μας αφορά όλους και θα επηρεάσει την μελλοντική μας πορεία. Ομόνοια, ειρήνη και συμφιλίωση όχι φιλονικίες, διχόνοιες και ιδιοτέλειες.
 Με τιμή
 Βρασίδας Καραλής
Καθηγητής
Sir Nickolas Laurantos Chair in Byzantine and Modern Greek Studies
The University of Sydney


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΚΤΗΜΟΝΟΣΜΑΚΑΡΙΟΥ
Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΠΛΕΞΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΝ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΣΘΕ ΟΤΙ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΕΜΕΝΕ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
80 ΤΕΤΡ ΚΑΙ 44 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΗΚΟΝΗΣΕ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΤΗΤΑ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΟΣ
ΜΗ ΠΑΝΤΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΤΕ...............ΤΙ ΚΡΙΜΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΤΟΝ ΨΥΧΗΝ ΣΑΣ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΗΨΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Ν ΚΑΛΙΟΥΡΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΔΗΜ ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Αναστάσιος είπε...

Προς: 20 Ιουνίου 2020 - 9:02 μ.μ.

Κύριε Αλεξάκη
Για το σπουδαίο θεολογικό και ποιμαντικό έργο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Στυλιανού κατά καιρούς έχω δημοσιεύσει πολλά.
Η απλότητα της ζωής του είναι γνωστή σε όλους τους Έλληνες της Αυστραλίας και δεν έχει ανάγκη από υπερασπιστές.
Και οι κρίνοντες και οι (επι)κρίνοντες κρίνονται όπως μας διδάσκει η Ιστορία.

ΥΓ. Ο ανώνυμος σχολιαστής των 9:40 μ.μ. μπορεί να γράψει την άποψή του στον κ. Καθηγητή. Δεν μπορώ να δημοσιεύσω ανυπόγραφες υποθέσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ελληνισμός πάντα και παντού το μόνο το οποίο θα κάνει είναι να καλλιεργεί την διχόνοια και την διαφωνία και να γκρεμίζει όσα με κόπο έχουν κάνει. Η ίδια φαγωμάρα με τον Στυλιανό τα ίδια με τον Μακάριο τα ίδια με τον επόμενο. Εμείς ο κόσμος παρασυρόμαστε από αυτούς που το παίζουν παράγοντες της ομογένεια και εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και όχι του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.
Αυτοί που είναι μακριά από την ομογένεια στην Πατρίδα να σταματήσουνε να εμπλέκονται μήπως και τα βρούμε μόνη μας χωρίς παρεισφρήσεις διαφόρων που οξύνουνε τις καταστάσεις.
Βαρεθήκαμε την διχόνοια. Φτάνει ποια με τους καλοθελητές εξ αποστάσεως γιατί αυτοί που φωνάζουν δεν πατάνε στην Εκκλησία.
Βασίλης Λαμπριανίδης
Σίδνεϋ