Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Μνήμη του Aγίου Ιερομάρτυρος Παγκρατίου, επισκόπου Ταυρομενίου (9 Ιουλίου)


Σήμερα, 9 Ιουλίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Ιερομαρτύρων Παγκρατίου επισκόπου Ταυρομενίου και Μεθοδίου επισκόπου Λάμπης της Κρήτης. Επίσης, γιορτάζουμε τη μνήμη των μαρτύρων Ανδρέου και  Πρόβου.
Ο Άγιος Παγκράτιος καταγόταν από την περίφημη Αντιόχεια της μαρτυρικής Συρίας. Διδάχτηκε το Χριστιανισμό από τον απόστολο Πέτρο, ο οποίος τον χειροτόνησε επίσκοπο Ταυρομενίου. Κατά θεία οικονομία, στην πορεία του προς την επισκοπική του περιφέρεια συνάντησε δύο ναυτικούς, το Ρωμύλο και τον Λυκαονίδη, οι οποίοι, μετά τη νουθεσία που τους έκανε, πίστεψαν και αυτοί στο Σωτήρα Ιησού Χριστό.

Μετά από αυτό το πανίερο γεγονός, ο Άγιος Παγκράτιος πήγε στην Σικελία, όπου με την ακραιφνή ορθόδοξη πίστη, το φλογερό κήρυγμα και την αγάπη στο Θεό και τους ανθρώπους, εξαφάνισε και κατέστρεψε όλους τούς ειδωλολατρικούς ναούς και κατόρθωσε να βαπτίσει χριστιανό ακόμη και τον ηγεμόνα της περιοχής, Βονιφάτιο.
Το γεγονός αυτό θυμίζει τον εκχριστιανισμό στην Πάφο του Ανθύπατου Σεργίου Παύλου από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο το 46 μ.Χ. Μάλιστα ο άγιος Παγκράτιος παρακίνησε τον ηγεμόνα Βονιφάτιο και, με ενθουσιασμό και αγάπη προς την Εκκλησία, οικοδόμησε μεγαλοπρεπή ναό για τις ανάγκες των χριστιανών.
Σήμερα, επίσης αγαπητοί, μνημονεύουμε τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και όλους τους αρχιερείς, ηγουμένους, ιερείς και πρόκριτους που απαγχονίστηκαν ή σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους στις 9 Ιουλίου του 1821.
Το μαρτύριό τους χαρίζει σε όλους εμάς τους επιγόνους την πορεία του γένους των Ελλήνων και ιδιαίτερα την ετοιμότητα των Επισκόπων να θυσιαστούν, εάν παραστεί ανάγκη, για τα υψηλά ιδανικά της ανθρωπότητας και της Ρωμιοσύνης.
«Παρὰ τὸ γαῖμα τοὺς πολλοὺς ἔν κάλλιον τοῦ πισκόπου».
«Ἡ Ρωμιοσύνη ἐν φυλὴ συνότζιαιρη τοῦ κόσμου, κανένας δὲν εὑρέθηκεν γιὰ νὰ τὴν ἠξηλείψη, κανένας γιατὶ σσιέπει την πού τά ᾿ψη ὁ Θεός μου. Ἡ Ρωμιοσύνη ἓν νὰ χαθῇ ὅντας ὁ κόσμος λείψῃ!»
Το πατριωτικό σθένος και η θυσία των μαρτύρων της πίστεως και της πατρίδος θυμίζει σε όλους μας για ακόμη μια φορά ότι «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: